Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Najvišje nedeljsko število potrjenih okužb doslej. Ta teden množična testiranja za vse občine KiO


Včeraj je bilo opravljenih skupno 2671 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi testov so potrdili skupno 744 okužb. To je največje nedeljsko število potrjenih okužb doslej, tudi če izločimo okužene odkrite s hitrimi testi. Umrlo je 35 obolelih za covidom-19.

Opravljenih je bilo 2041 PCR testov, ki so potrdili 634 okužb z deležom pozitivnih izvidov 31,1 %.

Opravljenih je bilo 630 hitrih antigenskih testov (HAT), ki pa so potrdili 110 okužb z deležom pozitivnih izvidov 17,5 %.

Včeraj je umrlo 35 obolelih za covidom-19. Od začetka epidemije pa je skupaj umrlo že 2838 obolelih za covid-19.

7-dnevno povprečje potrjeno okuženih je 1493 potrjeno okuženih na dan.

Aktivno okuženih je trenutno 19.525 državljanov.


Poudarki prispevka:

  • statistični podatki
  • danes se je začelo dodatno množično hitro testiranje v Celju, Laškem, Šentjurju (Dobje), Šmarju pri Jelšah, Rogaški Slatini, Podčetrtku, Rogatcu, Kozjem, Bistrici ob Sotli in Velenju
  • od danes, 4. 1. 2021 lahko v fitnesih in telovadnicah vadi več ljudi iz različnih gospodinjstev, pogoj je zagotovljena razdalja pet metrov med posamezniki ter zagotovljenih vsaj 50 kvadratnih metrov vadbenega prostora na posamezno osebo
  • v Slovenijo je danes prispela nova pošiljka s 16.575 odmerki cepiva, poročila o prvih neželjenih stranskih učinkih cepiv

Včeraj se je število hospitaliziranih bolnikov povečalo za 35 bolnikov s covidom-19. To je že drugi dan zapored, ko se je število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 občutneje povečalo. Včeraj so bilo sprejeti 103 covid bolniki (11 manj kot dan prej). V domačo oskrbo so odpustili 38 bolnikov oz. 9 več kot dan prej. V bolnišnicah je umrlo 29 bolnikov obolelih za covidom-19, 3 od teh na intenzivni terapiji. V intenzivni enoti se zdravijo 4 bolniki več kot dan prej.

Trenutno je hospitaliziranih 1209 covid bolnikov. Na intenzivni negi se zdravi 194 covid bolnikov (141 od teh na respiratorju – 1 manj kot dan prej).

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 136 covid bolnikov (7 več kot dan prej). 20 bolnikov s covid-19 je na intenzivni negi, 12 od teh je priključenih na respirator. V SB Celje so včeraj sprejeli covid bolnike, v domačo oskrbo so odpustili 9, v celjski bolnišnici je včeraj umrlo 5 bolnikov s covidom-19. Skupaj je od 24. septembra v celjski bolnišnici umrlo že 255 obolelih za koronavirusno boleznijo 19. V prvem valu je v SB Celje umrlo 10 bolnikov, skupaj pa v celjski bolnišnici doslej beležijo 265 umrlih covid bolnikov.

Na Celjskem oz. Savinjski regiji so bile včeraj potrjenih 55 okužb. Največ v občini Celje 14, sledijo Velenje 10, Slovenske Konjice 6, Žalec 4, Laško 3, Rogaška Slatina 3, Šentjur 3, Prebold 2, Šoštanj 2, Vojnik 2, Zreče 2, Bistrica ob Sotli 1 (*Posavska regija), Kozje 1, Mozirje 1, Šmarje pri Jelšah 1, Štore 1.

Dodatna testriranja na Celjskem

ZD Celje od danes do četrtka na celjskem sejmišči izvaja prostovoljno in brezplačno testiranje na okužbo z novim koronavirusom. Testiranje bo občanom na voljo v Celju in sicer v hali A na Celjskem sejmišču. Testiranje poteka od ponedeljka, 4. januarja 2021 do četrtka, 7. januarja od 12. do 16. ure.  Več podrobnosti tukaj.

ZD Laško v sodelovanju z Občino Laško in Civilno zaščito Laško z današnjim dnem pričenja z množičnim testiranjem prebivalstva s hitrimi antigenskimi testi za SARS-CoV-2. Testiranja se bodo izvajala na treh lokacijah, in sicer dvorana Tri lilije, OŠ Rimske Toplice, OŠ Jurklošter in OŠ Šentrupert.  Več tukaj.

ZD Šentjur ponovno izvaja brezplačno množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi (HAT) za občanke in občane občin Šentjur in Dobje. Testiranje se bo izvajalo v ponedeljek, 4. januarja, v torek, 5. januarja, sredo, 6. januarja, ter v četrtek, 7. januar, vse dni med 14. in 18. uro. Lokacija testiranj je kontejner za stavbo ZD Šentjur. Več tukaj.

ZD Velenje od danes dalje ponovno izvaja presejalno testiranje na SARS-CoV-2 s hitrimi antigenskimi testi. Testiranje bo brezplačno in prostovoljno. Potekalo bo v času od 10. do 15. ure na lokaciji Nujne medicinske pomoči na parkirišču pred Zdravstvenim domom Velenje. Več tukaj.

ZD Šmarje Pri Jelšah (Rogaška Slatina, Rogatec, Bistrica ob Sotli, Kozje, Podčetrtek) izvajajo hitra testiranja na covid -19. V tem tednu bodo opravili hitra množična testiranja tudi v vseh občinah, ki jih ZD pokriva. Vse informacije najdete tukaj.

Nova pošiljka s 16.575 odmerki cepiva

Danes je v Slovenijo prispela nova pošiljka s 16.575 odmerki cepiva je na novinarski konferenci sporočila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne. Kot je še dodala, je 14 dni po prejetem prvem odmerku cepiva zaščita že vsaj 50-odstotna.

Nacionalni inštitut za javno zdravje je sicer do zdaj prejel eno prijavo neželenega učinka po cepljenju proti covidu-19 (podrobnosti za kakšne stranske učinke gre niso znane) ter eno prijavo smrti oskrbovanke enega od domov za starejše, ki časovno sovpada s cepljenjem. Prav tako so nekatere cepljene osebe po cepljenju zbolele za covidom-19 ampak so bile te osebe verjetno okužene že pred cepljenjem in znakov okužbe niso kazale, ker so bile v inkubacijski dobi. To je mogoče tako pri covidu-19 kot pri drugih boleznih, da je posameznik cepljen v inkubacijski dobi, ko cepivo še ne more delovati.

“Za cepivo Pfizer, ki se uporablja tudi v Sloveniji, so dokumentirali dve smrti pri skupini ljudi, ki so se cepili. Obe smrti nista bili povezani s cepljenjem – v enem primeru je bil vzrok srčni zastoj, v drugem ateroskleroza tri dni po cepljenju. Zanimivo pa je, da so v kontrolni skupini, ki se je cepila s placebom, našteli štiri smrti. V primeru cepiva Moderne je bilo podobno – šest smrti v skupini, ki se je cepila, in sedem v kontrolni skupini. To so številke, ki so pričakovane glede na starost sodelujočih,” je za TV Slovenija povedal Roman Jerala s Kemijskega inštituta.

foto: pixabay