Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na božični dan potrjenih 365 okužb. V Slovenijo prispeli prvi odmerki cepiv, do konca leta jih bomo dobili 16.575


Na včerajšnji božični dan je bilo v Sloveniji opravljenih 1461 testov (PCR + HAT) na novi koronavirus SARS-CoV-2. Izvid obeh testov je bil pozitiven pri skupno 365 osebah. Umrlo je 25 obolelih za covidom-19.

Opravljenih je bilo 1336 PCR testov, ki so potrdili 358 okužb z deležom pozitivnih izvidov 26,8 %.

Opravljenih je bilo 125 hitrih antigenskih testov (HAT), ki pa so potrdili 7 okužb z deležom pozitivnih izvidov 5,6 %.

Včeraj je umrlo 25 obolelih za covidom-19. Od začetka epidemije pa je skupaj umrlo že 2532 obolelih za covid-19.

7-dnevno povprečje potrjeno okuženih je 1308 potrjeno okuženih (sob.: 884, ned.: 395, pon.: 1504, tor.: 2129, sre.: 2040, čet.: 1783, pet.: 365).

Aktivno okuženih je trenutno 18.662 državljanov.


Poudarki prispevka:

  • statistični podatki
  • v Slovenijo prihaja prva pošiljka cepiv proti copvidu-19

Včeraj se je po štirih dneh padanja števila hospitaliziranih v Sloveniji, to ponovno zvišalo, in sicer za 23 bolnikov s covidom-19. Sprejetih je bilo 80 covid bolnikov (11 manj kot dan prej). V domačo oskrbo so odpustili 39 bolnikov oz. 78 manj kot dan prej, v bolnišnicah pa je umrlo 18 bolnikov obolelih za covidom-19, 4 od teh na intenzivni terapiji. V intenzivni enoti se zdravi 7 covid bolnikov več kot dan prej.

Trenutno je hospitaliziranih 1165 covid bolnikov oz. 23 več kot dan prej. Na intenzivni negi se zdravi 208 covid bolnik (160 od teh na respiratorju – 8 več kot dan prej.

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 150 covid bolnikov (4 več kot dan prej). 20 bolnikov s covid-19 je na intenzivni negi, 14 od teh je priključenih na respirator. V SB Celje so včeraj sprejeli 9 covid bolnikov, v domačo oskrbo so odpustili 4, v celjski bolnišnici je včeraj umrl 1 bolnik s covidom-19. Skupaj je od 24. septembra v celjski bolnišnici umrlo že 224 obolelih za koronavirusno boleznijo 19. V prvem valu je v SB Celje umrlo 10 bolnikov, skupaj pa v celjski bolnišnici doslej beležijo 234 umrlih covid bolnikov.

Na Celjskem oz. Savinjski regiji so bile včeraj potrjenih zgolj 17 okužb. Največ v občini Laško 5, sledijo Celje 3, Šentjur 3, Žalec 2, Mozirje 1, Šoštanj 1, Velenje 1, Zreče 1.

Prvi odmerki cepiv prispeli v Slovenijo

Danes je v Slovenijo prispela prva pošiljka cepiv proti covidu-19 proizvajalcev Pfizer in BioNTech. Prva pošiljka vsebuje 9750 odmerkov, do koca leta pa naj bi v Slovenijo prispelo še dodatnih 6825 odmerkov. Cepljenje naj bi se pričelo že v nedeljo, med prvimi pa bodo cepljeni stanovalci in zaposleni v domih za starejše ter najbolj izpostavljeni zdravstveni delavci.

“Prišlo je darilo za vse na svetu. Imamo varno in učinkovito cepivo. Ni se ‘rezalo’, da bi prišlo prej. Zgodba se je začela vsaj 17 let nazaj, ko smo imeli SARS. Raziskave so se začele še prej, kakšnih 30 let nazaj. Zato se je lahko cepivo razvilo v desetih mesecih. Znanost je zmagala. Verjelo se je v znanstvenike, ki so dokazali, da je nemogoče mogoče. Želimo si, da bi imeli ob naslednji epidemiji cepivo že v 100 dneh. Cepivo gre najprej tja, kjer je najbolj etično, v domove za starejše. Samo cepljenje je tisto, ki bo rešilo življenja. Ne cepivo. Ko boste prišli na vrsto za odločitev, je samo ena odločitev racionalna – da zavihaš rokav. Ni čas za teorije zarote in lažne preplahe. Ni razloga, da se ne bi cepili. Da bomo imeli kolektivno imunost, je treba cepiti najmanj 60 odstotkov populacije. Kdaj jo bomo dosegli, je odvisno tudi od distribucije cepiva. Nekaterih drugih cepiv ne bo tako zahtevno shranjevati in razdeljevati kot Pfizerjevo. Imunost po cepljenju je večja kot po preboleni bolezni, ni pa še jasno, kako dolga je. Nekatere raziskave kažejo, da je najmanj osem mesecev,” je na novinarski konferenci povedal predstojnik Centra za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Mario Fafangel. Dodal je še, da če primerjamo imunost po preboleli bolezni in po cepljenju, je odziv po cepljenju boljši, je razložil Fafangel. “Pričakujemo lahko, da bo imunost po cepljenju bolj dolgotrajna kot po preboleli bolezni,” je dejal. Nekatere študije govorijo o osmih mesecih imunosti po cepljenju, nekatere pa navajajo še daljše obdobje.