Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Podrobnosti družinske tragedije v Šentvidu pri Grobelnem


Policisti so predstavili podrobnosti včerajšnje družinske tragedije v Šentvidu pri Grobelnem, ko je 61-letni moški umoril svojo 57-letno partnerko in nato sodil še sebi. Podrobnosti je predstavil pomočnik vodje Sektorja kriminalistične policije PU Celje Aleš Slapnik.

Tragičnemu dogodku naj bi botrovala dalj časa trajajoča družinska nesoglasja.

Kot je povedal Slapnik so policisti včeraj nekaj čez peto uro popoldne prejeli klic, najprej z Operativno komunikacijskega centra nato pa še s strani sina žrtev, da se v neposredni bližini hiše v Šentvidu pri Grobelnem izvaja streljanje. Na kraj zločina so bile poslane patrulje policistov in reševalcev ZD Šmarje pr Jelšah.

Po prvih obvestilih je bilo znano, da je moški streljal na partnerko in oboržen zbežal v hišo. Ko so policisti prišli na kraj dogodka je ustreljena ženska ležala pred hišo, oboroženi storilec pa je bil v hiši. Policista policijske postaje Šmarje pri Jelšah sta ustreljeno žensko odnesla na varnejše območje in jo predala predstavnikom Nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Šmarje pri Jelšah, ki so jih policisti zaradi nevarnosti situacije prav tako opremili z varnostnimi jopiči. Reševalci so ugotovili smrt ženske. Policisti so medtem vstopili v hišo in pozivali moškega da se preda. Policisti so nato v hiši našli ustreljenega moškega, ki je še kazal znake življenja. Po zavarovanju orožja so v hišo svstopili še reševalci. Ker je storilec še kazal znake življenja so reševalci na pomoč poklicali helikopter, vendar je storilec do prihoda helikopterske pomoči umrl. S koliko streli je bila ustreljena žrtev še ni znano, saj policisti še čakajo rezultate obdukcije. V neposredni bližini hiše ob dogodku ni bilo nikogar.

Slapnik je še povedal, da policist ne vedo natančno kdaj je storilec naredil samomor, ker niso slišali strela predvidevajo, da pred vstopom policistov v hišo. Poudaril je še, da je zdravstveno osebje ZD Šmarje pri Jelšah izredno odigralo svojo vlogo.

Žrtvi sta sicer živeli na istem naslovu v izvenzakonski skupnosti. Z zbiranjem obvestil še nadaljujejo. Po prvih podatkih pa je do tragedije prišlo najverjetneje zaradi dlje časa trajajočih družinskih nesoglasjih. Policisti v tej družini družinskega nasilja v preteklosti sicer niso obravnavali. Tudi sicer storilec s strani policije v preteklosti ni bil obravnavan.

Nasilje do katerega prihaja v družinah je tudi na našem območju zelo prisotno. Do vseh vrst nasilja, še posebej do družinskega, imamo na Policijski upravi Celje ničelno toleranco.

Lani smo na našem območju obravnavali 316 kaznivih dejanj nasilja v družini, v letu 2019 311, leta 2018 pa 319.

Samo v letošnjem letu smo izrekli 49 ukrepov prepovedi približevanja žrtvam družinskega nasilja. V letu 2020 smo na območju Policijske uprave Celje izrekli 287 ukrepov prepovedi približevanja, v letu 2019 pa 313.

Večinsko prepričanje o nasilnih dejanjih in njihovih storilcih je, da gre za nerazumno in nepredvidljivo ravnanje alkoholikov, odvisnikov od prepovedanih drog, duševno nestabilnih in obupanih ljudi. Vendar je nasilje pogosto prisotno tudi v navzven zelo urejenih družinah. Vse žrtve nasilja znova pozivamo, naj vsako obliko nasilja takoj prijavijo policiji, le na ta način bomo lahko storili vse, da žrtev zaščitimo in proti storilcu pravočasno ukrepamo. Prav tako pozivamo sorodnike žrtev, sosede, znance, skratka vse, ki posumijo, da se za štirimi zidovi dogaja nasilje, da nas o tem obvestijo.(PU Celje)

https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/oosebna-varnost/nasilje-v-druzini

foto: Kozjansko.info