Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Tudi nedelja potrdila, da se hitro bližamo rdeči fazi. V občinah KiO včeraj le Šentjur z eno okužbo


Včeraj je bilo opraljenih skupaj 8.333 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 290 okužb, kar je več kot prejšnji teden, ko jih je bilo 205. Po petku in soboti je bila tudi nedelja najslabša v zadnjih nekaj tednih. Prav vse dni v tednu pa smo zabeležili višje število okuženih v primerjavi s prejšnjim tednom. Krivilja se tako vzpenja že od nedelje prejšnjega tedna in se je usmerila nazaj proti rdeči fazi.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije se je zvišalo na 10.635 (včeraj 10.555) aktivno okuženih.

Opravljenih je bilo 6.491 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 1.842 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 290 okužb z deležem pozitivnih izvidov 15,7 %.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih je po podatkih COVID-19 sledilnika je trenutno 825 okuženih oseb. Še prejšnji petek (681) smo zabeležili najnižje 7-dnevno povprečje po 18. oktobru, v zadnjem tednu pa je ta parameter narasel za v povprečju 144 okuženih oseb več na dan.

Ponovno, že drugi dan zapored, se je povečalo število hospitaliziranih. Teh je 494 covidnih bolnikov. 96 od teh je na intenzivni negi.

Včeraj so umrli 4 bolniki oboleli za covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 3.976 covidnih bolnikov.

V savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 9 okužb (pred tednom dni 11).


Poudarki:
  • statistični podatki na regijski in državni ravni
  • v rdeči fazi smo lahko že konec marca ali v začetku aprila

Epidemiološko stanje na Celjskem

V naši savinjski regiji se je 7-dnevno povprečno število okuženih po enem tednu naraščanja ustavilo in ostaja na 110 okuženih (včeraj 110).

V zadnjih 7 dneh je bilo v savinjski regiji potrjenih 770 (-2 glede na včeraj) okužb s SARS-CoV-2, v zadnjih 14 dneh pa 1.372 (+5 glede na včeraj) okužb.

V posavski regiji, kamor spada edina občina Kozjanskega in Obsotelja Bistrica ob Sotli (včeraj brez okužb), je 7-dnevno povprečno število okuženih oseb ostalo enako včerajšnjemu, in sicer ostaja na 14 povprečno okuženih.

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 55 covidnih bolnikov (4 več kot dan prej). 11 izmed vseh bolnikov s covidom-19 je na intenzivni negi. V SB Celje so včeraj sprejeli covidnih bolnikov, v domačo oskrbo so odpustili 3. V celjski bolnišnici je včeraj umrl en covidni bolnik. Skupaj je v celjski bolnišnici doslej umrlo 395 bolnikov obolelih za covidom-19.

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 9 okužb (prejšnji teden 11 okužb). Največ jih je bilo v občini Celje 5, sledijo Laško 1, Polzela 1, Šentjur 1, Zreče 1.

Epidemiološko stanje na nacionalni ravni

V Sloveniji je bilo včeraj potrjeno okuženih 290 oseb, pred tednom dni pa je bilo potrjenih 205 okužb. Epidemiološka slika na nacionalni ravni glede 7-dnevnega povprečnega števila okuženih oseb je tako tudi v nedeljo nadaljevala negativni trend proti rdeči fazi. V tem tednu se je število okuženih, glede na teden poprej prav vsak dan povišalo. Tako kot v petek in sobota je tudi nedelja zabeležila rekordno število novih okužb v zadnjih petih tednih. Ponovno se je povečalo tudi število hospitaliziranih covidnih bolnikov.

Včeraj so umrli 4 bolniki oboleli za covidom-19. Od začetka epidemije pa je skupaj umrlo 3.976 covidnih bolnikov.

7-dnevno povprečje potrjeno okuženih je po podatkih covid-19 sledilnika na državni ravni 825 okuženih oseb (včeraj 813). To pomeni, da se je od prejšnjega petka, torej v dobrem tednu dni, povprečje povečalo za v povprečju 144 okuženih osebo več na dan, kar nas hitro vodi nazaj v rdečo fazo, ko je 7-dnevno povprečje čez 1200. Še prejšnji petek smo s 681 povprečno tedensko okuženimi zabeležili najnižje 7-dnevno povprečje po 18. oktobru. Po podatkih NIJZ-a, ki ne vključujejo tujih državljanov in neznanih okužb je bilo to povprečje 820 (včeraj 808).

Število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v slovenskih bolnišnicah se je včeraj povečalo za 21. Sprejetih je bilo 43 covid bolniki (4 več kot dan prej). V domačo oskrbo so odpustili 18 bolnikov oz. 1 manj kot dan prej. V bolnišnicah so umrli 4 bolniki oboleli za covidom-19 (noben na intenzivnem oddelku). V intenzivni enoti se zdravijo 3 covidni bolniki več kot dan prej.

Trenutno je hospitaliziranih 494 covidnih bolnikov. Na intenzivni negi se jih zdravi 96.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije se je zvišalo in znaša 10.535 aktivno okuženih.

Na dan 21. marec je bilo v Sloveniji cepljenih že 186.170 oseb oz. 8,9 % vseh državljanov Slovenije. Od teh je drugi odmerek prejelo 104.042.

ISJ: ob takšnem nadaljevanju smo lahko v rdeči fazi zelo kmalu

Po izračunih Instituta Jožefa Stefana se bo naraščanje števila dnevno potrjenih okužb nadaljevalo še vsaj dva tedna. Med glavnimi vzroki trenutnega naraščanja so nove različice virusa, predvsem hitro prenosljiva britanska. Ob takšnem nadaljevanju naj bi na nacionalni ravni rdečo fazo dosegli v zadnje dni marca ali v začetku aprila. Ob tem je dobra novica ta, da je vedno več prekuženih in precepljenih “V tem smislu smo zdaj v tekmi, ali bomo hitreje cepili ali pa se bo hitreje razširjala angleška različica virusa,” je za Radio Slovenija povedal Leon Cizelj z IJS.

Čaka se na odobritev novih cepiv v EU

Na današnji novinarski konferenci je spregovoril tudi prof. dr. Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo v Ljubljani. Predstavil je nekatere novosti na področju razvoja cepiv na območju EU-ja in širše. Kot je povedal, je ta trenutek v tretji fazi kliničnega preizkušanja 23 cepiv. V EU in na EMA so ta trenutek trije v fazi tekočega pregleda: CureVac, za katerega smo tudi v Sloveniji že podpisali pogodbo, Sputnik, pri katerem gre pregled proti koncu, in ko bo dokumentacija popolna, bo evropska agencija za zdravila dokončno odločila, ter NovaVax. Ta nas veseli, saj smo do zdaj imeli oz. imamo na razpolago cepiva na osnovi DNK ali RNK. To cepivo pa vsebuje protein, torej se približuje tistim klasičnim cepivom, ki smo jih doslej oz. jih še vedno uporabljali za različne kužne bolezni. To cepivo vsebuje kombinatni protein S, popolnoma enako beljakovino, kot jo uporablja virus in s katero se “pripne” na površino naših celic. Bilo je narejenih več različnih študij na različnih koncih sveta. Ta trenutek je 37.000 prostovoljcev prešlo klinično testiranje in družba objavlja razveseljiv podatek, da je cepivo 90-odstotno učinkovito, kar je zelo visoko. Pomembno je, da kaže učinkovitost tudi proti britanskemu in južnoafriškemu sevu,” je povedal Štrukelj.

Štrukelj se je med drugim na konferenci dotaknil tudi cepiva AstraZeneca. Poudaril je da je to cepivo popolnoma varno. Štrukelj je poudaril, da gre pri pojavu krvnih strdkov ob uporabi tega cepiva za en primer na milijon cepljen. Za primerjavo pri kontracepcijskih tabletkah je možnost pojava strdka 1000 na milijon.

O