Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Najmanj hospitaliziranih od začetka novembra. Rogaška Slatina včeraj z drugim največjim številom okužb v regiji


Včeraj je bilo opravljenih 13.597 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi testov so potrdili skupno 1516 okužb.

Opravljenih je bilo 4958 PCR testov, ki so potrdili 1144 okužb z deležem pozitivnih izvidov 23,1 %.

Opravljenih je bilo 8639 hitrih antigenskih testov (HAT), ki pa so potrdili 372 okužb z deležom pozitivnih izvidov 4,3 %.

Včeraj je umrlo 23 bolnikov obolelih za covidom-19. Od začetka epidemije pa je skupaj umrlo 3448 covidnih bolnikov.

7-dnevno povprečje potrjeno okuženih se je po podatkih covid-19 sledilnika na državni ravni že drugi dan zapored zvišalo, trenutno je 1267 (včeraj 1254). Za sproščanje v oranžni fazi mora biti to povprečje pod 1000, prav tako mora biti pod 1000 hospitaliziranih.

Tudi na regionalni ravni se razmere generalno gledano slabšajo, ne pa tudi v naši Savinjski regiji, kjer je 7-dnevno povprečje števila okuženih včeraj (sicer zgolj za odtenek) padlo. V naši regiji (Savinjski) je 7-dnevno povprečno število okuženih trenutno 149 (včeraj 151). Za sproščanje v oranžni fazi bi moralo biti to povprečje 125, kar pomeni da smo trenutno še vedno bližje črni kot oranžni fazi vladnega načrta sproščanja ukrepov. Vlada je sicer včeraj odločila, da bo sledila dosedanjemu vladnemu načrtu sproščanja:

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je padlo na 17.650 oseb.

Po podatkih covid sledilnika je bilo na dan 27. januar v Sloveniji cepljenih že 51.653 oseb 2,5 odstotka vseh državljanov Slovenije. Od teh je drugi odmerek prejelo že 13.319 oseb.


Poudarki:

  • statistični podatki
  • strokovnjaki ocenjujejo, da je v Sloveniji covid-19 prebolelo že okoli 600 tisoč oseb ter da je okoli dva odstotka potrjeno okuženih
  • dve regiji že zapirata šole
  • Nemčija do nadaljnjega s cepivom AstraZenece/Oxford, ki sicer še čaka na odobritev EME, ne bo cepila oseb nad 65 let, saj bi lahko bilo to cepivo za starejše ljudi neučinkovito oz. le 8 % učinkovito
  • na OŠ Polzela je bilo (lažno) pozitivnih 20-odstotkov testiranih

Število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v slovenskih bolnišnicah se je včeraj zmanjšalo za 38. Sprejetih je bilo 76 covid bolniki (12 manj kot dan prej). V domačo oskrbo so odpustili 91 bolnikov oz. 9 več kot dan prej. V bolnišnicah je umrlo 23 bolnikov obolelih za covidom-19, 2 od teh na intenzivni terapiji. V intenzivni enoti se zdravi enako število covid bolnikov kot dan prej.

Trenutno je hospitaliziranih 1106 covid bolnikov, kar je najmanj po 7. novembru 2020, ko je bilo hospitaliziranih 1084 covidnih bolnikov. Na intenzivni negi se jih zdravi 172, kar je enako kot včeraj oz. najmanj po 6. novembru, ko je intenzivno covid nego potrebovalo 168 covidnih bolnikov.

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 128 covidnih bolnikov (5 manj kot dan prej). 17 izmed vseh bolnikov s covidom-19 je na intenzivni negi. V SB Celje so včeraj sprejeli 11 covid bolnikov, v domačo oskrbo so odpustili 11. V celjski bolnišnici je včeraj umrlo 5 smrti bolnikov s covidom-19. Skupaj je od 24. septembra v celjski bolnišnici umrlo že 325 obolelih za koronavirusno boleznijo 19. V prvem valu je v SB Celje umrlo 10 bolnikov, skupaj pa v celjski bolnišnici doslej beležijo 335 umrlih covid bolnikov.

Na Celjskem oz. Savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 206 okužb. Največ v občini Žalec 28, sledijo Celje 25, Rogaška Slatina 17, Velenje 16, Prebold 12, Laško 11, Šentjur 9, Šmarje pri Jelšah 8, Vojnik 7, Braslovče 6, Zreče 6, Slovenske Konjice 5, Šoštanj 4, Kozje 3, Polzela 2, Štore 2, Bistrica ob Sotli 1 (*Posavska regija – 7-dnevno povprečje št. okuženih 59), Dobrna 1, Gornji Grad 1, Luče 1, Šmartno ob Paki 1, Tabor 1, Vitanje 1.

Bolezen covid-19 prebolelo že 600 tisoč Slovencev?

Danes je na vladni novinarski konferenci vodja vladne strokovne skupine Bojana Beović med drugim spregovorila tudi o cepivu, novi varianti virusa ter oceni o številu Slovencev, ki so preboleli covid-19. “Nismo zadovoljni z njihovo dostavo, vendar se moramo zavedati, da bomo ob tako hitrem razvoju imeli na voljo milijarde odmerkov. Danes poteka ocena še enega zdravila na ravni EU-ja, pri katerem gre za virus, ki ni sposoben povzročiti bolezni in ki prinese genetski zapis v človekovo celico ter jo nauči, da prehodno tvori to beljakovino in sproži imunski odziv. Učinkovita pomoč so tudi cepiva, ki imajo slabšo učinkovitost kot cepiva, ki temeljijo na RNK-ju,” je povedala Beovićeva ter dodala “Gre za vrsto virusa, ki je nagnjen k pogostim spremembam, in v zadnjem času po različnih delih sveta opažajo pojav več različic virusa, ki se prenašajo po vsem svetu. Ugotovili smo, da je pri nas približno dva odstotka obolelih z britansko različico virusa, imenovano B117. Na potek epidemije na eni strani vpliva prenos virusa, na drugi pa se pri nas ocenjuje, da je verjetno že bilo okuženih z virusom od 500.000 do 600.000 ljudi, ki so že imuni.”

Medtem je Nemčija odklonila uporaba cepiva Astrazeneca/Oxford, ki sicer še čaka na odobritev Evropske agencije za zdravila. Po njihovih navedbah naj biu bilo namreč cepivo pri starejših nad 65 let samo 8 % učinkovito. Tako pri Astrazeneci kot na oxfordski univerzi so ogorčeni nad oceno nemških uradnikov. Pri podatku 8 % naj bi namreč delež oseb starejših od 65 let vključenih v klinično študijo ne pa učinkovitost cepiva. Ta naj bi sicer bila 70-odstotna.

OŠ Polzela z 20 odstotki pozitivnih izvidov testov

Na OŠ Polzela je minuli teden, ko je potekalo hitro testiranje šolnikov, kar 20 odstotkov (17 zaposlenih) testiranih dobilo pozitiven izvid. Vse so nato napotili na dodatno PCR-testiranje, ki pa je dalo negativne izvide. Zaposleni na polzelski šoli sedaj čakajo na navodila ali lahko začnejo poučevati ali ostajajo doma. Na šoli bodo sicer sledili napotkom NIJZ-a, čeprav protokol za takšne primere še ni usklajen na vseh ravneh. “Gre za nek nov način uporabe testa, ki ni namenjen diagnozi. Pri bolnih še vedno uporabljamo PCR-teste, v tem primeru pa gre za diagnostično uporabo. Lahko se zgodi, da bo posameznik lažno pozitiven  če testirate 1000 ljudi, boste našli 10 ali 20 takšnih, ki so lažno pozitivni. To je igra številk. Lahko da je tehnična napaka. Če gre za serijo pozitivnih rezultatov, je smiselno, da se test ponovi še s PCR-metodo, saj negativen PCR test pomeni, da je oseba negativna. Če bi testirali nekoga, ki je že bolan, a bi bil PCR-test negativen, bi okužbo kasneje dokazovali s simptomi,” je polzelsko situacijo pokomentirala Bojana Beovićeva, ki poudarja, da je kljub manj zanesljivim testom hitro testiranje dobrodošlo, koristno in potrebno. S hitrimi testi so dosedaj kljub manjši zanesljivosti prestregli že veliko okuženih, ki bi sicer okužbo prenašali naprej.

Dve regiji po tednu dni že zapirata šole

Včeraj sta Obalno-kraška in zasavska regija ponovno zdrsnili v črno fazo epidemije, zato je vlada sklenila, da se v teh regijah šole po enem tednu ponovno zaprejo, prav tako pa vse dejavnosti, glede na črno fazo vladnega načrta sproščanja.