Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Število okužb še naprej strmo raste, Šentjur včeraj druga najbolj okužena občina v regiji. Doslej prijavljenih 36 resnih stranskih učinkov po cepljenju


ZAPRTJE DRŽAVE OD ČETRTKA, 1. 4. 2021, DO VKLJUČNO NEDELJE, 11. 4. 2021
Sprejeti ukrepi vlade, ki bodo veljali v času zaprtja oz. od 1. do vključno 11. aprila 2021:
  • ustavlja se večina storitvenih dejavnosti, izjeme pa veljajo za lekarne, bencinske servise, banke, dimnikarje, pošto, servisne dejavnice, gradbena dela, kjer ni stika s potrošniki, prevzem hrane in drugih storitev za zagotavljanje varnosti in zdravja
  • dovoljeno bo pripravljati hrano za dostavo, tudi v menzah – in to brez testiranja
  • ob testiranju bodo lahko odprte živilske prodajalne, vrtnarije, drevesnice, trgovine s področja kmetijstva, tržnice, tehnično blago, trafike, kioski, individualne terapevtske in svetovalne storitve
  • ponovno je obvezno nošenje mask na zunanjih javnih površinah
  • do 12. aprila se vrača šolanje na daljavo, v vrtcih in prvi triadi bo zagotovljeno varstvo za starše, zaposlene v nujni infrastrukturi
  • še naprej bodo delovali programi otrok s posebnimi potrebami, izjema je tudi delo v vzgojnih zavodih
  • ostajajo le izjeme za vrhunski šport in državne reprezentance
  • za vse ostale se športna aktivnost ustavlja
  • pri rekreativnih športih je dovoljeno gibanje posameznika ali družine na prostem ob upoštevanju ukrepov NIJZ
  • izjema so tudi v primeru velikih mednarodnih tekmovanj, tako bo Evropsko prvenstvo v nogometu U21, ki ga gosti tudi Celje, lahko potekalo nemoteno naprej
  • na delovnih mestih državne uprave bo največ 20-odstotkov uslužbencev
  • upravne enote izvajajo samo nujne zadeve, za te se je treba naročiti
  • zapirajo se smučišča, javni potniški promet bo potekal v skladu s počitniškim voznim redom, zapirajo se tudi šole vožnje in pripadajoča izobraževanja, v tem času ne bo tehničnih pregledov
  • do 9. maja se podaljšajo prometna in vozniška dovoljenja
  • 11 dni bo prepovedano tudi rekreativno letenje
  • že z jutrišnjim dnem (29. 3.) ni več dovoljeno potovati v rdeče države, prav tako za vrnitev v državo ni dovolj izvid hitrega testa, ampak zgolj PCR test izdan v schengenskem območju
  • po 1. aprilu bo prehod meje mogoč le za dvolastnike, za delo ali nujne primere za varovanje življenja
  • gibanje je omejeno na statistično regijo ne glede na barvo semaforja
  • vstopi v državo in prehodi meje statistične regije so mogoči za cepljene ali tiste, ki so covid-19 preboleli – oboje v zahtevanem časovnem obdobju
  • začasno je prepovedano zbiranje ljudi, to je dovoljeno skupini oseb, če gre za ožje družinske člane ali člane skupnega gospodinjstva ob upoštevanju omejitev in prepovedi iz tega odloka
  • izjema je velikonočna nedelja 4. aprila, ko se bosta lahko dve gospodinjstvi družili izven regije
  • policijska ura med 22. in 5. uro ostaja, prepovedani so shodi, poroke…
  • zapirajo se galerije, muzeji, knjižnice, ograjeni parki…
  • zapirajo se verski objekti, bogoslužja se lahko izvajajo brez navzočnosti vernikov, ohranja se neposredna verska oskrba ljudi v nujnih primerih

Več podrobnosti na vladnem portalu – tukaj

Včeraj je bilo opraljenih skupaj 31.330 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 1.558 okužb, prejšnji teden jih je bilo 1.286.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je preseglo 13 tisoč in je 13.031 (včeraj 12.585) aktivno okuženih.

Opravljenih je bilo 24.124 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 7.206 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 1.558 okužb z deležem pozitivnih izvidov 21,6 %.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih po podatkih COVID-19 sledilnika je ponovno preseglo tisočico in je trenutno 1.002 okuženih oseb.

Število hospitaliziranih se je včeraj ponovno občutno zmanjšalo, skupaj je v zadnjih dveh dneh število hospitaliziranih padlo za 26. Trenutno pa jih je bv bolnišnicah 500. Se je pa ponovno povečalo število covidnih bolnikov, ki potrebujejo intenzivno nego, takšnih je trenutno 112.

Včeraj je umrlo 7 bolnikov obolelih za covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo že 4.047 bolnikov s covidom-19.

V savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 250 okužb (pred tednom dni 206). 7-dnevno povprečno število okuženih v regiji je 147 (včeraj 141).


Poudarki:
  • statistični podatki na regijski in državni ravni
  • savinjska statistična regija trenutno z 11 % precepljenostjo
  • prijavljenih 36 resnih neželenih stranskih učinkov

Epidemiološko stanje na Celjskem

V savinjski regiji se je 7-dnevno povprečno število okuženih 147 (včeraj 141). Mejna vrednost tega parametra za prehod med rdečo in oranžno fazo glede na vladni načrt (ta bo ponovno v veljavi po 11. aprilu) je 125 povprečno okuženih, kar pomeni, da je naša regija neuradno že nekaj dni globoko v rdečem območju, bliža pa se tudi črnemu. Uradno vlada savinjske regije še ni obarvala rdeče.

V zadnjih 7 dneh je bilo v savinjski regiji potrjenih 1.030 (+54 glede na včeraj) okužb s SARS-CoV-2, v zadnjih 14 dneh pa 1.871 okužb (+97 glede na včeraj).

V posavski regiji, kamor spada edina občina Kozjanskega in Obsotelja Bistrica ob Sotli (včeraj brez okužb), je 7-dnevno povprečno število okuženih oseb padlo na 18 (včeraj 19).

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 55 covidnih bolnikov (1 manj kot dan prej). 10 izmed vseh bolnikov s covidom-19 je na intenzivni negi. V SB Celje so včeraj sprejeli 13 covidnih bolnikov, v domačo oskrbo so odpustili 12. V celjski bolnišnici sta včeraj umrla 2 bolnika obolela za covidom-19. Skupaj je v celjski bolnišnici doslej umrlo 408 bolnikov s covidom-19.

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 250 okužb (prejšnji teden 206 okužb). To je največje regijsko število potrjenih dnevnih okužb po 25. januarju, ko smo imeli v regiji 264 okuženih. Največ jih je bilo včeraj v občini Celje 74 (drugi dan zapored čez 70 okužb, kar se je zgodilo prvič od začetka epidemije; drugi dan zapored je Celje tudi druga najbolj okužena občina, takoj za Ljubljano – 183), Šentjur 21, Velenje 18, Žalec 16, Polzela 14, Braslovče 9, Ljubno 9, Slovenske Konjice 9, Vojnik 9, Prebold 7, Zreče 7, Laško 6, Mozirje 6, Šoštanj 6, Nazarje 5, Šmarje pri Jelšah 5, Rečica ob Savinji 4, Štore 4, Luče 3, Rogaška Slatina 3, Dobje 2, Gornji Grad 2, Rogatec 2, Šmartno ob Paki 2, Tabor 2, Vitanje 2, Dobrna 1, Podčetrtek 1, Vransko 1. V savinjski regiji včeraj zgolj občini Kozje in Solčava nista zabeležili potrjenih okužb.

Visoko število okuženih pritrjuje ugotovitvam strokovnjakom, ki so nedavno ugotovili najvišjo prisotnost angleške različice novega koronavirusa v Velenju in Celju ter dodali, da se rezultati analize odpadne vode v porastu okužb izrazijo po tednu ali dveh.

Epidemiološko stanje na nacionalni ravni

V Sloveniji je bilo včeraj potrjeno okuženih 1.558 oseb, pred tednom dni pa je bilo potrjenih 1.286 okužb. Tik pred 11 dnevnim zaprtjem je krivulja usmerjena strmo navzgor, vladna svetovalna skupina za covid-19 pa upa, da bi v dneh zaprtja hitro rast vsaj zaustavili in sploščili krivuljo.

Včeraj je umrlo 7 bolnikov obolelih za covidom-19. Od začetka epidemije pa je skupaj umrlo 4.047 covidnih bolnikov.

7-dnevno povprečje potrjeno okuženih je po podatkih covid-19 sledilnika na državni ravni 1.002 okuženih oseb (včeraj 963). Po podatkih NIJZ-a, ki ne vključujejo tujih državljanov in neznanih okužb je bilo to povprečje 996 (včeraj 957).

Število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v slovenskih bolnišnicah se je včeraj zmanjšalo za 15. Sprejetih je bilo 58 covidnih bolnikov (8 manj kot dan prej). V domačo oskrbo so odpustili 66 bolnikov oz. 5 več kot dan prej. V bolnišnicah je umrlo 7 bolnikov obolelih za covidom-19 (1 na intenzivnem oddelku). V intenzivni enoti se zdravi 9 covidnih bolnikov več kot dan prej.

Trenutno je hospitaliziranih 500 covidnih bolnikov. Na intenzivni negi se jih zdravi 112.

S prvim odmerkom najvišja precepljenost v zasavski regiji

Nacionalna koordinatorka za cepljenje pri NIJZ Marta Grgič Vitek je na novinarski konferenci predstavila trenutno stanje v zvezi s cepljenjem v Sloveniji. Izpostavila je, da največjo težavo še vedno predstavljajo omejene količine cepiv. Trenutno je po regijah povprečna precepljenost okoli 11 %, odvisno tudi od zanimanja za cepljenje. Najvišji delež cepljenih z vsaj enim odmerkom (13,68 je v savinjski statistični regiji.

Prijavljenih 36 resnih neželenih učinkov po cepljenju

Grgič Vitekova je predstavila tudi poročilo o prijavah neželenih učinkov po cepljenju. Kot je povedala so od začetka cepljenja do vključno 28. 3. 2021 na NIJZ prejeli 25 prijav resnih neželenih dogodkov po cepljenju s cepivom Pfizer (1,1 % glede na vse prijave), 1 prijavo po cepljenju s cepivom Moderna (2%) in 10 prijav po cepljenju s cepivom AstraZeneca (0,9 %).

Sicer pa je bilo pričakovanih neželenih učinkov pri cepivu Comirnaty (Pfizer Biontech) prijavljenih približno 1 % od skupno 246.368 cepljenih oseb, pri cepivu Moderna približno 0,2 % od skupno 20.443 cepljenih oseb in pri cepivu AstraZeneca približno 1,5 % od skupno 76.606 cepljenih oseb. Najpogostejše so težave na mestu aplikacije, težave pa so podobne tako pri cepivu Pfizer kot AstraZeneca.


B.S.