Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Trije Romuni v Šentjurju oropali 72-letnika


Včeraj dopoldne so trije Romuni pod pretvezo da zbirajo prostovoljne prispevke, oropali 72-letnega občana z območja Šentjurja.

Kot je sporočila tiskovna predstavnica PU Celje Milena Trbulin, je mladoletni državljan Romunije včeraj okoli 9. ure dopoldne, na parkirišču trgovine na Ulici Miloša Zidanška v Šentjurju, pod pretvezo, da je gluhonem in da zbira prispevke za gluhoneme, ustavil 72-letnega občana ter ga prosil za denar. Občan se je v dobri veri, da je fant res gluhonem in da želi z zbranimi prispevki pomagati ostalim gluhonemim odločil, da bo daroval. Ko je v obrazec, ki mu ga je mladoletnik ponudil v podpis, vpisal znesek in iz denarnice vzel denar za prispevek, ga je mladoletnik grobo odrinil in mu iz denarnice vzel še ostalo gotovino. Občan se je uprl in mladoletniku uspel iz rok iztrgati enega od ukradenih bankovcev, takrat pa sta se mladoletniku pridružila še dva in z zamahovanjem proti občanu omogočila, da je mladoletnik z ukradenim denarjem zbežal v vozilo, prav tako pa sta do vozila stekla tudi sama.

Beg s kraja dejanja sta zaznala šentjurska policista, ki sta se tisti trenutek pripeljala mimo. V sodelovanju z drugo šentjursko patruljo jim je uspelo storilce kmalu po dejanju ustaviti in jim odvzeti prostost. Vse tri so pridržali. Gre za romunske državljane stare 16, 19 in 37 let.

Zaradi suma storitve kaznivega dejanja ropa jih bodo s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku. Doletela jih je že globa zaradi kršitev določil Zakona o nalezljivih boleznih.

Trojica Romunov je najverjetneje goljufala tudi drugod po Sloveniji. Dva od njih sta bila v preteklosti zaradi goljufij in tatvin obravnavana že na območjih Madžarske, Belgije, Švedske in Španije.

Goljufi, ki pod pretvezo človekoljubnih del, zbirajo denar za razne organizacije oziroma različna društva, so pri goljufijah izredno spretni in prepričljivi. Običajno imajo ponarejena dovoljenja organizacij za zbiranje denarja ter delno izpolnjene sezname s podpisi darovalcev, da delujejo bolj pristno.

Občane policisti opozarjajo naj bodo previdni in naj ne nasedajo prevarantom, ki pod različnimi pretvezami na parkiriščih trgovin in ustanov ter po mestnih ulicah zbirajo sredstva.