Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Savinjska regija ima po novem osem mest


V Savinjski regiji smo še do nedavnega imeli sedem mest, ob koncu leta 2020 pa se jim je pridružilo še osmo. Celju, Velenju, Žalcu, Rogaški Slatini, Šentjurju, Laškemu in Slovenskim Konjicam sedaj družbo delajo še Zreče.

V Sloveniji kraj postane mesto, če gre za večje urbano naselje, ki se po velikosti, ekonomski strukturi, gostoti naseljenosti in zgodovinskem razvoju razlikuje od drugih naselij ter ima več kot 3.000 prebivalcev.

Sicer pa v Savinjski regiji še vedno ostajamo pri dveh mestnih občinah (Celje in Velenje), ki sta to lahko, ker ima domovanje v njih več kot 20 tisoč ljudi.

Zreče so za pridobitev uradnega naziva “mesto” že vrsto let izpolnjevale vse kriterije, razen števila prebivalcev. Lani pa se je v njihov prid obrnila tudi ta številka. Zaradi 3014 prebivalcev jih je namreč vlada tudi uradno povišala v mesto. A če vprašate Zrečane, so meščani bili že od leta 1984, ko so si naziv nadeli sami in si obenem začeli prizadevati postati samostojna občina. Občina so nato postali spomladi leta 1995, mesto pa uradno še skoraj 26 let kasneje.

foto: Občina Zreče

Sodelujte v anketi o kvaliteti življenja v vaši občini.

Kako ste zadovoljni s kvaliteto življenja v vaši občini? Kaj vam je všeč in na katerih področjih pričakujete več? Sodelujte v anonimni anketi o vašem (ne)zadovoljstvu z bivanjem v vašem domačem okolišu.

Create your own user feedback survey

Rezultate bomo na Kozjansko.info objavili v začetku februara.