TV Slovenija z oddajo posvečeno Josipu Ipavcu

25. 1. 2021 14:37
V Šentjurju napovedujejo, da bodo skupaj z njihovimi kulturnimi ustvarjalci leto 2021 z vrsto prireditev zaznamovali kot poklon rodbini Ipavcev ter prezgodaj preminulemu ustvarjalcu, članu družine Josipu, na častivreden in edinstveni način.

Lani je Vlada Republike Slovenije naznanila, da bo leto 2021 leto Josipa Ipavca. 8. februarja bo namreč minilo natanko sto let od njegove smrti.

Pobudo je vladi, ob podpori ključnih lokalnih kulturnih akterjev, poslal župan Občine Šentjur mag. Marko Diaci. S tem je Šentjur tudi na državni ravni dobili potrditev pomena 100-letnice smrti izjemno nadarjenega rojaka Josipa Ipavca.

V letu 2021 se spominjamo 100. obletnice smrti skladatelja in zdravnika dr. Josipa Ipavca (21. 12. 1873–8. 2. 1921), ki je za slovensko glasbeno zgodovino ustvaril veliko pomembnih del. Med njimi posebej izstopata prvi slovenski balet Možiček in najobsežnejše delo opereta Princesa Vrtoglavka, sicer pa glavnino njegovega ustvarjanja predstavljajo samospevi in orgelske skladbe.

TV Slovenijo z oddajo o Josipu Ipavcu

Josipu Ipavcu bo TV Slovenija 1 nocoj ob 22.50 posvetila oddaja Opus z naslovom Josip Ipavec, tragični junak slovenske glasbe. Oddajo je ekipa nacionalne televizije posnela v veliki meri v Šentjurju. Napovednik oddaje si lahko pogledate tukajoddajo pa si lahko pogledate tukaj.

 

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
146 queries in 1,982 seconds.