Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kmetijski minister v Rogatcu o stanju v kmetijstvu in projektnem povezovanju med regijami


Danes se je kmetijski minister dr. Jože Podgoršek v sklopu delovnega obiska v Halozah mudil v Rogatcu, kjer se je seznanil s stanjem v kmetijstvu in  z dobro prakso projektnega povezovanja med lokalnimi akcijskimi skupinami.

Kmetijski minister dr. Jože Podgoršek se je v Rogatcu mudil na povabilo tamkajšnje občine. Ta že tri leta sodeluje s haloškimi občinami v skupnem projektu, ki ga namenjajo prepoznavnosti tega območja. Potem ko so rezultate in nadaljnje izzive v preteklosti že predstavili gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku, so zdaj podobno srečanje pripravili še s kmetijskim ministrom, s katerim so po besedah župana občine Rogatec Martina Mikoliča želeli govoriti predvsem o dosedanjih rezultatih medregijskega povezovanja in izzivih nadaljnjega sodelovanja z Lokalnimi akcijskimi skupinami (LAS), ki bdijo nad razvojnimi projekti podeželja.

Župan Martin Mikolič je predstavil kako skupaj z lokalnimi akcijskimi skupinami uresničujejo načrte razvoja podeželja.

Poleg župana Rogatca so na srečanju sodelovali župani občin haloške regije, predstavniki Lokalnih akcijskih skupin Haloze ter Obsotelja in Kozjanskega ter Direktor kmetijsko gozdarske zbornice Ptuj.

»Pogovarjali smo se o nadaljnjih aktivnostih, kako temu območju še dati večji poudarek z vidika turistične ponudbe na eni strani ter na drugi strani z vidika dopolnilnih dejavnosti na področju kmetijstva in tudi kako v prihodnosti animirati kmetije, gostinstvo in segment gospodarstva, da bo ta kraj še bolj zaživel. Pogovarjali smo se tudi, kako promocijsko vse te zadeve speljati, saj trenutno  izvajamo zelo pomemben LAS projekt, ki ga pri nas izvaja Zavod za turizem, razvoj in kulturo Rogatec, ki v tej mreži sodelujočih predstavlja tudi svoje bogate izkušnje na tem področju. Mi smo ogromno postorili s tem projektom na segmentu prepoznavnosti teh krajev, od promocijskega materiala do vseh drugih promoviranj preko različnih oglaševalnih kanalov,« je povedal Martin Mikolič in dodal, da imajo na tem področju še veliko izzivov.

Delovni obisk Rogatca in haloške pokrajine je kmetijski minister dr. Jože Podgoršek sicer namenil seznanitvi z razmerami v sektorju kmetijstva, predvsem kakšno stanje je v kmetijstvu pustila spomladanska pozeba in kako na sektor vpliva epidemija covid-19, seznanili pa so tudi o pripravah na novo programsko obdobje Skupne kmetijske politike, posebej tudi z lokalni

Minister dr. Jože Podgoršek vidi interes območja Rogatca in Haloz, da postanejo še bolj prepoznavni.

mi razvojnimi načrti za Haloze. Udeležencem je predstavil ključne usmeritvene cilje, ki jim pri svojemu delu sledi ministrstvo na področju kmetijstva, pripravo zakonodaje in drugih pomembnih dokumentov ter predstavil ukrepe, ki jih država načrtuje za pomoč kmetijstvu po spomladanski pozebi.

»Danes smo se imeli priložnost srečati z vsemi župani vseh občin, ki se dotikajo Haloz, s predstavnikoma dveh Lokalnih akcijskih skupin in zato ocenjujem, da je res interes na tem območju izjemno velik. Tudi sam ocenjujem, da imamo kar nekaj priložnosti za razvoj takšnih območij,« je povedal minister in sestanek zaključil z mislijo, da naj zgrabijo priložnosti za razvojni preboj.

Sledil je ogled Muzeja na prostem v Rogatcu, v nadaljevanju pa je minister obiskal govedorejsko kmetijo mladega prevzemnika Edija Leskovarja v Majšperku ter se pred zaključkom obiska seznanil s projektom Lokalne razvojne agencije Haloze.

E.Š., foto: fb, twiter