Bistriški objekt Gorenja ne bo ostal prazen. Vstopa novo podjetje z novimi zaposlitvami


Na začetku leta je po skoraj štiridesetih letih svoj proizvodni obrat v Bistrici ob Sotli zaprlo podjetje Gorenje, ki je sedaj prodalo tudi proizvodni objekt. Kupilo ga je šmarsko podjetje AS System, ki bo v podružnični proizvodnji v Bistrici ob Sotli sprva zaposlilo petnajst delavcev.

Podjetje AS system iz Šmarja pri Jelšah svojo proizvodnjo širi v Bistrico ob Sotli.

Podružnični proizvodni objekt namerava podjetje AS system v nekdanjem objektu Gorenja odpreti na začetku maja, v njem bodo sprva zaposlili 15 delavcev, nato naj bi jih v proizvodnem obratu vijakov delo našlo od 30 do 40 delavcev. Iščejo profile s poklicno izobrazbo. Prve zaposlene že uvajajo v delo. Direktor uspešnega šmarskega podjetja Aleš Seidl, sicer 39. na naši lestvici najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja, je včeraj potrdil tudi, da je podjetje od Gorenja kupilo objekt, kakšno vsoto so za to odšteli, pa ne želijo razkriti.

Hitro rastoče podjetje AS system, ki se ukvarja s prodajo vijačnega blaga in ročno reznega orodja ter s proizvodnjo jeklenih sider za pritrjevanje, trenutno zaposluje 50 ljudi, dve tretjini ustvarjenega blaga prodajo veletrgovinam in proizvodnji v Sloveniji, približno tretjino pa na tuje trge, glavnino v države Evropske unije, nekdanje Jugoslavije, nekaj tudi izven Evrope. Polovični lastnik podjetja je družba Verbindungselemente Engel, druga polovica podjetja je v lasti družine Seidl. V letu 2019 po zadnjih dostopnih spletnih podatkih je podjetje ustvarilo nekaj več kot 4 milijone evrov čistih prihodkov od poslovanja in 116.000 evrov dobička.

Spomnimo, da je Gorenje, zadnja leta v lasti kitajske skupine Hisense, svojo proizvodnjo v Bistrici ob Sotli zaprlo po skoraj štiridesetih letih. Nazadnje so v obratu delali za podjetje Elektronček Joca Pečečnika, ki se ukvarja z izdelava igralniških avtomatov. Pred tem so za Gorenje proizvajali dele za gospodinjsko tehniko.

V obratu je bilo nazadnje zaposlenih 29 delavcev, Gorenje jim je delo ponudilo v obratu v Rogatcu, za tiste, ki se za to niso odločili, pa so jim v skladu z zakonodajo izplačali odpravnine. Nekaj izmed teh delavcev se bo zdaj zaposlilo v novem proizvodnem obratu.

E.Š.