Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Prednost pri cepljenju namerava izkoristiti približno polovica šolnikov na Kozjansko-Obsoteljskem


Ta teden so se začele aktivnosti glede množičnega cepljenja zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, ki so zaradi svojega poklica na prednostni listi za tovrstno obrambo pred novim koronavirusom. Večina šol oz. zdravstvenih ta teden še zbira podatke o interesu za cepljenje .

Po besedah koordinatorja za cepljenje Jelka Kacina gre sklepati, da je interes šolnikov na nacionalni ravni manjši od pričakovanj, čeprav je po informacijah z nekaterih šol odziv na cepljenje zelo dober.

Na Kozjansko.info smo preverili, kakšen je odziv šolnikov na Celjskem in na Kozjansko-obsoteljskem. Na našem območju so prednostno možnost v največjem deležu izkoristili na OŠ Podčetrtek, presenetljivo nizek odstotek učiteljev pa se je pripravljeno cepiti v šmarski in slatinskih osnovnih šolah.

Nekatere šole navajajo samo interes zaposlenih, ki so upravičeni do cepljenja. Do tega pa zaenkrat niso upravičeni tisti, ki so bolezen že preboleli. Nižji odstotek izkazanega interesa je lahko tako tudi posledica tega, da je na določeni šoli velik del zaposlenih covid-19 že prebolel.

Pristojni sicer zagotavljajo, da je/bo za cepljenje šolnikov na zalogi dovolj cepiva. Po kriterijih za cepljenje šolnikov, bodo najprej cepili starejše od 50 let, ki delajo neposredno z otroki, učenci oz. dijaki, kasneje pa tudi mlajše učitelje.

Kakšno je razpoloženje med šolniki na Celjskem

Na srednjih in osnovnih šolah na Celjskem, na katerih že razpolagajo s podatki in so nam le te posredovali, se je trenuto za cepljenje skupno prijavilo okoli 54 % zaposlenih v šolah na Celjskem. Na območju Kozjanskega in Obsotelja pa je zainteresiranih skupno okoli 51 %. Prijave na šolah sicer še potekajo.

Srednje šole:

ŠC Rogaška Slatina

Na Šolskem centru Rogaška Slatina je četrtina zaposlenih covid-19 že prebolela, zato se trenutno ne bodo cepili, četrtina zaposlenih pa se je za cepljenje že prijavila. Nekateri od njih bodo v tem tednu že cepljeni.

Skoraj polovica ostalih zaposlenih ne izključuje možnosti, da se bodo za cepljenje prijavili kasneje, redki posamezniki pa cepljenju nasprotujejo.

ŠC Šentjur

Na ŠC Šentjur se je za cepljenje proti covidu-19 zaenkrat odločila približno tretjina zaposlenih.

I. gimnazija v Celju

Na I. gimnaziji v Celju dela sicer 107 ljudi, od teh je (zaradi programa umetniške gimnazije, ki ga izvajajo skupaj z GŠ Celje) 27 glasbenikov, ki so na Kajuhu zaposleni le delno in se zato za cepljenje prijavljajo na svojih matičnih šolah.

Na I. gimnaziji v Celju je tako polno zaposlenih 80 oseb. Od teh se jih je za cepljenje prijavilo 56, kar je točno 70 %.

Gimnazija Celje – Center

Na GCC se je za cepljenje zaenkrat odločila dobra polovica zaposlenih

Srednja zdravstvena in kozmetična šola Celje

Na Srednji zdravstveni in kozmetični šoli Celje se je za cepljenje odločilo 38 učiteljev oz. 48 % vseh učiteljev.

Ekonomska šola Celje

Na Ekonomski šoli Celje se bo cepilo 45 strokovnih delavcev oz 68 % vseh. Cepili se bodo tudi skoraj vsi administrativo-tehnični delavci.

Osnovne šole:

OŠ Šmarje pri Jelšah

Na OŠ Šmarje pri Jelšah se je za cepljenje prijavilo 40 % vseh zaposlenih.

OŠ Frana Malgaja Šentjur

Na OŠ Frana Malgaja Šentjur se je za cepljenje prijavilo 70 % strokovnih delavcev.

OŠ Dobje

Na OŠ Dobje se je za cepljenje prijavilo 20 od skupno 45 zaposlenih, kar je 44 % vseh.

OŠ Planina pri Sevnici

Na OŠ Planina pri Sevnici se bo cepilo 60 % vseh zaposlenih. Veliko zaposlenih je sicer covid-19 že prebolelo in se trenutno ne bodo cepili. Le redki zaposleni na tej šoli se za cepljenje niso odločili.

OŠ Slivnica pri Celju

Na OŠ Slivnica pri Celju se je trenutno za cepljenje odločilo 17 od 47 zaposlenih oz. 36 % vseh.

OŠ Blaža Kocena Ponikva

Na OŠ Blaža Kocena Ponikva se je za cepljenje odločilo 16 od 32 zaposlenih, katerim je bilo cepljenje ponujeno, torej 50 %. Dva zaposlena sta covid-19 že prebolela.

OŠ Kozje in vrtec

Na OŠ Kozje se je za cepljenje prijavilo okoli 75 % vseh zaposlenih (med njimi niso samo učitelji), v enoti Vrtec Zmajček pa okoli 35 % zaposlenih.

OŠ Podčetrtek

Na OŠ Podčetrtek se je za cepljenje prijavilo 83 % učiteljev. Nekaj zaposlenih pa je covid-19 že prebolelo.

OŠ Rogatec in vrtec

Na VIZ OŠ Rogatec se je za cepljenje prijavilo 13 zaposlenih, kar predstavlja 18 % vseh trenutno zaposlenih v šoli in vrtcu. Naknadno so se odjavili trije zaposleni, tako da se jih je trenutno cepilo 10 oz. okoli 14 %. V Rogatcu so sicer imeli kar precej okužb med zaposlenimi, ti pa do cepljenja niso upravičeni.

I. OŠ Rogaška Slatina

Na I. OŠ Rogaška Slatina se je za cepljenje odločilo 49 % vseh zaposlenih.

Po ustavitvi cepljenja s cepivom AstraZeneca v nekaterih državah SVIZ od NIJZ zahteva opredelitev do varnosti cepiva

Po današnji informaciji, da so po Avstriji še Danska, Norveška in Islandija po pojavu krvnih strdkov pri cepljenih na Danskem ustavile cepljenje s cepivom AstraZenece, šolski sindikat Sviz zahteva, da se glede na zaskrbljujoče novice iz nekaterih držav NIJZ takoj javno opredeli o varnosti cepiva AstraZenece, ki ga je vlada namenila za cepljenje zaposlenih v šolstvu.

Če je kakršen koli dvom o njegovi varnosti, predlagajo razmislek, da se cepljenje zaposlenih v šolstvu z njim začasno zadrži, so sporočili.

Direktor NIJZ Krek je na današnji novinarski konferenci o epidemiji covida-19 pojasnil, da zaplete ob cepljenju v posamezni evropski državi na nacionalni ravni preverja posebna komisija, ki ugotovitve sporoči Evropski agenciji za zdravila. Dokler ne bo dokazov, pa ne bodo ničesar spreminjali.

Uporabo sporne serije, po kateri je umrla bolnica v Avstriji, so isto prepovedali v Luksemburgu, Latviji, Litvi, Estoniji in Italiji. Te serije v Sloveniji ni.

Evropska agencija za zdravila (EMA) je sporočila, da so do 9. marca potrdili 22 primerov krvnega strdka pri več kot treh milijonih ljudi, cepljenih s cepivom AstraZenece v evropskem gospodarskem prostoru.

Po odločitvi Danske, Norveške in Islandije, da začasno prekinejo cepljenje s cepivom AstraZenece proti covidu-19, je EMA poudarila, da tveganje za nastanek krvnega strdka pri cepljenih ni večje kot v splošni populaciji.

B.S.