Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Skupina staršev s Celjskega z ustavno presojo do odprtja šol?


Skupina staršev osnovnošolskih otrok s Celjskega je na ustavno sodišče podala pobudo za presojo ustavnosti petmesečnega zaprtja osnovnih šol. Bodo enako kot starši otrok s posebnimi potrebami dosegli, da se bodo šole na zahtevo Ustavnega sodišča ponovno odprle?

Ustavno sodišče bo presojalo, ali bo pobudo sprejelo v obravnavo.

Po poročanju Radia Slovenija je skupina staršev s Celjskega na ustavno sodišče podala pobudo za začetek postopka presojo ustavnosti in zakonitosti zaprtja osnovnih šol in vrtcev. Z enako potezo so nedavno starši otrok s posebnimi potrebami že dosegli, da so se šole in zavodi s prilagojenim programom odprle v začetku leta, po treh mesecih zaprtja.

Skupina staršev osnovnošolcev, ki je podala pobudo meni, da zdajšnji predpisi posegajo v pravice in pravni položaj otrok, šolanje na daljavo pa ni primeren in sorazmeren ukrep. Ob vložitvi pobude za začetek postopka morajo starši prepričljivo pojasniti svoj pravni interes. Kot so povedali za Radio Slovenija, “ni sprejemljivo, da ukrep izobraževanja na daljavo traja več kot pet mesecev in da pristojni v tem času niso izoblikovali primernejšega in manj invazivnega koncepta šolanja.” Ob pobudi so starši poudarili še pomen vzgoje in izobraževanja v živo tako za socialni razvoj otroka kot za kakovost izobraževanja.

Vladi v pobudi tudi očitajo, da ni omogočila nobene druge alternative šolanja, denimo delitev šolskih razredov na manjše skupine, izvedbo turnusnega izobraževanja ali izmenoma en teden izobraževanje v šoli, en teden pa doma.

Prav tako po mnenju staršev v času izobraževanja na daljavo ni omogočeno obiskovanje dodatnega pouka (čeprav le tega nekatere šole omogočajo tudi na daljavo), izvedba različnih krožkov, itd..

Na drugi strani sicer številni nasprotno opozarjajo na nevarnosti izpostavljanja okužbi z novim koronavirusom ob morebitnem prenagljenem odpiranju šol in vrtcev, zaradi česar bi lahko nevarnosti okužbe izpostavljali svoje družine.

Študija: Zaprtje šol ena najučinkovitejših metod za omejitev širjenja koronavirusa
Študija, ki jo je v nedeljo objavila švicarska visoka šola ETH Zürich kaže, da je zaprtje šol eden najučinkovitejših ukrepov v boju proti pandemiji koronavirusa, saj je ta ukrep močno zmanjšal mobilnost v državi. Še učinkovitejša od zaprtja šol je bila sicer prepoved zbiranja z več kot petimi osebami in zaprtje restavracij, barov in nenujnih trgovin.
Več o študiji TUKAJ.
Vladni pogoji vrnitve v šole še ne dopuščajo

Po vladnem načrtu sproščanja ukrepov, katerega podrobnosti najdete tukaj, bi se prva triada šolarjev sicer lahko v šolo vrnila šele, ko bi 7-dnevno povprečje števila okužb v državi padlo pod 1350, število hospitaliziranih pa pod 1200. Nato bi morali tudi regijsko izpolniti pogoje za odprtje prve triade. V Savinjski regiji bi to pomenilo, da je 7-dnevno povprečje okuženih 168. Vsi ostali razredi pa bi se v šole vrnili, ko bi na državni ravni 7-dnevno povprečje okuženih in število hospitaliziranih padlo pod 1000. Po teh kriterijih smo še daleč od odpiranja šol.

Vlada je sicer včeraj za 60 dni podaljšala epidemijo.