Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Pojasnjeno, kako se testiranja beležijo v uradni statistiki. Savinjska regija se že dotika oranžne faze


Včeraj je bilo opravljenih 15.946 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi testov so potrdili skupno 1560 okužb.

Opravljenih je bilo 5709 PCR testov, ki so potrdili 1217 okužb z deležem pozitivnih izvidov 21,3 %.

Opravljenih je bilo 10.237 hitrih antigenskih testov (HAT), ki pa so potrdili 343 okužb z deležom pozitivnih izvidov 3,4 %.

Včeraj je umrlo 23 bolnikov obolelih za covidom-19. Od začetka epidemije pa je skupaj umrlo 3564 covidnih bolnikov.

7-dnevno povprečje potrjeno okuženih se je po podatkih covid-19 sledilnika na državni ravni znižalo drugi dan zapored, in je 1181 (včeraj 1226), po podatkih NIJZ-a, ki ne vključujejo tujih državljanov in neznanih okužb pa 1.179. Za sproščanje v oranžni fazi mora biti to povprečje pod 1000, prav tako mora biti pod 1000 hospitaliziranih.

V naši savinjski regiji je 7-dnevno povprečno število okuženih včeraj ponovno občutneje padlo in je praktično že v oranžni fazi saj to povprečje znaša 127 (včeraj 131). Za sproščanje v oranžni fazi bi moralo biti glede na vladni načrt sproščanja ukrepov to povprečje v naši regiji 125.

V savinjski regiji je trenutno aktivno okuženih 1967 (včeraj 2025) oseb. 14-dnevno število okuženih na 100.000 prebivalcev v savinjski regiji pa je 761, kar našo regijo uvršča med regije z boljšo epidemiološko sliko.

 

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je padlo na 17.097 oseb.

Po podatkih covid sledilnika je bilo na dan 1. februar v Sloveniji cepljenih že 53.112 oseb 2,5 odstotka vseh državljanov Slovenije. Od teh je drugi odmerek prejelo že 23.858 oseb.


Poudarki:

  • statistični podatki
  • vlada bo na današnji večerni seji pretresala veljavne ukrepe, predvsem so v pričakovanju šolnikov, ki si želijo odprtja šol za vse
  • covid-19 tek na dolge proge, saj cepivo prihaja prepočasi
  • Štrukelj o lažno pozitivnih hitrih testih

Število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v slovenskih bolnišnicah se je včeraj zmanjšalo za 20. Sprejetih je bilo 83 covid bolniki (8 več kot dan prej). V domačo oskrbo so odpustili 82 bolnikov oz. 12 manj kot dan prej. V bolnišnicah je umrlo 21 bolnikov obolelih za covidom-19, 3 od teh na intenzivni terapiji. V intenzivni enoti se zdravijo 3 covid bolniki manj kot dan prej.

Trenutno je hospitaliziranih 1012 covidnih bolnikov, kar je že skoraj dosežena oranžna faza na nacionalni ravni ter najmanj po 4. novembru 2020 ko je bilo hospitaliziranih skupno 979 covidnih bolnikov. Na intenzivni negi se jih zdravi 165.

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 115 covidnih bolnikov (10 manj kot dan prej), kar je najmanj po 6. novembru. 16 izmed vseh bolnikov s covidom-19 je na intenzivni negi. V SB Celje so včeraj sprejeli 7 covid bolnikov, v domačo oskrbo so odpustili 9. V celjski bolnišnici je včeraj umrlo 7 bolnikov s covidom-19. Skupaj je od 24. septembra v celjski bolnišnici umrlo že 343 obolelih za koronavirusno boleznijo 19. V prvem valu je v SB Celje umrlo 10 bolnikov, skupaj pa v celjski bolnišnici doslej beležijo 353 umrlih covid bolnikov.

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 186 okužb (prejšnji torek 211). Največ v občini Celje 27, sledijo Šentjur 26, Zreče 18, Žalec 18, Šmarje pri Jelšah 11, Velenje 11, Slovenske Konjice 10, Rogaška Slatina 8, Šoštanj 6, Mozirje 4, Rečica ob Savinji 4, Vojnik 4, Braslovče 3, Kozje 3, Laško 3, Ljubno 3, Podčetrtek 3, Štore 3, Tabor 3, Gornji Grad 2, Luče 2, Nazarje 2, Polzela 2, Prebold 2, Rogatec 2, Šmartno ob Paki 2, Vransko 2, Dobrna 1, Vitanje 1. Včeraj okužbe med 31 občinami savinjske regije niso potrdili le v Dobju in Solčavi. Tudi Bistrica ob Sotli, ki sicer spada v Posavsko regijo (ta je še vedno v črni fazi, a se je stanje včeraj nekoliko izboljšalo – 7-dnevno povprečje okuženih te regije je 57) včeraj ni imela nobene potrjene okužbe.

Kako se v statistiko štejejo rezultati PCR in HAT testov

Kako rezultate testiranj beležijo v statistiko so pojasnili na covid-19 sledilnik:

  • +PCR +PCR: šteje se kot 1 potrjena okužba, a 2 opravljena testa
  • +HAT +PCR: šteje kot 2 opravljena testa, če sta opravljena isti dan se upošteva samo + PCR, če sta opravljena na različne dni, se upošteva samo +HAT. v vsakem primeru samo 1 potrjena okužba
  • -HAT +PCR: šteje se kot 1 potrjena okužba, a 2 opravljena testa
  • +HAT, -PCR: šteje se kot 1 potrjena okužba, a 2 opravljena testa

Dva pozitivna PCR testa pri posamezniku se štejeta kot ena potrjena okužba ter dva opravljena testa. Pozitivni hitri antigenski test (HAT) in pozitivni PCR test se štejeta kot dva opravljena testa. Če sta opravljena isti dan, se upošteva samo pozitivni PCR test. Če sta opravljena na različne dni, se upošteva samo pozitivni HAT test, v vsakem primeru pa je potrjena okužba samo ena okužba.

Negativni HAT test in pozitivni PCR test se šteje kot ena potrjena okužba ter dva opravljena testa. Pozitivni HAT test in negativni PCR test pa se šteje kot ena potrjena okužba in dva opravljena testa. Za slednje je sicer na današnji novinarski konferenci Borut Štrukelj s fakultete za farmacijo v Ljubljani obrazložil, da je pri takšni kombinaciji pozitivnega testa (HAT: + in PCR: -) nekaj narobe bodisi s HAT testom bodisi z izvajanjem testiranja. Na NIJZ-ju pa so o tovrstni kombinaciji povedali, da “iz stališča epidemiološkega ukrepanja, ki mora biti takojšnje, ne moremo upoštevati nadaljnje individualne obravnave bolnika. Npr. oseba bi lahko bila pozitivna na HAT testu, potem negativna na PCR testu, ampak ima simptome in zato lahko lečeči zdravnik preceni, da gre v resnici za okužbo. Ampak tukaj gre že za nadaljnjo individualno obravnavo specifičnega primera in to je zunaj obsega samega spremljanja epidemije s stališča javnega zdravja. Zato v statistiki ostane zaveden originalen pozitivni test.”

Ali se bodo ta pravila spremenila v luči domnevno slabše kvalitete določenih lotov hitrih testov, v tem trenutku ni znano.

V statistiki o potrjenih primerih se torej za nazaj ne briše pozitivnih testov. Prihaja pa do manjših popravkov za nazaj, ko je naknadno sporočen pozitiven rezultat. Nobeni podatki namreč niso popolni – kot je opisano v primeru štetja smrti, je dobro vedeti: “za vse kazalnike, ki jih objavljamo, obstajajo določene pomanjkljivosti v njihovih definicijah, v načinu zbiranja podatkov, njihovem vnosu, možnosti napak in popravkov za nazaj. Če se tega zavedamo, so vseeno uporabni in dovolj zanesljivi, da je je vseeno mogoče skozi čas spremljati posamezno časovno serijo in iz nje izluščiti bistvene trende,” še pojasnjujejo.

Covid-19 tek na dolge proge, saj cepivo zaenkrat prihaja prepočasi

Na današnji vladni novinarski konferenci je direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Aleš Rozman povedal, da se je boj s covidom-19 tek na dolge proge, virus pa je tak, da ni mogoče zagovarjati ideje čredne imunosti. “Če odpremo vse, se virusu prepustimo, zbolimo vsi, to pomeni, da se lahko za nekaj mesecev odrečemo delujočemu zdravstvenemu sistemu. In to ne samo za bolnike s covidom, ampak tudi za bolnike z drugimi boleznimi. Prav tako bi se odrekli zaščiti precejšnjega dela prebivalstva, saj je en odstotek Slovencev zelo dovzeten za hujši potek bolezni in celo smrt. Prav tako čredna imunost ni trajna in se zato ne moremo predati virusu, da bomo množično prebolevali val za valom. Lahko pa čredno imunost dosežemo s cepivi, ki pa jih moramo uporabiti relativno hitro, da virus nima časa preskakovati med tistimi, ki so zanj dovzetni, in preizkušati svojih mutiranih variant na tistih, ki so že dosegli imunost.” Cepiva po njegovem mnenju prihajajo prepočasi, zato nam ostajajo le zaščitni ukrepi, ki jih moramo izvajati sami.

Na novinarski konferenci je spregovoril tudi Borut Štrukelj s fakultete za farmacijo v Ljubljani. Dotaknil se je afer, ko na nekaterih šolah pri hitrem testiranju zaznali veliko število pozitivnih testov, rezultati pa so se z naknadnimi PCR testi po večini izkazali za lažne. “Znanstveno je mogoča le ena pot. PCR-test je lahko pozitiven, HAT pa je lahko negativen. Obratno pa je nekaj narobe s testom ali izvajanjem testiranja. S PCR-testi pomnožujemo genetski material. Teoretično je možno že ena sama kopija virusa, nobene bolezni, že prisotna v brisu. Potem se virus množi in PCR je pozitiven do konca bolezni. Ko virus že odmre, je genetski material še vedno prisoten in PCR-test je lahko pozitiven. Hitri antigenski testi pa temeljijo na količini virusa, torej mora biti dovolj virusa. Zdaj se razvijajo testi iz sline, kar bo glede odvzema lažje za mladostnike. Vendar mora biti tudi v slini dovolj virusa, saj ga je tam nekoliko manj, kot v nosni sluznici ali grlu. PCR-testi so merilo. Hitri testi pa se morajo približati na 85, 90 odstotkov glede na PCR. Hitri antigenski testi bodo zajeli bistveno krajše okno, ko je že dovolj virusa v nosni sluznici in ko je virus še virabilen,” je dejal Štrukelj. Opozoril je tudi, da je lahko izvid testa lažno pozitiven, če je prišlo do spremembe PH-ja. Slednje je bil tudi razlog za famozno na SARS-CoV-2 pozitivno coca-colo, teorijo, ki je nedavno prevzela ljubitelje tovrstnih teorij.

Sodelujte v anketi o kvaliteti življenja v vaši občini.

Kako ste zadovoljni s kvaliteto življenja v vaši občini? Kaj vam je všeč in na katerih področjih pričakujete več? Sodelujte v anonimni anketi o vašem (ne)zadovoljstvu z bivanjem v vašem domačem okolišu.

Create your own user feedback survey

Rezultate bomo na Kozjansko.info objavili v začetku februara.