Delež pozitivnih PCR testov najnižji po oktobru, a nedelja nekoliko poslabšala epidemiološko sliko. KinO včeraj s samo dvema okužbama

1. 2. 2021 13:42

Nedelja je prinesla najnižji delež pozitivnih izvidov PCR testov po 19. oktobru, a so se vsi drugi kazalci tako na nacionalni, kot na regionalni ravni nekoliko poslabšali.

Včeraj je bilo opravljenih 4687 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi testov so potrdili skupno 353 okužb (to je 56 več kot prejšnjo nedeljo).

Opravljenih je bilo 1458 PCR testov, ki so potrdili 268okužb z deležem pozitivnih izvidov 18,38 %, kar je najmanj po 19. oktobru, ko je bil deleš pozitivnih izvidov PCR testov identičen.

Opravljenih je bilo 3226 hitrih antigenskih testov (HAT), ki pa so potrdili 85 okužb z deležom pozitivnih izvidov 2,6 %.

Podatki hrvaškega statističnega urada kažejo, da je lani umrlo 56.677 ljudi, kar je na letni ravni največ po koncu druge svetovne vojne. V primerjavi z letom poprej je umrlo 4350 več ljudi, kar na letni ravni predstavlja 8,3-odstotno povišanje.

Včeraj je umrlo 19 bolnikov obolelih za covidom-19. Od začetka epidemije pa je skupaj umrlo 3522 covidnih bolnikov.

7-dnevno povprečje potrjeno okuženih se je po podatkih covid-19 sledilnika na državni zvišalo drugi dan zapored, trenutno je 1230 (včeraj 1222). Za sproščanje v oranžni fazi mora biti to povprečje pod 1000, prav tako mora biti pod 1000 hospitaliziranih.

V naši Savinjski regiji se je 7-dnevno povprečno število okuženih po štirih dneh padanja ponovno nekoliko povečalo, trenutno je 141 (včeraj 139), torej smo še vedno bliže oranžni kot črni fazi vladnega načrta sproščanja ukrepov. Za sproščanje v oranžni fazi bi moralo biti to povprečje 125.

 

Tudi število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije se je zvišalo drugi dan zapored in je 17.301 oseb.

Po podatkih covid sledilnika je bilo na dan 30. januar v Sloveniji cepljenih že 52.942 oseb 2,5 odstotka vseh državljanov Slovenije. Od teh je drugi odmerek prejelo že 23.035 oseb.


Poudarki:

  • statistični podatki
  • včeraj so v večih slovenskih mestih potekali protesti staršev, ki so zahtevali odprtje šol za vse otroke, okoli 100 se jih je zbralo tudi v Celju
  • v celjski porodnišnici se je prejšnji teden rodilo 32 otrok
  • Skupina “zaskrbljenih” državljanov je po Ljubljani in verjetno tudi drugod po nabiralnik začela deliti letake, ki govorijo o cepivih. Vsebina na njih je izmišljena, sklepi popolnoma neznanstveni, vprašanje pa je, kako učinkoviti bodo pri strašenju prebivalcev, pišejo na portalu 24ur. Mi pa dodajamo, zaupajte stroki, da se čim prej vrnemo v normalno življenje.

Število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v slovenskih bolnišnicah se je včeraj prav tako povečalo drugi dan zapored, in sicer za 13. Sprejetih je bilo 57 covid bolniki (7 manj kot dan prej). V domačo oskrbo so odpustili 30 bolnikov oz. 16 manj kot dan prej. V bolnišnicah je umrlo 14 bolnikov obolelih za covidom-19, od teh na intenzivni terapiji. V intenzivni enoti se zdravijo 4 covid bolniki več kot dan prej.

Trenutno je hospitaliziranih 1066 covid bolnikov. Na intenzivni negi se jih zdravi 169.

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 124 covidnih bolnikov (2 več kot dan prej). 20 izmed vseh bolnikov s covidom-19 je na intenzivni negi. V SB Celje so včeraj sprejeli 8 covid bolnikov, v domačo oskrbo so odpustili 6. V celjski bolnišnici včeraj niso zabeležili smrti bolnika s covidom-19. Skupaj je od 24. septembra v celjski bolnišnici umrlo že 332 obolelih za koronavirusno boleznijo 19. V prvem valu je v SB Celje umrlo 10 bolnikov, skupaj pa v celjski bolnišnici doslej beležijo 342 umrlih covid bolnikov.

Na Celjskem oz. Savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 22 okužb (prejšnjo nedeljo 19) na območju Kozjanskega in Obsotelja pa samo 2. Največ jih je bilo potrjenih v občini Celje 6, sledijo Laško 4, Žalec 4, Velenje 2, Mozirje 1, Nazarje 1, Rečica ob Savinji 1, Rogaška Slatina 1, Šentjur 1, Vojnik 1.

V Savinjski regiji je trenutno aktivno okuženih 2007 (včeraj 2011) oseb, največ v občini Celje 360, med občinami KinO pa v Šentjurju 176.

Protesti za odprtje šol tudi v Celju

Včeraj so po večih slovenskih mestih potekali protesti staršev, ki zahtevajo odprtje šol za vse otroke. Okoli 100 se jih je zbralo tudi v sicer “rdečem” Celju. Včerajšnji protesti sicer še niso prinesli sprememb. V šolo so lahko tako šli le otroci prvih treh razredov v “rdečih” regijah, v “črnih” regijah otroci nadaljujejo s šolanjem od doma.

Slovenija sicer res sodi med države, ki je imela enega od najdaljših obdobij popolnega zaprtja šol v času pandemije. Po večini imajo evropske države šole odprte delno, kot sedaj tudi Slovenija. Kljub boljši epidemiološki sliki imajo šole še vedno zaprte (datumsko so države šole zapirale različno, praviloma pa jih niso zapirale že jeseni) v Nemčiji, na Nizozemskem, Danskem, v Združenem Kraljestvu in na Irskem. Šole imajo odprte v Franciji, Španiji, na Portugalskem, Italiji, Avstriji in na Hrvaškem. Večina teh držav ima trenutno boljše epidemiološke razmere kot Slovenija. Da se sicer posledice odpiranja šol utegnejo poznati je svaril tudi dr. Alojz Ihan, ki je dejal, da “bomo za dodatnih nekaj 10.000 stikov plačali ceno – v življenjih.”

O ukrepih in številkah na novinarski konferenci tudi Krek

Na današnji vladni novinarski konferenci je direktor NIJZ-ja Milan Krek dejal, da “v naši državi se zelo velikokrat uporablja pridevnike, da smo zelo strogi, da so ukrepi zelo zahtevni, da smo bolj strogi kot ostale države. Ko primerjamo indikatorje, kot so delovno mesto, ukrep ostani doma, šolanje, javni dogodki itd., lahko vidimo, da Slovenija sodi med tiste evropske države, ki nimajo zelo strogih ukrepov na tem področju. So države, ki so bistveno stroge,” je dodal in poudaril, da so bili spomladi v veljavi bolj strogi ukrepi kot v januarju letos.

Krek je sicer še posvaril, da številke sicer v zadnjih dneh padajo, vendar so glede na vse kazalce razmere še niso takšne, ki bi dovoljevale pretirano sproščenost. “Opažamo tudi rast, tako da je ta upad na prvi pogled varljiv in je potrebno spremljati dogajanje,” je dejal in dodal, da skušajo trenutno s simulacijami ugotoviti, v katero smer se bo epidemija razvijala, pri tem pa novih različic virusa še ne upoštevajo. “Če bi razmere ostale enake bi se ob upoštevanju veljavnih ukrepov epidemija izpela junija. Ob poslabšanju razmer bi se epidemija podaljšala,” je še pojasnil Krek in opozoril na alarmantno stanje v Evropi.

V minulem tednu na svet prijokalo 32 otrok

V minulem tednu so v celjski porodnišnici na svet pomagali priti 32 novorojenčkom. Med njimi so tokrat prevladovali dečki, ki jih je bilo 18, deklic pa 14.

Sodelujte v anketi o kvaliteti življenja v vaši občini.

Kako ste zadovoljni s kvaliteto življenja v vaši občini? Kaj vam je všeč in na katerih področjih pričakujete več? Sodelujte v anonimni anketi o vašem (ne)zadovoljstvu z bivanjem v vašem domačem okolišu.

Create your own user feedback survey

Rezultate bomo na Kozjansko.info objavili v začetku februara.

Oznake: , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
138 queries in 1,771 seconds.