Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Razkrit načrt sproščanja ukrepov


Predsednik vlade Janez Janša je preko twitterja objavil načrt sproščanja ukrepov, ob pojenjanju pandemije covid-19. Sproščanje se bo vršilo na podlagi 7-dnevnega povprečja. Vlada je merila določila na današnji seji na predlog ministrstva za zdravje in svetovalne strokovne skupine. 

Načrt je razdeljen na 5 faz, od zelene do črne, in temelji na 7-dnevnem povprečju števila okuženih in aktualnega števila hospitaliziranih. Trenutno se glede na 7-dnevno povprečje potrjeno okuženih, ki je 1462 oseb in števila hospitaliziranih na današnji dan, ki je 1289 oseb, še vedno nahajamo v črni fazi, ko je 7-dnevno povprečje okuženih čez 1350 oseb in število hospitaliziranih nad 1200, kar ne prinaša sproščanja sedanj veljavnih ukrepov.

Prvo sproščanje se bo zgodilo v rdeči fazi, ko bo 7-dnevno povprečje okuženih pod 1350 oseb in število hospitaliziranih pod 1200. V rdeči fazi se bo v omejenem obsegu sprostil javni promet, odprle se bodo lahko knjižnice, galerije, frizerji, manikura/pedikura.

V oranžni fazi, ko bo 7-dnevno povprečje okuženih pod 1000 oseb in število hospitaliziranih pod 1000, se bodo odprle servisne dejavnosti, vrtci, šola za 1. triado in učence s posebnimi potrebami, športne aktivnosti na prostem vključno s smučišči, zbiralo se bo lahko do 10 oseb, odpravila se bo prepoved prehoda občinskih meja v vseh regijah, ki dosežejo stanje oranžne faze.

V rumeni fazi, ko bo 7-dnevno povprečje okuženih pod 600 oseb in število hospitaliziranih pod 500, se bodo v šolo vrnili vsi učenci osnovnih šol in zadnjih letnikov srednjih šol, odpravila se bo prepoved gibanja med vsemi občinskimi mejami ter gibanja v nočnem času.

V zeleni fazi, ko bo število okuženih pod 300 se bo odpravilo vse omejitve, veljali pa bodo še vedno splošni higienski ukrepi ter zaprtje barov in diskotek…

Več v zgornji infografiki.