Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V občinah Kozjanskega in Obsotelja potekale obsežne čistilne akcije (foto)


Minuli vikend so tudi po občinah Kozjanskega in Obsotelja uspešno izpeljali akcije čiščenja okolja. Tudi letos so prostovoljci nabrali veliko vreč raznoraznih odpadkov, ki jih nevestni in neozaveščeni ljudje mečejo v naravo. Ravno zaradi slednjih pa se morajo takšne akcije sploh organizirati.

V nekaterih krajevnih skupnostih bodo v aprilu izvedli še nekaj tovrstnih akcij. Prav tako 17. aprila čistilno akcijo načrtjujejo v občini Dobje, v občini Rogatec pa bi so jo prvotno želeli izvesti 10. aprila, a so jo bili zaradi zaprtja države primorani prestaviti na še nedoločen datum.

Spodaj smo zbrali nekaj utrinkov letošnjih čistilnih akcij v občinah Kozjanskega in Obsotelja.

Občina Šmarje pri Jelšah

V čistilni akciji Očistimo in uredimo občino Šmarje pri Jelšah, ki je potekala v soboto, 27. marca 2021, je sodelovalo več kot 500 občanov, prostovoljcev, članov različnih društev in klubov. Udeleženci so pobrali odpadke ob cestah, vodotokih, kolesarski stezi in pešpoteh. Čistilna akcija je potekala na območju celotne občine.

“Hvala vsem, ki ste s svojo udeležbo in opravljenim delom dokazali, da vam ni vseeno. Hvala krajevnim skupnostim za koordinacijo, vsem društvom in klubom, ki so se organizirano pridružili na terenu. Hvala tudi zaposlenim v zavodu za turizem, šport in mladino kot številnim zasebnikom za pomoč pri odvozu odpadkov,” so ob uspeli akciji zapisali na občini.

Občina Rogaška Slatina

V Rogaški Slatini je potekalo več čistilnih akcij. Prav vsem udeležencem in soorganizatorjem se je ob zaključku zahvalil slatinski župan mag. Branko Kidrič. “Rogaška Slatina je skozi stoletja tesno povezana s turizmom. Naše privlačno mesto je prejemnik številnih domačih in mednarodnih priznanj. Lahko smo ponosni na vsa, še posebej pa na zadnja prejeta, to je zlati znak Slovenia Green Destination ter uvrstitev Rogaške Slatine med 100 najboljših destinacij na svetu na področju odgovornega turizma. Vse to pa pred nas postavlja zavezo, da smo skrbni in odgovorni do našega okolja. Odgovoren odnos do okolja pa ste izkazali tudi soorganizatorji ter udeleženci sobotne čistilne akcije, kljub upoštevanju vseh omejitev, ki so posledica epidemije COVID-19. Znova smo stopili skupaj v prizadevanjih za lepše okolje. Vsem se zahvaljujem za vložen trud in dobro sodelovanje, ki je prispevalo k ponovni uspešni izvedbi projekta, da bo naša občina še lepša, čistejša in bolj urejena,” je zapisal župan.

Čistilna akcija v občini Rogaška Slatina v številkah:

  • Število udeležencev akcije: 350
  • Število prijavljenih organizacij: 23
  • Masa pobranih in pravilno odločenih odpadkov: 5052 kg
  • Število zbranih 60 l vreč pločevink v humanitarni namen: 58

Eden izmed udeležencev akcije je bilo tudi Mladinsko društvo Aktivna mladina slatnska. Člani društva so se z nekaj zunanjimi okrepitvami podali na Janino, Bellevue, Cvetlični in Tržaški hrib, ena skupina se je lotila tudi okolice II. osnovne šole. Med drugim so našli precej aluminijastih pločevink in tako napolnili štiri vreče, ki bodo v pomoč staršem male Lane iz Poljčan. Lana namreč potrebuje posebne terapije za utrjevanje mišic, ki pa so žal plačljive. Prav tako bodo mali Lini namenili prostovoljne prispevke, ki so jih posamezniki donirali za dobrodelni zin.

Občina Kozje

Čistilna akcija je potekala tudi v občini Kozje, kjer so se na občinski upravi prav tako zahvalili vsem prostovoljcem in organizatorjem akcij, ki so pomagali čistiti okolje. Skupno jih je bilo več kot 150.

Občina Šentjur

Tudi v večini KS občine Šentjur je minulčo soboto potekala čistilna akcija (čistilna akcija v KS Blagovna bo 17. aprila). V občini Šentjur čistilne akcije sicer potekajo med 22. marcem, Svetovnim dnevom voda, in 22. aprilom, Svetovnim dnevom zemlje.