Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Sloveniji še ni bilo zaznanega strdka, ki bi sovpadal s cepljenjem. Epidemiološka slika se je nekoliko poslabšala


Včeraj je bilo opraljenih skupaj 51.951 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 918 okužb, kar je občutno več kot prejšnji teden, ko jih je bilo 742.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije se je zvišalo na 10.444 (včeraj 10.255) aktivno okuženih.

Opravljenih je bilo 47.109 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 4.842 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 918 okužb z deležem pozitivnih izvidov 19,0 %.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih je ponovno preseglo 700 in je trenutno 716 okuženih oseb (za rumeno fazo mora biti to povprečje 600 okuženih oseb).

Število hospitaliziranih se je tokrat nekoliko znižalo. Hospitaliziranih je 451 covidnih bolnikov. 84 od teh je na intenzivni negi.

Včeraj so umrli 3 bolniki oboleli za covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 3.941 covidnih bolnikov.

V savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 157 okužb (pred tednom dni 117). Več kot tretjina okužb je bila potrjena v Celju, skupaj z Žalcem pa občini beležita več kot polovico včerajšnjih regijskih okužb.


Poudarki:
  • statistični podatki na regijski in državni ravni
  • krvnega strdka zaradi cepljenja v Sloveniji niso zaznali
  • ZD Šmarje pri Jelšah je začasno prekinil s cepljenjem z AstraZeneco
  • iz ZD Celje so sporočili, da danes, 16.3.2021, cepljenje proti covidu-19 s cepivom AstraZenece med 7.30 in 11. uro v dvorani Golovec odpade zaradi odločitve Ministrstva za zdravje za začasno zaustavitev cepljenja s cepivom AstraZeneca v Sloveniji. Cepljenje s cepivom Moderna se bo izvajalo nemoteno od 11. ure dalje v hali A dvorane Golovec, kot je bilo načrtovano.

Epidemiološko stanje na Celjskem

V naši savinjski regiji se je 7-dnevno povprečno število okuženih že tretji dan zapored povišalo in znaša 92 okuženih (včeraj 86).

V zadnjih 7 dneh je bilo v savinjski regiji potrjenih 642 (+40 glede na včeraj) okužb s SARS-CoV-2, v zadnjih 14 dneh pa 1.296 (+67 glede na včeraj) okužb. 14-dnevna incidenca v savinjski regiji znaša 501,7 in je ponovno višji od incidence na državni ravni (493,4).

V posavski regiji, kamor spada edina občina Kozjanskega in Obsotelja Bistrica ob Sotli (včeraj brez okužb), se je 7-dnevno povprečno število okuženih oseb malenkost znižalo in je 14 (včeraj 15).

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 38 covidnih bolnikov (9 manj kot dan prej). 10 izmed vseh bolnikov s covidom-19 je na intenzivni negi. V SB Celje so včeraj sprejeli enega covidnega bolnika, v domačo oskrbo so jih odpustili 9. V celjski bolnišnici je včeraj umrl en covidni bolnik. Skupaj je v celjski bolnišnici doslej umrlo 392 bolnikov obolelih za covidom-19.

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 157 okužb (prejšnji teden 117 okužb). Največ jih je bilo v občini Celje 54 (več kot tretjina regijskih okužb in drugo najvišje včerajšnje število okužb med slovenskimi občinami, takoj za Ljubljano 104), sledijo Žalec 30, Ljubno 8, Šentjur 8, Štore 8, Vojnik 7, Velenje 6, Dobje 5, Polzela 5, Braslovče 4, Šmarje pri Jelšah 4, Laško 3, Prebold 3, Rečica ob Savinji 2, Slovenske Konjice 2, Šoštanj 2, Vransko 2, Luče 1, Podčetrtek 1, Rogaška Slatina 1, Tabor 1.

Epidemiološko stanje na nacionalni ravni

V Sloveniji je bilo včeraj potrjeno okuženih 918 oseb, pred tednom dni pa je bilo potrjenih 742 okužb. Epidemiološka slika na nacionalni ravni glede 7-dnevnega povprečnega števila okuženih oseb se je tako ponovno poslabšala in oddaljila od rumene faze. Po dveh dneh rasti je padlo število hospitaliziranih, ki je še vedno v “rumenem območju” s pod 500 covidnimi bolniki po bolnišnicah. V rumeni fazi se odprejo vse šole in fakultete, študentski in dijaški domovi, preostale servisne dejavnosti, odpravi se policijska ura, itd., bi lahko glede na trenutni potek prišla kasneje, kot je bilo napovedano še pred dnevi, ko je kazalo na rumeno fazo v začetku marca.

Včeraj so umrli 3 bolniki oboleli za covidom-19. Od začetka epidemije pa je skupaj umrlo 3.941 covidnih bolnikov.

7-dnevno povprečje potrjeno okuženih je po podatkih covid-19 sledilnika na državni ravni 725 okuženih oseb (včeraj 699), po podatkih NIJZ-a, ki ne vključujejo tujih državljanov in neznanih okužb pa 714 (včeraj 696). 14-dnevna incidenca na ravni države znaša 493,4.

Število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v slovenskih bolnišnicah se je včeraj zmanjšalo za 12. Sprejetih je bilo 50 covid bolniki (16 več kot dan prej). V domačo oskrbo so odpustili 59 bolnikov oz. 53 več kot dan prej. V bolnišnicah so umrli 3 bolniki oboleli za covidom-19 (noben na intenzivnem oddelku). V intenzivni enoti se zdravijo 3 covidni bolniki manj kot dan prej.

Trenutno je hospitaliziranih 451 covidnih bolnikov. Na intenzivni negi se jih zdravi 84.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije se je zvišalo in znaša 10.444 aktivno okuženih.

Na dan 15. marca je bilo v Sloveniji cepljenih že 176.308 oseb oz. 8,4 % vseh državljanov Slovenije. Od teh je drugi odmerek prejelo 84.260.

Slovenija preventivno ustavila cepljenje z AstraZeneco. Krvnega strdka s sumom na cepivo ni bilo zaznati

Včeraj je minister za zdravje Janez Poklukar tudi uradno potrdil, da v Sloveniji začasno ustavljamo cepljenje s cepivom AstraZeneca, dokler EMA ne poda dodatne usmeritve in dognanja, medtem ko se cepljenje z drugimi cepivi nadaljuje. Za ustavitev cepljenja s cepivom britansko-švedskega proizvajalca so se iz preventivnih razlogov odločile tudi številne druge države. Razlog je predvsem pojav krvnih strdkov v nekaterih primerih.

V EU in Združenem kraljestvu je bilo zaznanih 15 primerov venske tromboze in 22 primerov pljučne embolije, cepljenih pa je bilo več kot 17 milijonov ljudi. Dokazov o povezavi med cepljenjem s cepivom AstraZenece in pojavom krvnih strdkov zaenkrat sicer ni.

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović je na današnji novinarski konferenci dejala, da je pogostnost zapletov majhna, prav tako ni za zdaj nobenih dokazov o povezanosti pojava strdkov s cepljenjem. “To samo po sebi govori proti temu, da bi bilo treba cepljenje ustaviti,” je dejala Beovićeva in poudarila, da stališče posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ-ju glede cepljenja cepivom AstraZenece ostaja nespremenjeno. “Po znanih podatkih je cepivo varno. Pogostost trombemboličnih dogodkov po dosedanjih ocenah ne presega pogostosti v splošni populaciji.” Poudarila je, da v Sloveniji pojava strdkov, ki bi bili povezani s časom cepljenja, še nismo ugotovili. V strokovni skupini kljub temu razumejo, da se je ministrstvo za zdravje pridružilo previdnostnemu ukrepu številnih evropskih držav. “Previdnostni ukrep je sporočilo prebivalcem Slovenije in drugih držav, da so cepiva pod nadzorom in da je cepljenje, če bo taka tudi odločitev EME, res varno,” je še dodala Beovićeva.

Z začasno ustavitvijo cepljenja s cepivom AstraZeneca je ustavljeno tudi cepljenje šolnikov.

Stališče Posvetovalne skupine za cepljenje glede cepljenja s cepivom AstraZeneca ostaja nespremenjeno

Glede na včerajšnjo (15.3.2021) odločitev Ministrstva za zdravje o začasni prekinitvi cepljenja z cepivom AstraZeneca dokler se ne razjasnijo trombembolični dogodki v časovni povezavi s cepljenjem, ki so se pojavili v nekaterih državah, se je sestala Posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ in sprejela naslednje stališče.

Stališče Posvetovalne skupine za cepljenje glede cepljenja s cepivom AstraZeneca ostaja nespremenjeno. Po do sedaj znanih podatkih je cepivo varno. Pogostost tromb-emboličnih dogodkov, ki so se pojavili v časovni povezavi s cepljenjem v nekaterih državah, po dosedanjih ocenah ne presega pogostosti v splošni populaciji. V Sloveniji takih dogodkov zaenkrat nismo zabeležili, skrbno pa spremljamo neželene učinke po cepljenju pri nas in poročila Evropske agencije za zdravila (EMA), ki analizira take dogodke iz drugih držav.