Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Dijak ŠC Rogaška Slatina najboljši v državi iz znanja naravoslovja


Zveza za tehnično kulturo Slovenije je uspešno zaključila še eno tekmovanje iz znanja. Že novembra 2020 napovedano šolsko tekmovanje iz znanja naravoslovja za dijake prvega in drugega letnika srednjih šol, je bilo zaradi razmer in zaprtja šol prestavljeno na marec 2021. Ko so se ukrepi dovolj sprostili, so izvedli oba nivoja tekmovanja.

Največ znanja na vseh treh področjih naravoslovja je prikazal Brest Lenarčič, dijak prvega letnika Šolskega centra Rogaška Slatina.

Za zlata in srebrna priznanja se je na 9. državnem tekmovanju iz znanja naravoslovja v nalogah s področja biologije, kemije in fizike pomerilo 71 dijakov in dijakinj iz cele Slovenije. Mesto na državnem tekmovanju so si prislužili na šolskih izbirnih tekmovanjih, katerih se je udeležilo 264 srednješolcev iz 27 srednjih šol. Največ znanja na vseh treh področjih naravoslovja je prikazal Brest Lenarčič, dijak prvega letnika Šolskega centra Rogaška Slatina. ZOTKS je skupno podelila 11 zlatih, 22 srebrnih in 99 bronastih priznanj.

Najboljših šest tekmovalcev z državnega tekmovanja iz znanja naravoslovja se je uvrstilo tudi v ekipi, ki bosta slovenske barve zastopali na evropski olimpijadi eksperimentalne znanosti The European Olympiad of Experimental Science (EOES). To bo med 9. in 14. majem 2021 na daljavo gostil madžarski Szeged. Iz vsake države Evropske unije lahko tekmujeta po dve tričlanski ekipi. Ekipe tekmujejo v znanju in v eksperimentalnem reševanju znanstvenih problemov s področja naravoslovja – biologije, kemije in fizike.

V ekipi za olimpijado EOES so se uvrstili:

Tekmovalec Mentor Srednja šola
Brest Lenarčič Tanja Ocvirk Šolski center Rogaška Slatina
Nejc Sušnik Mojca Tolar Gimnazija Škofja Loka
Tian Strmšek Sanja Cvar II. gimnazija Maribor
Jurij Šuman Sanja Cvar II. gimnazija Maribor
Timotej Rebek Janina Žorž Gimnazija Nova Gorica
Marija Judež Matej Rožič Šolski center Novo mesto,

Srednja elektro šola in tehniška gimnazija

ZOTKS že vrsto let organizira številne dejavnosti, s katerimi si prizadeva dvigniti priljubljenost znanosti med mladimi, prispevati k razvoju in uveljavljanju tehnike ter k izobraževanju in spodbujanju mladih k inovativnosti, ustvarjalnosti in raziskovanju. Več informacij o organizaciji se nahaja na www.zotks.si.