Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Včeraj potrjenih 3354 okužb, delež pozitivnih najvišji doslej. V Šentjurju, Šmarju in Rogaški Slatini porast števila okužb


Včeraj je bilo opravljenih 22.194 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi testov so včeraj potrdili skupno 3354 okužb. Po rekordnih nedelji in ponedeljku je bilo tako tudi v torek število potrjenih okužb s PCR testi najvišje torkovo doslej. Očitno je torej, da so božično-novoletni prazniki terjali svoj davek.

Kot je na novinarski konferenci povedal vladni govorec Jelko Kacin, strokovnjaki menijo, da trgovine niso prispevale k porastu števila okuženih, ker da tam ljudje po večini spoštujejo ukrepe. Izpostavil pa je, da so problem še vedno zasebna druženja, prijateljevanja, druženje v zidanicah, koline, itd., ki trajajo praktično že od 1. novembra. “Predvsem pa se Slovenija, oprostite, to, kar bom zdaj rekel, bom rekel prvič; deli na urbano Slovenijo in podeželsko Slovenijo. In na podeželju se maske nosijo bistveno manj kot v urbanih središčih.” To se po mnenju Kacina sedaj tudi potrjuje, saj imajo občine z majhnih številom prebivalstva – praviloma na podeželju – ogromen delež okužb. Dodal je: “Vse je v rokah posameznika, ko bodo ljudje razumeli, da dvigajo roko sami nase in na bližnje in prijatelje, s katerimi se družijo, bomo lahko imeli virusa v državi manj.”

Glede odprtja šol bo vlada odločala na četrtkovi seji.

Opravljenih je bilo 6956 PCR testov, ki so potrdili 2602 okužb z deležom pozitivnih izvidov 37,4 %.

Opravljenih je bilo 15238 hitrih antigenskih testov (HAT), ki pa so potrdili 752 okužb z deležom pozitivnih izvidov 4,9 %.

Včeraj je umrlo 31 obolelih za covidom-19. Od začetka epidemije pa je skupaj umrlo že 2899 bolnikov.

7-dnevno povprečje potrjeno okuženih je že 1712 potrjeno okuženih na dan in narašča že pet dni zapored.

Aktivno okuženih je preseglo mejo 21 tisoč, aktivno okuženih je namreč 21.722 državljanov.


Poudarki prispevka:

  • težava še vedno zasebna druženja ter slabo upoštevanje pravil predvsem na podeželju, meni vladni govorec Jelko Kacin
  • statistični podatki
  • NIJZ doslej prejel tri prijave neželjenih učinkov po cepljenju
  • EMA odobrila cepivo proizvajalca Moderna

Včeraj se je število hospitaliziranih bolnikov zmanjšalo za 16 bolnikov s covidom-19. Včeraj je bilo sprejetih 114 covid bolnikov (2 več kot dan prej). V domačo oskrbo so odpustili 106 bolnikov oz. 2 manj kot dan prej. V bolnišnicah je umrlo 24 bolnikov obolelih za covidom-19, 7 od teh na intenzivni terapiji. V intenzivni enoti se zdravi 5 bolnikov manj kot dan prej.

Trenutno je hospitaliziranih 1177 covid bolnikov. Na intenzivni negi se zdravi 183 covid bolnikov (144 od teh na respiratorju – 4 več kot dan prej).

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 144 covid bolnikov (13 več kot dan prej). 18 bolnikov s covid-19 je na intenzivni negi, 11 od teh je priključenih na respirator. V SB Celje so včeraj sprejeli 29 covid bolnikov, v domačo oskrbo so odpustili 13, v celjski bolnišnici je včeraj umrli 3 bolniki s covidom-19. Skupaj je od 24. septembra v celjski bolnišnici umrlo že 263 obolelih za koronavirusno boleznijo 19. V prvem valu je v SB Celje umrlo 10 bolnikov, skupaj pa v celjski bolnišnici doslej beležijo 273 umrlih covid bolnikov.

Na Celjskem oz. Savinjski regiji so bile včeraj potrjenih 489 okužb. Največ v občini Celje 68, Velenje 53, Žalec 51, Slovenske Konjice 43, Šentjur 41, Šoštanj 29, Šmarje pri Jelšah 21, Laško 18, Rogaška Slatina 18, Zreče 17, Vojnik 15, Prebold 14, Štore 14, Podčetrtek 9, Ljubno 8, Polzela 8, Braslovče 7, Rogatec 7, Dobrna 6, Kozje 6, Rečica ob Savinji 6, Mozirje 5, Nazarje 5, Gornji Grad 4, Tabor 4, Bistrica ob Sotli 3 (*Posavska regija), Dobje 3, Vitanje 3, Vransko 3, Luče 2, Šmartno ob Paki 1. Včeraj je bila edina občina brez okužb v regiji Solčava.

NIJZ prejel tri prijave neželjenih učinkov, EMA odobrila cepivo Moderne

Nacionalna koordinatorica programa cepljenja iz NIJZ Marta Grgič Vitek je na današnji novinarski konferenci dejala, da je NIJZ do zdaj prejel tri prijave neželenih učinkov. V enem primeru je šlo za smrt, ki jo že preučuje strokovna skupina.

Drugi primer je bila urtikarija (ali koprivnica – izpuščaji na koži) pri osebi, ki se je pojavila v eni uri po cepljenju. Oseba je bila ustrezno obravnavana in stvar pa se je v 15 minutah.

Tretji primer je bil, ko se je pri cepljeni osebi nekaj ur pozneje pojavila boleča nadlaket, naslednje jutro pa še glavobol, driska, bruhanje. Vse je izzvenelo dveh dneh.

Evropska agencija za zdravila (EMA) je priporočila izdajo dovoljenja za pogojno uporabo cepiva proti covidu-19 ameriškega podjetja Moderna, za osebe starejše od 18 let. Sedaj mora zeleno luč za prodajo cepiva na evropskem trgu odobriti še Evropska komisija, ki je sicer z Moderno že sklenila dogovor o nakupu do 160 milijonov odmerkov. Gre za drugo odobreno cepivo na območju EU, po cepivu ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha. Učinkovitost obeh cepiv je podobna (okoli 95 odstotna zaščita), prednost Moderninega cepiva pa je v tem, da ga je mogoče hraniti pri -20 stopinjah Celzija, Pfizer-BioNTechovega pa pri okoli -70 stopinjah Celzija.