Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Z vlakom od Maribora do Ljubljane v manj kot eni uri


Naslovna trditev se sicer trenutno sliši bolj kot znanstvena fantastika, a glede na objavo ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca bo pobuda za umeščanje hitre železniške proge Maribor-Ljubljana-Koper podana še letos.

Po trditvah ministra bi tako iz Maribora v Ljubljano z vlakom potovali, namesto sedanjih dveh do treh ur, zgolj še 55 minut. Naprimer iz Šentjurja v Ljubljano pa bi po novem, čez palec, potrebovali dobrih 30 minut. Sedaj za pot z vlakom iz Šentjurja v Ljubljano potrebujemo med poldrugo uro in dvema urama.

Časovnice projekta minister sicer še ni razkril.

Kot je še zapisal minister Vatovec je razvoj prometa na določenem ozemlju tesno povezan z razvojem gospodarstva in blaginjo ljudi. Razvoj železniškega prometa pa je v Sloveniji v zadnjih desetletjih močno zaostajal za razvojem železniškega prometa v drugih evropskih državah. “Če bomo v prihodnosti želeli, da se bodo ljudje pogosteje odločali za vlak namesto avtomobila in če bomo želeli v še večji meri preusmeriti tovor cestnega prometa na železniški promet, bo v prihodnjih letih in desetletjih nujno obnoviti dotrajano železniško infrastrukturo in dograditi novo, saj obstoječe proge ne ustrezajo zahtevam za hitro, učinkovito in cenovno ugodno vožnjo z vlakom. Na ministrstvu zato vlagamo velike napore tako v kratkoročne kot tudi dolgoročne rešitve, ki bodo naredile železniški promet konkurenčnejši v dobro kakovostnejšega življenja državljank in državljanov in hitrejšega razvoja slovenskega gospodarstva,” je še zapisal.

Kot še pravijo na Ministrstvu za infrastrukturo, imajo vizijo, ki bo v prihodnjih letih omogočila preboj na področju železniške infrastrukture. V uvidu za dosego cilja pa se že pospešeno izvajajo aktivnosti za umestitev hitre železniške povezave na relaciji Maribor-Ljubljana in Ljubljana-Divača. Letos se bodo začele izdelovati strokovne podlage za umeščanje v prostor, cilj pa je, da bo potovalni čas na relaciji Ljubljana – Maribor 55 minut, kar predstavlja konkurenčni čas vožnji z avtomobilom, zaključijo.

Podobno pobudo so sicer že pred dvema letoma dali v Listi kolesarjev in pešcev.

B.S.