Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Šentjurju spet čez 40, Rogaški in Šmarju pa čez 20 okužb. Šole zaprte vsaj do 18. januarja, zapirajo se smučišča. V bolnišnicah zatišje pred nevihto.


Včeraj je bilo opravljenih 18.280 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi testov so včeraj potrdili skupno 2663 okužb.

Opravljenih je bilo 6370 PCR testov, ki so potrdili 2602 okužb z deležom pozitivnih izvidov 32,0 %.

Opravljenih je bilo 11.910 hitrih antigenskih testov (HAT), ki pa so potrdili 623 okužb z deležom pozitivnih izvidov 5,2 %.

Včeraj je umrlo 23 obolelih za covidom-19. Od začetka epidemije pa je skupaj umrlo že 2922 bolnikov.

7-dnevno povprečje potrjeno okuženih je že 1758 potrjeno okuženih na dan in narašča že šest dni zapored.

Aktivno okuženih je 22.475 državljanov.


Poudarki:

  • vlada je odločila, da bodo šole in vrtci ostali zaprti vsaj do 18. januarja 2021
  • s petkom, 8. 1. 2021 se zaradi slabe epidemiološke slike zapirajo tudi žičniške naprave na smučiščih
  • statistični podatki
  • urnik brezplačnega testiranja v Celju
  • ZD Ljubljana ustavil testiranja, ker so paličice za jemanje brisa neznanega proizvajalca in brez oznak
  • izpoved celjskih zdravstvenih delavcev, ki so preboleli covid-19
  • vzrok za smrt, ki je časovno sovpadala s cepljenjem, ni cepivo
  • zaradi slabšanja epidemioloških razmer v državi je malo verjetno, da bo vlada na današnji redni seji potrdila odprtje šol, ki je bilo predvideno za prihodnji teden

Včeraj se je število hospitaliziranih bolnikov zmanjšalo za 8 bolnikov s covidom-19. Včeraj je bilo sprejetih 95 covid bolnikov (19 manj kot dan prej). V domačo oskrbo so odpustili 84 bolnikov oz. 22 manj kot dan prej. V bolnišnicah je umrlo 19 bolnikov obolelih za covidom-19, 1 od teh na intenzivni terapiji. V intenzivni enoti se zdravi 6 bolnikov več kot dan prej.

Trenutno je hospitaliziranih 1169 covid bolnikov. Na intenzivni negi se zdravi 189 covid bolnikov (146 od teh na respiratorju – 2 več kot dan prej).

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 136 covid bolnikov (8 manj kot dan prej). 20 bolnikov s covid-19 je na intenzivni negi, 11 od teh je priključenih na respirator. V SB Celje so včeraj sprejeli 8 covid bolnikov, v domačo oskrbo so odpustili 14, v celjski bolnišnici sta včeraj umrla 2 bolnika s covidom-19. Skupaj je od 24. septembra v celjski bolnišnici umrlo že 265 obolelih za koronavirusno boleznijo 19. V prvem valu je v SB Celje umrlo 10 bolnikov, skupaj pa v celjski bolnišnici doslej beležijo 275 umrlih covid bolnikov.

V bolnišnicah se bo popraznično povečanje števila okuženih poznalo v naslednjih dneh, saj se naraščanje števila okuženih ponavadi preslika v bolnišnice po 7 do 14 dneh.

Na Celjskem oz. Savinjski regiji so bile včeraj potrjenih 471 okužb. Največ v občini Celje 82, kar je tudi tretje najvišje število včeraj potrjeno okuženih med slovenskimi občinami. Sledijo Šentjur 42, Žalec 35, Laško 31, Slovenske Konjice 29, Velenje 28, Rogaška Slatina 26, Šmarje pri Jelšah 21, Šoštanj 21, Zreče 19, Rogatec 17, Prebold 15, Podčetrtek 13, Kozje 10, Polzela 10, Vransko 10, Braslovče 9, Štore 9, Vojnik 9, Mozirje 7, Nazarje 6, Gornji Grad 5, Vitanje 5, Bistrica ob Sotli 4 (*Posavska regija), Dobrna 4, Rečica ob Savinji 3, Šmartno ob Paki 3, Ljubno 1, Tabor 1.

ZD Celje je objavil urnik, po katerem bo izvajal hitra brezplačna testiranja na celjskem sejmišču. Podrobnosti v novici tukaj.

ZD Ljubljana je danes začasno prenehal z izvajanjem množičnega hitrega testiranja. Razlog je v paličicah za jemanje brisa, ki so jih prejeli in nimajo ustreznih oznak, prav tako pa ni znan njihov proizvajalec. Razlog torej ne tiči v hitrih testih, v ustreznost in zanesljivost katerih je pred dnevi podvomil direktor ZD Ljubljana. Zadnje dni so sicer splet in medije preplavile informacije o dobaviteljih dvomljivega slovesa, ki so slovenski vladi prodali kitajske hitre teste za množična testiranja po sicer zelo nizki ceni. Ustreznost testov bo zato preverila Agencija za zdravila.

Smrt ni nastopila zaradi cepljenja

Kot je na današnji novinarski konferenci dejal vladni govorec Jelko Kacin, je komisija, ki so jo sestavljali štirje člani s področja infektologije, epidemiologije, kardiologije in predstavnik Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke, včeraj podala mnenje, da povezava med dogodkom in cepljenjem ni verjetna. “Smrt tako ni nastopila zaradi cepljenja, ampak zaradi zdravstvenih težav, ki jih je oseba imela že pred cepljenjem,” je povedal Kacin.