Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

TŠM Šmarje in OŠ Šmarje skupaj po poti lokalne kulturne dediščine


Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije je v letu 2020 izvedel projekt 30. DNEVI EVROPSKE KULTURNE DEDIŠČINE IN 8. TEDEN KULTURNE DEDIŠČINE.

JZ TŠM Šmarje pri Jelšah je skupaj z Osnovno šolo Šmarje pri Jelšah sodeloval na projektu in izvedel program pod imenom Po poti lokalne kulturne dediščine.  Naš cilj je bil prizadevanje za ohranjanje in spoznavanje promocije kulturne dediščine, saj tako vsem obiskovalcem pokažemo kako cenimo svojo preteklost in z njo navdušujemo tudi druge.

Program je zajemal obisk učencev sedmih razredov Osnovne šole Šmarje pri Jelšah, ki so med 21. in 24. septembrom 2020 preživeli srednjeveške dneve v Lembergu pri Šmarju. Zavod TŠM je med drugim v okviru teh dneh pripravil vodene programe po muzejski zbirki Rotovž v Lembergu. Rotovž so v preteklosti imenovali tudi magistrat, od srednjega veka pa do leta 1820 je bil tam sedež sodnika. Na Rotovžu je bila zlata roka pravice z mečem, ki je simbolizirala in potrjevala sodne in trgovske svoboščine. K Rotovžu je prislonjen tudi pranger, kjer so sodili ljudem, ki so na sejmih goljufali.

V stari šoli v Lemberg smo izvajali izobraževalne delavnice pod imenom Pisanje srednjeveškega pisma s peresi in pečatom lemberškega grba in Viteška delavnica s čisto pravim vitezom,  Najemnikom grofov Celjskih. Lemberg je bil še leta 1904 tako gospodarsko močan, da so sezidali novo šolsko poslopje iz lastnih sredstev, z dohodkom, ki so ga prihranili iz sejemskih davkov in trženja.

Za zaključek programa so se učenci sprehodili po poti vse do cerkve sv. Pankracija. Cerkev svetega Pankracija stoji nad srednjeveškim trgom Lemberg, ob vznožju grajskega hriba. Prvič se omenja leta 1262 kot grajska kapela, ki ima  v jedru ohranjeno zgodnjegotsko arhitekturo.

Spremljajte jih na:

www.visitsmarje.si in FB: Visit Šmarje pri Jelšah in IG: Visit Šmarje pri Jelšah

JZ TŠM Šmarje pri Jelšah, foto: Katja Šket