Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Tudi na nacionalni ravni prešli v oranžno fazo v kateri naj bi se v šole vrnili preostali osnovnošolci in zaključni letniki, odprle občinske meje,…


Včeraj je bilo tudi na račun kulturnega praznika opravljenih manj testiranj kot običajno, posledično pa je bilo včeraj tudi manj odkritih okuženih oseb. Včeraj je bilo opraljenih skupaj 11.253 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi testov so potrdili skupno 357 okužb (ponedeljek pred tem 1547 okužb).

Opravljenih je bilo 1.493 PCR testov, ki so potrdili 204 okužb z deležem pozitivnih izvidov 13,7 %, kar je najnižji delež okuženih po 12. oktobru, ko je bil delež 12,0 %.

Opravljenih je bilo 9.760 hitrih antigenskih testov (HAT), ki pa so potrdili 153 okužb z deležom pozitivnih izvidov 1,6 %.

Včeraj je umrlo 19 bolnikov obolelih za covidom-19. Od začetka epidemije pa je skupaj umrlo 3654 covidnih bolnikov.

7-dnevno povprečje potrjeno okuženih se je po podatkih covid-19 sledilnika na državni ravni znižalo peti dan zapored, tokrat predvsem na račun praznika in manj opravljenih testiranj na 848 okuženih (včeraj 1025), po podatkih NIJZ-a, ki ne vključujejo tujih državljanov in neznanih okužb pa 842. Na nacionalni ravni smo tako prešli v oranžno fazo epidemije, saj se je 7-dnevno povprečje okuženih spustilo pod 1000, prav tako pa je hospitaliziranih tudi pod 1000 covidnih bolnikov.

V oranžni fazi se po vladnem načrtu med drugim v šolo vračajo vsi učenci do petega razreda ter zaključni letniki srednje šole (po modelu C), dovoljeni so seminarji in izpiti na fakultetah (do 10 ljudi), odpravi se omejitev gibanja na občine, druži se lahko do 10 ljudi,… Ali bo oz. na kakšen način bo vlada dodatno sprostila ukrepe bo znano po jutrišnji seji vlade, ko bodo pretresali trenutne epidemiološke razmere.

V naši savinjski regiji je 7-dnevno povprečno število okuženih še naprej manjša in je že nekaj časa v območju oranžne faze, to povprečje tako trenutno znaša zgolj 82 (včeraj 108). Za sproščanje v oranžni fazi mora biti glede na vladni načrt sproščanja ukrepov to povprečje v naši regiji 125. Ker smo oranžno fazo dosegli tudi na nacionalni ravni, se lahko na Celjskem nadejamo novega sproščanja ukrepov. Vlada bo o tem predvidoma odloča na sredinih sejah.

V Savinjski regiji je aktivno okuženih 1.488 oseb (včeraj 1.738 oseb). 14-dnevno število okuženih na 100.000 prebivalcev v savinjski regiji je 576, kar našo regijo uvršča med regije z boljšo epidemiološko sliko.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je padlo na 14.437 oseb.

Po podatkih covid sledilnika je bilo na dan 7. februar v Sloveniji cepljenih že 54.589 oseb 2,6 odstotka vseh državljanov Slovenije. Od teh je drugi odmerek prejelo že 42.609 oseb.


Poudarki:

  • statistični podatki
  • dijaki danes protestno “špricali” virtualni pouk
  • na včerajšnjem hitrem testiranju šolnikov je bilo ponovno večje število njih lažno pozitivnih; naknadni izvidi PCR testov pa so bili nato negativni
  • objavljeno končno verifikacijsko poročilo hitrih antigenskih testov (HAT)

Število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v slovenskih bolnišnicah se je včeraj zmanjšalo za enega. Sprejetih je bilo 58 covid bolniki (3 več kot dan prej). V domačo oskrbo so odpustili 41 bolnikov oz. 16 več kot dan prej. V bolnišnicah je umrlo 18 bolnikov obolelih za covidom-19, 5 od teh na intenzivni terapiji. V intenzivni enoti se zdravita 2 covidna bolnika več kot dan prej.

Trenutno je hospitaliziranih 945 covidnih bolnikov. Na intenzivni negi se jih zdravi 162.

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 110 covidnih bolnikov (4 več kot dan prej). 18 izmed vseh bolnikov s covidom-19 je na intenzivni negi. V SB Celje so včeraj sprejeli 10 covid bolnikov, v domačo oskrbo so odpustili 4. V celjski bolnišnici so včeraj zabeležili 2 smrti bolnikov s covidom-19. Skupaj je v celjski bolnišnici doslej umrlo 358 bolnikov obolelih za covidom-19.

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 13 okužb (prejšnji ponedeljek 199). Največ v občini Laško 2 in Zreče 2, sledijo Celje 1, Kozje 1, Polzela 1, Rogaška Slatina 1, Rogatec 1, Šentjur 1, Slovenske Konjice 1, Šmarje pri Jelšah 1, Štore 1.

Dijaki se danes protestno niso udeležili spletnega pouka

Danes so mnogi dijaki po sloveniji bojkotirali pouk na daljavo. Pobudnik bojkota je iniciativa Zahtevamo šolo, katere vodstvo je že prejšnji teden želelo svojo zahtevo po čimprejšnji vrnitvi v šole predstaviti na šolskem ministrstvu, a tam za njih niso našli časa ter sestanek preložili na današnji dan. Dijaki so odgovor razumeli kot provokacijo, saj so že pred tem napovedali, da bodo danes bojkotirali pouk in se odklopili s spleta.

Ponovno težave z lažno pozitivnimi izvidi šolnikov

Na včerajšnjem hitrem testiranju šolnikov je bilo v nekaterih krajih po Sloveniji ponovno večje število lažno pozitivnih izvidov. Naknadni izvidi PCR testov so bili nato negativni. Tjaša Žohar Čretnik, direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NZOH), je danes na tiskovni konferenci pojasnila, da se je na tereno pokazalo pojavljanje teh lažno pozitivnih rezultatov v gručah, zato bi bilo treba pomisliti tudi na dejavnike, kot so pogoji hranjenja vzorcev, način izvedbe, druge tehnične dejavnike, slabšo stabilnost reagentov, itd..

NZOH je sicer danes objavil verifikacijsko poročilo o HAT testih. Ugotovili so, da se je test v vseh skupinah izkazal za dovolj specifičnega upoštevaje nacionalne smernice in smernice SZO. Glede občutljivosti pa test zahteve SZO izpolnjuje v celotni skupini simptomatskih preiskovancev, nacionalna priporočila pa v skupini tako simptomatskih kot brezsimptomnih preiskovancih, pri katerih je prisotnega veliko virusa.

S primerjavo rezultatov verifikacij HAT različnih proizvajalcev izvedenih po protokolu SZO nadalje  ugotavljamo, da daje HAT primerljive rezultate z drugimi, že verificiranimi HAT. Verifikacija potrjuje, da je pri uporabi HAT izjemnega pomena, da se preiskovancem pravilno predstavi vrednost negativnega rezultata, ki ne sme povzročiti občutka lažne varnosti. Osnovni namen uporabe HAT je namreč čim hitrejša napotitev oseb z visokim virusnim bremenom v samoizolacijo v populacijah, ki jih ne zmoremo testirati s PCR metodo. Cečlotno poročilo najdete tukaj.

foto: pixabay