Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Prva triada v šoli. Na šolah KiO ena zavrnitev testiranja in ena potrjena okužba


Med 20.500 testiranimi učitelji po vsej Sloveniji so danes odkrili 278 pozitivnih, ki jutri ne bodo odšli v razrede, kjer bi lahko širili koronavirusno okužbo. Na območju šol Kozjanskega in Obsotelja je bil takšen primer le eden. 

S torkom se v devetih regijah z boljšo epidemiološko sliko učenci prve triade vračajo v šolske klopi. Vlada je odločitev sprejela sicer že prejšnji teden vendar vse do danes ni bilo povsem jasno, ali se bodo otroci zares vrnili v šolske klopi. Razlog je bil včeraj potrjeni prvi primer angleškega seva novega koronavirusa v Sloveniji, danes pa še trije dodatni. Poleg tega se je po nekaj dneh padajočega trenda epidemijska krivulja sploščila, kar bi lahko pripisali tudi vdoru novega seva.

Kljub vsemu so danes epidemiologi NIJZ-ja in svetovalna skupina Ministrstva za zdravje potrdili, da se otroci kljub poslabšanju razmer vračajo v šolo. Kot je na tviterju zapisal predsednik vlade in minister za zdravje Janez Janša, stroka kljub novi situaciji zaradi odkritja angleške različice novega koronavirusa še vedno podpira odprtje 1. triade OŠ ter polno delovanje vrtcev po veljavnem odloku v 9. regijah. Janša je še pozval, da skupaj pomagajmo učiteljem in vzgojiteljem, da bo delo varno.

Epidemiologi bodo spremljali situacijo in ob poslabšanju predlagali nove ukrepe, je pa Mario Fafangel svetoval, da naj se v primeru zaostrovanja ukrepov najprej zapre druge možne lokacije prenosa okužbe.

Pred torkovo  vrnitvijo učencev prvih treh razredov so v ponedeljek po Sloveniji potekala množična testiranja zaposlenih v šolah. Množično testiranje je eden izmed ukrepov, da se bodo otroci jutri vrnili v kar se da varno in zdravo okolje.

Izvajanje vzgojno-izobraževalnega dela bo prilagojeno trenutnim epidemiološkim razmeram in bo potekalo ob doslednem upoštevanju preventivnih ukrepov NIJZ (nošenje maske izven matičnega oddelka, upoštevanje varnostne razdalje, razkuževanje rok, zračenje prostorov). Učenci bodo ves čas pouka v svojem oddelku oz. manjši skupini v istem prostoru. Podrobnejša navodila so šole objavile na svojih spletnih straneh.

Testiranih preko 900 zaposlenih v celjskih šolah

Testiranje je danes potekalo tudi za zaposlene na osnovnih šolah Kozjanskega in Obsotelja. Po trenutno znanih podatkih, ki smo jih prejeli s strani šol, testiranja ni zavrnil nihče od zaposlenih, je pa bila pri osebi zaposleni na OŠ Rogatec potrjena okužba z virusom SARS-CoV-2. Informacije z nekaterih šol še čakamo.

Skupno število testiranih Število odklonitev Negativni izvidi Pozitivni izvidi
I. OŠ ROGAŠKA SLATINA / 0 / 0
II. OŠ ROGAŠKA SLATINA / / / /
III. OŠ ROGAŠKA SLATINA / 0 / 0
OŠ BISTRICA OB SOTLI / / / /
OŠ DOBJE / 0 / /
OŠ DRAMLJE 15 0 15 0
OŠ FRANJA MALGAJA ŠENTJUR / 0 / 0
OŠ HRUŠEVEC ŠENTJUR / 0 / /
OŠ KOZJE 33 0 33 0
OŠ LESIČNO / 0 / /
OŠ PLANINA PRI SEVNICI 15 0 15 0
OŠ PODČETRTEK 56 0 56 0
OŠ PONIKVA 24 1 24 0
OŠ ROGATEC 50 0 49 1
OŠ SLIVNICA / / / /
OŠ SLIVNICA PRI CELJU 30 0 / /
OŠ ŠMARJE PRI JELŠAH 88 0 / /

OŠ Šmarje pri Jelšah

Na OŠ Šmarje se je testiralo vseh 88 zaposlenih, ki jutri pričnejo z delom. Testiranja ni zavrnil nihče.

OŠ Slivnica pri Celju

Na OŠ Slivnica so na testiranje napotili 30 zaposlenih (od tega 16 učiteljev). Nihče izmed njih testiranja ni zavrnil.

OŠ Hruševec Šentrjur

Na OŠ Hruševec so se testirali vsi učitelji, ki bodo prihajali v stik z učenci prvega triletja ter vso tehnično in administrativno osebje.

OŠ in vrtec Podčetrtek

V vrtcu in OŠ Podčetrtek se je testiralo vseh 56 zaposlenih, ki bodo v tem tednu delali na delovnem mestu v šoli in v vrtcu. Testiranja ni zavrnil nihče, prav vsi izvidi pa so bili negativni.

III. OŠ Rogaška Slatina

Na III. OŠ Rogaška Slatina so se testirali vsi zaposleni, ki niso že preboleli okužbe v zadnjih treh mesecih. Vsi testi so bili negativni. Nihče od zaposlenih ni zavrnil testiranja.

OŠ Lesično

Na OŠ Lesično so se testirali vsi učitelji in ostali zaposleni, ki bodo od jutri opravljali dejavnosti vzgoje in izobraževanja.

OŠ Dobje

Na OŠ Dobje so se za testiranje odličili vsi, ki bodo v tem tednu na šoli.

OŠ Rogatec

V VIZ OŠ Rogatec se je danes testiralo 50 zaposlenih (torej vsi, ki jutri prihajajo fizično v VIZ OŠ Rogatec). Testiral se je tehnični kader, vzgojiteljice, pomočnice vzgojiteljic, učiteljice ter vodstvo šole in vrtca. Od skupaj 50 testiranih je bil izvid enega izmed zaposlenih pozitiven. Okuženi sedaj postopa v skladu z navodili Ministrstva za zdravje.

I. OŠ Rogaška Slatina

Na I. OŠ Rogaška Slatina so se testirali vsi strokovni delavci, ki bodo jutri pričeli neposredno delati z učenci ter ves tehnično administrativni kader. Pri vseh je bil izvid testa negativen.

OŠ Dramlje

Na OŠ Dramlje se je testiralo 15 zaposlenih, nihče ni odklonil testiranja. Vsi izvidi testov so bili negativni.

OŠ Kozje

Na OŠ Kozje se je testiralo 33 zaposlenih z enoto vrtca Zmajček. Vsi rezultati testa so bili negativni. Ena zaposlena se ni testirala, ker je prebolela okužbo. Testiranja ni zavrnil nihče.

OŠ Frana Malgaja Šentjur

Na OŠ Frana Malgaja Šentjur so se testirali vsi zaposleni, ki bodo jutri vstopili v šolo. Nihče ni bil pozitiven. Prav tako ni nihče zavrnil testiranja.

OŠ Blaža Kocena Ponikva

Testiranih je bilo 24 zaposlenih, vsi so bili negativni. Ena oseba je testiranje zavrnila.

OŠ Planina pri Sevnici 

Testiralo se je 15 zaposlenih oz. ki bodo ta teden prišli v šolo. Nihče ni zavrnil testiranja. Izvidi vseh testov so bili negativni.

foto: OŠ Hruševec Šentjur