Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Znani rezultati fotografskega natečaja »Biodiverziteta – umetnost življenja 2020«


Znani so zmagovalci fotografskega natečaja »Biodiverziteta – umetnost življenja 2020«. Letos se je na natečaj prijavilo 32 odraslih avtorjev in 15 avtorjev do 15 let. Skupaj so prispevali 347 avtorskih fotografij (257 odrasli, 89 otroci).

Uroš Poteko je bil razglašen za najboljšega odraslega avtorja. Bor Klenovšek je razglašen za najboljšega avtorja starega do 15 let.

Na natečaju so lahko sodelovali vsi, ki so poslali največ 10 avtorskih fotografij, ki so nastale v letu 2020 znotraj mej Kozjanskega parka ali biosfernega območja Kozjansko in Obsotelje in so upoštevali razpisne pogoje natečaja.

Fotografski natečaj je bil poimenovan »Biodiverziteta – umetnost življenj 2020«, saj je bil izveden v okviru projekta LIFE Naturaviva, s katerim želijo organizatorji natečaja širši javnosti sporočiti, da je biotska pestrost ena najbolj dragocenih in najbolj žlahtnih značilnosti našega planeta. “Cilj projekta je razkriti izjemne naravne dragocenosti Slovenije, še posebej zavarovanih območij, in osvetliti njihov pomen ter nevarnosti, ki jim pretijo. Menimo, da lahko to uspešno naredimo tudi preko fotografij in tematskih sklopov, ki smo jih razpisali v omenjenem fotografskem natečaju.”

Dve starostni in pet tematskih kategorij

Natečaj je imel dve starostni kategoriji: avtorji do 15 let in odrasli avtorji ter 5 različnih tematskih sklopov: krajina, narava, kultura, ljudje in kozjansko jabolko.

Komisija v sestavi Davorin Tome (naravoslovni fotograf), Barbara Ploštajner in Mojca Valenčak je 10. marca 2021 pregledala vse prispele fotografije.

Pri odraslih avtorjih je komisija podelila 7 priznanj za najboljšo fotografijo v posameznih kategorijah (3 priznanja v tematskem sklopu narava, kjer je bilo največ prijavljenih fotografij – 128) in nagrado za najboljšega odraslega avtorja v razpisanem letu:

  • kategorija A – krajina: Zjutraj ob Sotli – Lea Babič
  • kategorija B – narava: Srnjak v snežnem metežu – Uroš Poteko, Roj – Lea Babič in Nadzor – Vlado Sofronievski
  • kategorija C – kultura: Martin Slomšek v večerni zarji – Martin Uranič
  • kategorija D – ljudje: Oko – Karmen Strmecki
  • kategorija E – kozjansko jabolko: Jablanin cvet – Martina Kosaber Gril

Uroš Poteko je razglašen za najboljšega odraslega avtorja.

Srnjak v snežnem metežu – Uroš Poteko

Pri avtorjih starih do 15 let je komisija podelila 6 priznanj za najboljšo fotografijo v vseh kategorijah (2 priznanji v tematskem sklopu narava, kjer je bilo največ prijavljenih fotografij – 40)  in nagrado za najboljšega avtorja starega do 15 let v razpisanem letu:

  • kategorija A – krajina: Krivica – Tinkara Bevc
  • kategorija B – narava: Pikastocvetna kukavica – Bor Klenovšek in Studenčar – Bor Klenovšek
  • kategorija C – kultura: Ob bistrem potoku je mlin – Klara Šergon
  • kategorija D –  ljudje: Midva – Laura Dolinar
  • kategorija E – kozjansko jabolko: Bobovec – Nika Bevc

Bor Klenovšek je razglašen za najboljšega avtorja starega do 15 let.

Pikastocvetna kukavica – Bor Klenovšek
Fotografije bodo na ogled na gradu Podsreda

Razstava, na kateri bo imel vsak sodelujoči avtor predstavljeno vsaj eno fotografijo, bo na ogled na gradu Podsreda od 1. aprila 2021 dalje. Vse nagrajene fotografije bodo tudi predstavljene na spletni strani Kozjanskega parka.

Podelitev priznanj in nagrad je bila predvidena v sklopu praznovanja letošnjega dneva Zemlje na gradu Podsreda v mesecu aprilu, vendar je ta dogodek odvisen od ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa.