Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Pred začetkom EURA U21 v Celju: dresi in žoge za dekleta, zastave za našo reprezentanco in drevesa držav, ki jih bo gostilo Celje


Le še nekaj ur nas loči od začetka največjega športnega spekltakla, ki ga bomo gostili v Sloveniji in Celju. Tik pred začetkom EURA U21 se je v Celju zvrstilo še nekaj izmed mnogih dogodkov povezanih s prvenstvom.

Mestna občina Celje in ravnatelji celjskih šol so se tako odločili, da bodo na šolah ustanovili dekliške nogometne ekipe, ki se bodo merile na občinskem prvenstvu, za spodbudo pri igranju pa so jim za začetek podarili drese in žoge.

Prav tako je pred jutrišnjim začetkom EURA U21 župan Mestne občine Celje skupaj s častnimi meščani posadil štiri drevesa značilna za države, katerih reprezentance igrajo v Celju.

Nogometne zveza Slovenije pa poziva vse Slovenke in Slovence, da jutri, 24. marca, po naših domovih, oknih, balkonih in drogovih izobesimo slovensko zastavo in na ta način izrazimo podporo naši članski in mladi reprezentanci.

Združenje evropskih nogometnih zvez UEFA si pri svojem delovanju zelo prizadeva, da bi k igranju nogometa spodbudila še več deklet. Evropsko nogometno prvenstvo U21 je prepoznala kot odlično priložnost, da za ta šport, ki je doslej v glavnem privabljal fante, navduši tudi dekleta.

V času priprav na prvenstvo so na Mestni občini Celje skupaj z ravnatelji celjskih osnovnih šol sprejeli odločitev, da bodo na šolah ustanovili nogometne ekipe, v katerih bodo igrale učenke zadnje triade. Dekliške nogometne ekipe se bodo pomerile na občinskem prvenstvu, ki ga bo pomagal izvesti Nogometni klub Celje. “Verjamemo, da bodo profesionalni nogometaši in trenerji na prvenstvu prepoznali, katere deklice imajo talent in željo, da začnejo  z aktivnim treningom nogometa. Če se bodo deklice na nogometnem igrišču dobro izkazale, bi lahko v Celju ustanovili dekliško nogometno ekipo s predstavnicami učenk iz celjskih osnovnih šol,” so zapisali na občini.

Da bi deklice spodbudili k igranju nogometa, so jim v ta namen podarili nogometne drese in žoge, katerih nakup sta omogočili podjetji Elektro Celje, d. d., in  ECE, d. o. o. Podžupanja Breda Arnšek je včeraj na II. osnovni šoli predala drese in žoge skupaj s svetovalko za komuniciranje in strateške projekte v podjetju Elektro Celje, d. d., mag. Majo Ivančič, vodjo marketinga in odnosov z javnostmi v podjetju ECE, d. o. o., Andrejem Kerkom, vodjo Šolskega nogometnega centra NK Celje Spasojem Bulajićem in vodjo koordinacijskega odbora za promocijo prvenstva v Celju Katarino Karlovšek. Opremo so predali učenkam in ravnatelju Igorju Topoletu, ki bo poskrbel, da bo poleg žog vsaka celjska osnovna šola dobila po šest dekliških nogometnih dresov.

Podžupanja je ob tej priložnosti poudarila, da smo se v Celju v pripravah na nogometni spektakel zelo izkazali in da smo lahko vzor drugim. »Številni posamezniki, ustanove in podjetja so dali vse od sebe, da mesto diha s prvenstvom in da je na vsakem koraku mogoče občutiti naraščajoče športno vznemirjenje. Nogometno prvenstvo je najboljša spodbuda mladim, da se začnejo ukvarjati s športom. V Celju imamo zelo veliko odličnih športnikov, ki so našim otrokom vzor. Otroci se od njih učijo, da je pot do uspeha tlakovana s trdim delom, vztrajnostjo in odrekanjem.  Od njih se učijo, da se je potrebno za vsak cilj, ki si ga postavimo v življenju, boriti. Da je potrebno verjeti vase in v zmago tudi takrat, ko ne gre tako, kot bi si želeli. Samo tako se pišejo velike zgodbe o uspehu in s tem ne mislim samo na področje športa, ampak na vsa življenjska področja. Zelo sem vesela, da smo se v času priprav na prvenstvo usmerili tudi v spodbujanje igranja nogometa pri deklicah. Verjamem, da bodo deklice dokazale, da se odlično znajdejo tudi na nogometnem igrišču in da bodo fantje, ki so si ta šport želeli rezervirati zase, še zelo presenečeni«, je dejala podžupanja Breda Arnšek in se zahvalila podjetjema Elektro Celje in ECE, da sta celjskim osnovnim šolam omogočili nakup športne opreme. Podjetji Elektro Celje in ECE sta v pripravah na prvenstvo podprli tudi promocijo mesta Celje in omogočili, da so se Celebus in trije medkrajevni avtobusi odeli v barve prvenstva.

Častni meščani so posadili drevesa – trajen spomin na prvenstvo

Celje je ponosni gostitelj treh tekem, ki bodo potekale 24., 27. in 30. marca, in sicer Češka – Italija, Slovenija – Češka, Španija – Češka.

V knežjem mestu večkrat poudarimo, in v to tudi trdno verjamemo, da je Celje najbolj športno mesto v Sloveniji. Celje pa je tudi zeleno mesto. Obdani smo z gozdovi in drugimi naravnimi površinami, z vso vestnostjo skrbimo za mestna drevesa. Z zasaditvijo dreves, značilnih za zgoraj omenjene države, se je na lep način obeležilo prvenstvo in celjski ponos ob tem.

Častni meščani Jože Geršak, Lilijana Praprotnik Zupančič, Rudi Čajavec, msgr. dr. Stanislav Lipovšek, Ivo Grobelnik, Janko Hartman in mag. Franc Pangerl so tako zasadili lipo (Slovenija), lipovec (Češka), hrast (Italija) in mandljevec (Španija). “Posaditi drevo je nekaj globoko simbolnega. Ta štiri drevesa bodo mnogo let spominjala na velik športni dogodek, dajala senco, vzbujala spoštovanje, lepšala okolje in prispevala k čistejšemu zraku. Označena so s skupnim obeležjem,” so ob tem zapisali na občini.

V četrtek, 25. marca, bo na travniku pod Golovcem posajenih še šestnajst sadnih dreves, tokrat z učenci celjskih osnovnih šol in predstavnikoma Celjskega mladinskega centra.

Izobesimo zastave in podprimo slovensko nogometno reprezentanco

Nogometne zveza Slovenije poziva vse Slovenke in Slovence, da jutri, 24. marca, po naših domovih, oknih, balkonih in drogovih izobesimo slovensko zastavo in na ta način izrazimo podporo naši članski in mladi reprezentanci. Jutri se namreč začne Evropsko nogometno prvenstvo U21, največji športni dogodek v zgodovini Slovenije, ki ga gostimo tudi v Celju.

»Veliki športni dogodki s slovenskimi športniki so vedno nekaj posebnega, pa naj tekmujejo ženske ali moški, mladi ali stari, nogometna, košarkarska, nogometna, odbojkarska ali hokejska reprezentanca. Ko na stadionih, v dvoranah in na športnih prizoriščih zadoni slovenska himna, je to trenutek, na katerega smo ponosni vsi Slovenci«, pravi predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatovič in poziva, naj dvig zastave postane stalnica ob vseh večjih slovenskih športnih dogodkih. Naj postane gesta, s katero športna družina dokaže moč združevanja in podpore.

Župan Bojan Šrot je prepričan, da bo Celje s prvenstvom močno utrdilo svoj položaj na  športnem zemljevidu Evrope: »To je velika priložnost za promocijo mesta, za večjo prepoznavnost. Verjamem, da bomo znova dokazali, da smo odlični gostitelji, da imamo odlično športno infrastrukturo in da je takšna prireditev najboljša spodbuda mladim in vsem ostalim, da se začnejo ukvarjati s športom. Slogan prvenstva Leta so samo številka sporoča, da lahko vsakomur, ne glede na starost in druge ovire, uspe. Seveda če je, tako kot so nogometaši in vsi ostali športniki, na poti do svojega cilja vztrajen in predan.«

Vse o tekmah Evropskega prvenstva U21 v Celju izveste na spletni strani www.visitcelje.eu

Foto: Gregor Katič