Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Ob 200-letnici Blaža Kocena izid poštne znamke


Minulo nedeljo je minilo natanko 200 let od rojstva znamenitega geografa in kartografa, očeta šolskega atlasa v nekdanji monarhiji, Blaža Kocena. Rodil se je na Hotunju pri Ponikvi. V letu 2021 mineva tudi 150 let od njegove smrti.

Občina Šentjur zato ob tej obletnici pripravlja več dogodkov v počastitev spomina na lik in delo znamenitega rojaka.

Izvedba dogodkov, kot so priložnostna razstava, simpozij v Ljubljani, tradicionalna Kocenova sobota na Ponikvi in številne druge aktivnosti, se bodo letos izvajale glede na epidemiološke razmere in predpisane ukrepe.

Izid priložnostne poštne znamke

Pošta Slovenije bo 29. januarja izdala priložnostno poštno znamko v seriji Znamenite osebnosti, s katero bo obeležila 200 let rojstva geografa in kartografa Blaža Kocena. Nominalna vrednost znamke bo 0,82 EUR. Znamko je oblikoval Borut Bončina, izšla pa bo v poli 25 znamk in nakladi 40.000 znamk. Pošta bo izdala tudi ovitek prvega dne in žig prvega dne, ki bo v uporabi na pošti 3232 Ponikva.

Znamka bo v prodaji do 29. januarja 2022. Občina Šentjur pa bo izdala maksimum karto (glej priponko). Predstavitev znamke na 12. in 13. strani 134. številke Biltena Pošte Slovenija.

Kocenu posvečeni prispevki, serije,…

Zanimiv prispevek o Blažu Kocenu je ob letošnji obletnici pripravil tudi Rožle Bratec Mrvar, učitelj geografije, Dolgoletni predsednik Društva učiteljev geografije Slovenije, (so)pobudnik in vsakokratni soorganizator Kocenovih dnevov na Ponikvi, avtor diplomske naloge o Kocenu (kot raziskovalno delo) ter številnih člankov o Kocenu v delih, ki jih omenja v svojem članku in tudi avtor knjižice Blaž Kocen življenje in delo, ki jo je izdalo TOD Ponikva leta 2007. Prispevek Bratec Mrvarja si lahko preberete tukaj (klik).

Na spletu lahko spremljate tudi serije o Blažu Kocenu. Prvi del si lahko ogledate v spodnjem videu:

Zanimivosti o njem pa najdete tudi na Facebooku in Instagramu Šentjur Tour ter na podstrani turističnega portala in spletni strani OŠ B. Kocena Ponikva.