Veselo na Ta veseli dan kulture s sijočo razstavo na Svetinovem vrtu (foto)

4. 12. 2020 11:40

3. decembra vsako leto obeležujemo rojstni dan našega pesnika Franceta Prešerna. Praznujemo ga prešerno. V Šentjurju vsako leto odprejo vrata muzejskih zbirk, Zveza kulturnih društev Šentjur pa podeli svoja priznanja posebej zasluženim posameznikom ali pa skupinam za organizacijske napore v kulturi.

Odločitev o vsakoletnih prejemnikih sprejme upravni odbor ZKD Šentjur in letos so prejemniki tisti, ki so se na še posebej inovativen način soočili z okrnjenimi možnostmi delovanja v kulturi. Zaradi prejemnikov priznanj in seveda mnogih drugih je kultura našla svojo pot do ljudi na neustaljene načine. Takšna prizadevanja, da je kultura dihala tudi letos, je upravni odbor prepoznal in tudi nagradil.

Letošnji prejemniko so: Kulturno društvo A vista – sekcija vokalna skupina 7 de’ci ter zakonca Tom in Edith Costo.

Vokalna skupina 7 de’ci je letos redno vadila in korepetitirala upoštevajoč vse ukrepe – preko Zooma.

Svoj letni plan so skoraj v celoti izpolnili, gledališki pevski performans “Vaje za šankom” pa so prestavili na naslednje leto.

Veselje do petja jim situacija, v kateri smo se vsi znašli, ni odvzela, zato so organizirali koncerta s šentjurske cerkve sv. Jurija in slivniške cerkvice (tega v soorganizaciji s KD Gorica pri Slivnici) in tako so širili glasbo med občane na malce drugačen način.

Tom in Edith Costo, člana Društva Epik teater pa sta v času prvega vala epidemije objavljala enourne komične pogovorne oddaje, v katerih sta odigrala različne like. Februarja sta skupaj z Improgalaktiki v sodelovanju z JSKD OI Šentjur organizirala in na odru uprizorila predstavo ob slovenskem kulturnem prazniku. Edith je s svojo gledališko skupino POŠ Blagovna uprizorila spletno premiero predstave Skrivnost raka Roka. V septembru, pred drugim zaprtjem kulturnih ustanov je Tom gostil skupaj z JSKD OI Šentjur glavna “Šmarčana” Janija in Žigo ter Aleša Novaka, ki sta predstavila knjigo šmarskega narečja. Nekaj dni pozneje sta Edith in Tom skupaj z Improgalaktiki še zadnjič stala na odru v predstavi Improbranje. Oba veselo snemata komične posnetke in to bosta počela do ponovnega odprtja kulturnih ustanov in šol, ko bo kultura spet zadihala s polnimi pljuči in brez mask.

Navadno vsako leto zveza svoja priznanja podeli na posebni prireditvi, kar pa letos žal ni mogoče, zato je v  ta namen na predvečer Tega veselega dneva kulture na Svetinovem vrtu (pred Centrom kulture Gustav, kjer imajo zveza in mnoga društva svoj sedež) postavila posebno razstavo. SVETI(nova) RAZSTAVA je prva razstava na novi kocki, ki jo je zveza postavila ob finančni pomoči Občine Šentjur. »Prebivalci« Centra kulture Gustav so tako na vrt postavili nekdanje prebivalce hiše. Na fotografijah iz 30-ih in 40-ih let prejšnjega stoletja lahko vidimo člane družine Svetina in kako je vrt izgledal nekoč. Nekoč so na njem cvetele vrtnice, danes pa naj cveti kultura. Zveza in JSKD OI Šentjur se bosta pri izbiri razstav trudili predstavljati šentjurske umetnike in vsebine, ki so pomembne za kulturni razvoj občine, zato vljudno vabljeni na Svetinov vrt.

foto: ZKD Šentjur

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X