Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Presegli 4 tisoč umrlih bolnikov s covidom-19. Tudi savinjska regija prešla v rdeče območje


Včeraj je bilo opraljenih skupaj 33.826 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 1.032 okužb, prejšnji teden jih je bilo 940.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije se je zvišalo na 11.777 (včeraj 11.517) aktivno okuženih.

Opravljenih je bilo 27.189 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 6.637 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 1.032 okužb z deležem pozitivnih izvidov 15,5 %.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih po podatkih COVID-19 sledilnika je trenutno 900 okuženih oseb, torej smo na pol poti med rdečo in oranžno fazo.

Hospitaliziran je trenutno 500 covidni bolnik. 109 od teh je na intenzivni negi.

Včeraj je umrlo 10 bolnikov obolelih za covidom-19. Od začetka epidemije pa je skupaj število umrlih že preseglo 4 tisoč, in je trenutno 4.008.

V savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 153 okužb (pred tednom dni 105). To pomeni, da je savinjska regija ponovno vstopila v rdečo fazo, saj je 7-dnevno povprečje preseglo 125 povprečno okuženih na dan, kar je glede na vladni načrt mejna vrednost med rdečo in oranžno fazo. Vlada sicer savinjske regije zaenkrat uradno še ni uvrstila med “rdeče” regije.


Poudarki:
  • statistični podatki na regijski in državni ravni
  • policijska ura po novem velja od 22. do 5. ure
  • o morebitnem zaostrovanju ukrepov bo vlada razpravljala v nedeljo

Epidemiološko stanje na Celjskem

V naši savinjski regiji se je 7-dnevno povprečno število okuženih naraslo na 127 (včeraj 120), kar pomeni, da je regija presegla mejno vrednost 125 povprečno okuženih in se pomaknila v rdečo fazo. Po vsej verjetnosti nas čaka zaprtje regije ter omejitev določenih storitev. Šolanje po zgledu ostalih rdečih občin zaenkrat ne bo podvrženo kakšnim spremembam. Vlada sicer uradno naše regije zaenkrat še ni uvrstila med “rdeče” regije.

Prehajanje med temi rdečimi regijami in drugimi regijami je prepovedano v obe smeri. Določene so izjeme, ko posameznik lahko prehaja med rdečimi regijami in drugimi regijami.

Ob upoštevanju priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je gibanje za posameznike dovoljeno za: prihod na delo, odhod z dela in izvajanje delovnih nalog, opravljanje gospodarskih, kmetijskih in gozdarskih dejavnosti, odpravljanje neposredne nevarnosti za zdravje, življenje in premoženje, varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore, oziroma zaradi oskrbe ali nege družinskih članov ali če gre za izvajanje starševske skrbi in stikov z otrokom, dostop do lekarn, zdravstvenih in sanitarnih storitev ter zdraviliškega zdravljenja, dostop do tujih diplomatskih in konzularnih predstavništev, dostop do storitev za nujne primere, dostop do izvajanja nalog, povezanih z delovanjem pravosodnih in upravnih organov ter organov pregona, dostop do storitev za osebe s posebnimi potrebami, izvajanje vzdrževalnih del ali sezonskih opravil na zasebnem objektu ali zemljišču za člane istega gospodinjstva, potovanja oseb z namenom tranzita čez statistično regijo iz prejšnjega člena, v sosednjo državo ali do svojega prebivališča v Republiki Sloveniji, nujno vzdrževanje groba, pri čemer mora posameznik izkazati upravičenost z dokazilom o najemu groba ali drugim ustreznim dokazilom.

Prehajanje med Obalno-kraško, Goriško in Koroško regijo in drugimi regijami je ob upoštevanju priporočil NIJZ dovoljeno tudi posamezniku, ki:

  • predloži negativni rezultat testa PCR ali hitrega antigenskega testa (HAG), ki ni starejši od 48 ur,
  • predloži dokazilo o cepljenju zoper COVID-19, s katerim dokazuje, da je od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalca Biontech/Pfizer preteklo najmanj sedem dni ali proizvajalca Moderna najmanj 14 dni, oziroma od prejema prvega odmerka cepiva proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni,
  • ima potrdilo o pozitivnem rezultatu testa PCR ali testa HAG, ki je starejši od 21 dni, vendar ni starejši od šest mesecev, ali
  • ima potrdilo zdravnika, da je prebolel COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev.

Uveljavljanje teh izjem velja tudi za ožje družinske člane posameznika in člane skupnega gospodinjstva, kadar potujejo skupaj.

V zadnjih 7 dneh je bilo v savinjski regiji potrjenih 886 (+48 glede na včeraj) okužb s SARS-CoV-2, v zadnjih 14 dneh pa 1.622 (+78 glede na včeraj) okužb.

V posavski regiji, kamor spada edina občina Kozjanskega in Obsotelja Bistrica ob Sotli (včeraj brez okužb), je 7-dnevno povprečno število okuženih oseb naraslo na 18 (včeraj 16).

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 56 covidnih bolnikov (1 manj kot dan prej). 11 izmed vseh bolnikov s covidom-19 je na intenzivni negi. V SB Celje so včeraj sprejeli 7 covidnih bolnikov, v domačo oskrbo so odpustili 6. V celjski bolnišnici sta včeraj umrla dva bolnika obolela za covidom-19. Skupaj je v celjski bolnišnici doslej umrlo 399 bolnikov obolelih za covidom-19.

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 153 okužb (prejšnji teden 105 okužb). Največ jih je bilo včeraj v občini Celje 39, sledijo Žalec 18, Velenje 11, Polzela 9, Šentjur 9, Prebold 7, Ljubno 6, Slovenske Konjice 6, Vojnik 6, Braslovče 5, Rečica ob Savinji 5, Laško 4, Mozirje 4, Šmarje pri Jelšah 4, Vransko 4, Zreče 4, Rogatec 3, Štore 3, Dobje 2, Gornji Grad 1, Nazarje 1, Tabor 1, Vitanje 1.

Epidemiološko stanje na nacionalni ravni

V Sloveniji je bilo včeraj potrjeno okuženih 1.032 oseb, pred tednom dni pa je bilo potrjenih 940 okužb. Slabšanje epidemiološke slike na nacionalni ravni glede 7-dnevnega povprečnega števila okuženih oseb se tako nadaljuje, včeraj se je povečalo za 13 oseb dnevno. Hospitaliziranih je 500 covidnih bolnikov.

Včeraj je umrlo 10 bolnikov obolelih za covidom-19. Od začetka epidemije pa je skupaj umrlo 4.008 covidnih bolnikov.

7-dnevno povprečje potrjeno okuženih je po podatkih covid-19 sledilnika na državni ravni 900 okuženih oseb (včeraj 887). Po podatkih NIJZ-a, ki ne vključujejo tujih državljanov in neznanih okužb je bilo to povprečje 895 (včeraj 882).

Število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v slovenskih bolnišnicah se je včeraj zmanjšalo za enega. Sprejetih je bilo 41 covidnih bolnikov (19 manj kot dan prej). V domačo oskrbo so odpustili 32 bolnikov oz. 23 manj kot dan prej. V bolnišnicah je umrlo 10 bolnikov obolelih za covidom-19 (2 na intenzivnem oddelku). V intenzivni enoti se zdravita 2 covidna bolnika več kot dan prej.

Trenutno je hospitaliziranih 500 covidnih bolnikov. Na intenzivni negi se jih zdravi 109.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 11.777 aktivno okuženih.

Na dan 23. marec je bilo v Sloveniji cepljenih že 191.217 oseb oz. 9,1 % vseh državljanov Slovenije. Od teh je drugi odmerek prejelo 104.563.

V nedeljo razprava o nadaljnjih ukrepih

V nedeljo se bodo pri predsednik Borut Pahor sestali predsedniki parlamentarnih strank in vodje nekaterih poslanskih skupin, z ministrstvom za zdravje in posvetovalno skupino za covid-19 in razpravljali glede ustavljanja tretjega vala epidemije covida-19.

Kot je včeraj za TV Slovenija povedala vodja strokovne skupine Mateja Logar, je vladna svetovalna skupina za covid-19 razpravljala o zaostrovanju ukrepov. Do kakšne mere bo šlo zaostrovanje bo odvisno tudi od projekcij in statističnih modelov. Zatrdila je, da zaenkrat ni še nič določenega, je pa dodala, da bo glede na konstantno povečevanje števila okužb, verjetno treba poseči po ukrepih, ki smo jih do zdaj sproščali. “Šole se trudimo imeti čim dlje odprte. Tu pa gre še za združevanje ljudi, omejitve na regije, predvsem pa mora biti v zavesti vsakega izmed nas spoštovanje ukrepov, ker s tem dosežemo največ. Treba je ponovno pretehtati, kaj bo v tem trenutku najboljše in najučinkovitejše,” je še dodala.