Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Visoka onesnaženost z delci PM10 po vsej Sloveniji


V četrtek, 25. 2. in petek, 26. 2. 2021 bo v velikem delu Slovenije visoka onesnaženost zraka z delci PM10. Koncentracijo preko mejne vrednosti pričakujemo tudi v naših krajih.

Delci PM10 so delci katerih premer je manjši od 10 mikrometrov. Zaradi majhnosti jih zato z mehanizmom v ustni in nosni votlini ne uspemo filtrirati, zato predstavljajo nevarnost za naše zdravje.

Povišana onesnaženost bo nastopila zaradi predvidenega temperaturnega obrata, ki preprečuje mešanje onesnaženosti v višje plasti atmosfere. Najvišje ravni na Agenciji Republike Slovenije za okolje pričakujejo zjutraj in zvečer.

Občanom se v tem času odsvetuje kurjenje lesa v pečeh in kaminih, če to ni nujno potrebno za ogrevanje. Prav tako je odsvetovano kurjenje na prostem. Priporočeno v tem času je tudi zmanjšanje ogrevanja stanovanjskih in poslovnih prostorov. PM10 delce pomagamo zmanjševati tudi z uporabo trajnostne mobilnosti (javni prevoz, kolesa,…).

Eden izmed največjih virov teh delcev so zastarele kurilne naprave na les, predvsem, če se v njih nepravilno kuri ali se za kurjenje uporablja premalo suh les.

Kako ravnati ob povišani vrednosti PM10 delcev?

Onesnaženost zraka z delci ima lahko pomembne vplive na zdravje ljudi. Povišane ravni delcev v zraku se pojavljajo predvsem pozimi, ko se prometu, ki je pomemben vir onesnaženosti zraka, priključijo še dodatni viri – kurišča in neugodni klimatski pogoji.

Vsi prebivalci, zlasti pa ranljive skupine (dojenčki in otroci, starejši, srčni in pljučni ter sladkorni bolniki), ob epizodah povišane onesnaženosti zraka z delci upoštevajmo naslednja priporočila:

  • Redno spremljajmo obvestila in napovedi ARSO (Agencija RS za okolje) o kakovosti zraka in upoštevajmo Priporočila za ravnanje prebivalcev ob povišanih koncentracijah delcev PM10 glede na stopnjo onesnaženosti zunanjega zraka
  • Bivanje na prostem omejimo na čas, ko je onesnaženost zraka v dnevu najnižja. Pri tem se izogibajmo bližini prometnic, izberimo park ali gozd, ne izvajajmo napornejših fizičnih aktivnosti, omejimo se na sprehod;
  • Omejimo fizične aktivnosti, zlasti na prostem;
  • V zaprtih prostorih ne kadimo in ne prižigamo sveč;
  • Če imamo vgrajene ventilacijske sisteme, moramo v njih uporabljati za delce visoko učinkovite HEPA filtre;
  • Bivalne prostore učinkovito prezračimo, ko je onesnaženost zraka v dnevu najnižja (običajno v zgodnjih jutranjih urah, pred prometno konico);
  • Bodimo pozorni na simptome in znake, kot so kašelj ali pomanjkanje sape. To so opozorila, da je treba fizične  napore  zmanjšati;
  • Kronični pljučni (astma, KOPB) in srčni bolniki naj redno jemljejo predpisano terapijo, pri roki pa naj imajo tudi zdravila za hitro lajšanje napadov oziroma poslabšanj. Pospešen srčni utrip, pomanjkanje sape ali neobičajna utrujenost lahko napovedujejo resno poslabšanje osnovne bolezni. V takih primerih naj hitro poiščejo zdravniško pomoč.
  • več na spletni strani NIJZ-a (klik)

Gibanje vrednosti lahko spremljate na spodnjih povezavah: