Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Včeraj brez ene same potrjene okužbe v občinah KiO. Nadpovprečen teden v celjski porodnišnici


Včeraj je bilo opravljenih 1769 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi testov so potrdili skupno 293 okužb.

Opravljenih je bilo 1404 PCR testov, ki so potrdili 270 okužb z deležom pozitivnih izvidov 19,2 %.

Opravljenih je bilo 365 hitrih antigenskih testov (HAT), ki pa so potrdili 23 okužb z deležom pozitivnih izvidov 6,3 %.

Včeraj je umrlo 26 bolnikov obolelih za covidom-19. Od začetka epidemije pa je skupaj umrlo že 3206 covidnih bolnikov.

7-dnevno povprečje potrjeno okuženih je padlo že peti dan zapored in je že zelo blizu prvemu mejniku za začetek regionalnega sproščanja ukrepov. Trenutno je to povprečje 1381 (včeraj jih je bilo 1398). Tudi v naši regiji (Savinjski) se povprečno 7-dnevno število okuženih še vedno zmanjšuje. Trenutno je to, kljub včerajšnjem nizkem številu okuženih, še vedno 179, kar je še vedno 11 preveč za dosego “rdečega” regijskega kriterija, ki je pri povprečno 168 okuženih v zadnjih sedmih dneh. Če se bo do srede, ko vlada odloča o morebitnem sproščanju ukrepov, stanje še nekoliko popravilo, bi lahko bila sproščanja rdeče faze deležna tudi Savinjska regija. Rdeča faza med drugim predvideva tudi odpiranje vrtcev in šol za prvo triado. Trenutno sicer regionalne kriterije izpolnjuje sedem regij: Podravska, Koroška, Zasavska, Osrednjeslovenska, Gorenjska, Primorsko-notranjska in Obalno-kraška. Po vladnem načrtu bi se prvo regionalno sproščanje lahko pričelo po tem, ko bo 7-dnevno povprečje okuženih na državni ravni pod 1350, hospitaliziranih pa pod 1200. Podrobnosti najdete v novici tukaj.

Trenutno je 23.483 aktivno okuženih prebivalcev Slovenije.

Po podatkih covid sledilnika je bilo na dan 17. januar v Sloveniji cepljenih že 42.035 oseb 2,0 odstotka vseh državljanov Slovenije.


Poudarki:

  • statistični podatki
  • regionalno 7-dnevno povprečje 186, za osnovno sproščanje mora biti 168
  • porodnišnica Celje z nadpovprečnim številom tedenskih rojstev

Število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v slovenskih bolnišnicah se je včeraj povečalo za 17. Sprejetih je bilo 70 covid bolnikov (3 manj kot dan prej). V domačo oskrbo so odpustili 31 bolnikov oz. 8 manj kot dan prej. V bolnišnicah je umrlo 22 bolnikov obolelih za covidom-19, 6 od teh na intenzivni terapiji. V intenzivni enoti se zdravi 7 covid bolnikov manj kot dan prej.

Trenutno je hospitaliziranih 1237 covid bolnikov. Na intenzivni negi se jih zdravi 184.

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 125 covid bolnikov (8 manj kot dan prej) kar je najmanj covidnih bolnikov v celjski bolnišnici po 9. novembru lani. 16 izmed vseh bolnikov s covid-19 je na intenzivni negi. V SB Celje so včeraj sprejeli 9 covid bolnikov, v domačo oskrbo so odpustili 11. V celjski bolnišnici je včeraj umrlo 6 bolnikov s covidom-19. Skupaj je od 24. septembra v celjski bolnišnici umrlo že 298 obolelih za koronavirusno boleznijo 19. V prvem valu je v SB Celje umrlo 10 bolnikov, skupaj pa v celjski bolnišnici doslej beležijo 308 umrlih covid bolnikov.

Medtem so v celjski porodnišnici zabeležili visoko število rojstev. Prejšnji teden se je namreč rodilo kar 47 otrok (46 porodov, en porod z dvojčki), med katerimi je bilo 24 deklic in 23 fantkov. Glede na statistiko zadnjih let je bil to nadpovprečno “jokajoč” teden v celjski porodnišnici. Lani se je naprimer v celjski porodnišnici v povprečju na teden rodilo okoli 32 otrok. So to nemara posledice “dela od doma” in bomo po valu okužb priča še valu rojstev in nekakšnemu koronababyboomu?

Na Celjskem oz. Savinjski regiji so bile včeraj potrjenih le 7 okužb. Največ v občini Celje 3, sledijo Šmartno ob Paki 1, Velenje 1, Vojnik 1, Zreče 1.

7-dnevno povprečje števila okuženih v Savinjski regiji je trenutno 179 (včeraj 182), za prvo sproščanje ukrepov pa mora biti povprečje 168, še prej pa morajo biti izpolnjeni tudi kriterije na državni ravni. Podrobnosti najdete v novici tukaj.