Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Predstavljen načrt cepljenja proti covidu-19 in dobave cepiv za leto 2021


Na novinarski konferenci sta predsednik vlade in trenutni minister za zdravje Janez Janša ter direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje dr. Milan Krek predstavila načrt cepljenja proti okužbi z virusom SARS-CoV-2 v Sloveniji.

Za cepljenje se lahko že naročite pri svojem osebnem zdravniku, ki bodo svoje paciente razporedili glede na prednostne rizične skupine in jim dali nadaljnja navodila glede poteka cepljenja.

Osebe, ki so že prebolela covid-19 ne bodo cepljene naslednjih 6 mesecev, osebe, ki so že bile prvič cepljene pa bodo ponovno cepljene po 21 do 28 dneh. Do spomladi naj bi se cepilo samo prednostne in rizične skupine.

V prihodnosti bo pripravljen tudi načrt razdeljevanja cepiv glede na prizadetost posamezne regije. 

Kako do cepljenja, če NE spadate v eno od rizičnih skupin?

Prijavite se lahko preko aplikacije na spletni povezavi: https://e-uprava.gov.si/podrocja/sociala-zdravje-smrt/zdravje/vloga-cepljenje.html, vnesite svoje podatke in po končanem cepljenju rizičnih skupin, boste dobili obvestilo o času in kraju cepljenja po vrstnem redu prijave.


Poudarki:

  • Po kakšnem vrstnem redu bo potekalo cepljenje?
  • Razdelitev v prednostne skupine
  • Koliko odmerkov cepiv ima Slovenija že naročenih?
  • Časovni načrt porabe cepiv
  • Na potovanja le s cepilnim potnim listom?

Po kakšnem vrstnem redu bo potekalo cepljenje?

V preteklih tednih se je v Sloveniji odvijalo cepljenje stanovalcev domov za starejše ter zdravstvenih delavcev, ta teden pa se začenja tudi cepljenje splošnega prebivalstva, pri čemer bodo najprej prišli na vrsto starejši stari 80 let in več, nato stari 75 let in več, nato stari 60 let in več. Vseh teh je okoli 550.000.

Sledili bodo kronični bolniki in mlajši do 60 let (bolniki z rakom, diabetesom, debelostjo, kroničnimi obolenji dihal, srca, ledvic, jeter, nevrološki bolniki (tudi z možgansko-žilnimi obolenji), imunsko oslabljeni bolniki). Teh je okoli 400.000.

Nato bodo sledile druge nujne službe: npr. zaposleni v vzgojno izobraževalnih zavodih (50.000 oseb), policija (9.000 oseb), civilna zaščita (50.000 oseb), vojska (9.000 oseb), delavci v kmetijskem in živilskem sektorju, v prometu. Na koncu pa še vsi ostali.

Po ocenah NIJZ-ja so potrebe po cepivih v najbolj izpostavljenih skupinah, za doseganje vsaj 70 % precepljenosti, 1.719.374 odmerkov cepiva (za 859.687 oseb).

Razdelitev v prednostne skupine:Koliko odmerkov cepiv ima Slovenija že naročenih?

Slovenija ima naročene naslednje količine že odobrenih cepiv: od proizvajalca Pfizer-Biontech 1.798.290, od Moderne pa 470.000 odmerkov. Skupaj torej 2.268.290 odmerkov, kar zadošča za cepljenje 1.134.145 oseb, saj mora vsak cepljeni prejeti po dva odmerka cepiva.

Slovenija ima naročena že tudi cepiva, ki sicer zaenkrat še niso odobrena s strani Evropske agencije za zdravila (EMA). Od proizvajalca Univerza Oxford-AstraZeneca je naročenih 1.397.336 (že vložena prošnja za dovoljenje za njihovo cepivo v EU), od CureVac 1.039.880 in od Janssen 940.000 odmerkov cepiv. Skupaj torej še 3.377.216 odmerkov, kar zadošča za cepljenje 1.688.608 oseb.

V prvih treh mesecih letošnjega leta bo v Slovenijo dobavljenih 854.584 odmerkov cepiv treh proizvajalcev. V drugem tromesečju, torej do konca junija bo Slovenija prejela še dodatnih 1.672.770 odmerkov. V drugi polovici leta pa še 1.152.847 odmerkov.

Ob tem osebe, ki so že prebolela covid-19 ne bodo cepljene naslednjih 6 mesecev, osebe, ki so že bile prvič cepljene pa bodo ponovno cepljene po 21 do 28 dneh.

Za cepljenje bo NIJZ koristil že obstoječo mrežo cepilnih mest po Sloveniji, ki jih bo po potrebah tudi dopolnjeval in nadgrajeval. Cepljenje se bo izvajalo tudi v zdravstvenih domovih in bolnišnicah.

Vsak družinski zdravnik bo najprej dobil 10 enot cepiva za njegove paciente, nato pa sorazmerno glede na nadaljnje dobave. Vsako cepljenje bo zabeleženo in v kolikor bi prišlo do stranskih učinkov se bo v posebni skupini proučil vsak nezaželjeni učinek.

Časovni načrt porabe cepiv

Slovenija je cepilnim mestom že dobavila okoli 40.000 odmerkov cepiv, ki bodo porabljeni do konca tega tedna. Porazdelitev za prvo tromesečje si bo sledilo po naslednjem vrstnem redu:

Bomo v prihodnje lahko potovali le, če bomo cepljeni?

B.S., foto: pixabay