Stanje na covid oddelkih SB Celje stabilno, skrbi pa zasedenost intenzivne enote. Poziv bolnikom, ki potrebujejo nujno pomoč

20. 11. 2020 15:00

Včeraj smo v Sloveniji pri odvzetih 5673 brisih potrdili 1546 okužb z virusom SARS-CoV-2, delež pozitivnih izvidov pa je znašal 27,25 %.

Število aktivno okuženih oseb v Sloveniji je 19.894, kar je 23 oseb manj kot dan prej. 14-dnevna pojavnost je trenutno 949 potrjeno okuženih oseb na 100.000 prebivalcev.

Včeraj se je ponovno povečalo število hospitaliziranih, tudi število umrlih covid bolnikov pa je bilo ponovno visoko.

Včeraj je umrlo je 31 obolelih za koronavirusno boleznijo 19. Skupaj je od začetka epidemije umrlo že 995, od tega samo v mesecu novembru kar 632 covid bolnikov. V Sloveniji beležimo že 479 umrlih na milijon prebivalcev, kar nas uvršča na trenutno 29. mesto po umrljivosti med vsemi državami na svetu. Med evropskimi državami pa na 16. mesto.

Včeraj se je število hospitalizacij po bolnišnicah v Sloveniji povišalo za 16 bolnikov s covidom-19. Sprejeli so 110 covid bolnikov (38 več kot dan prej). V domačo oskrbo so odpustili 68 bolnikov oz. 10 manj kot dan prej, v bolnišnicah pa je umrlo 26 bolnikov obolelih za covidom-19.

Trenutno je hospitaliziranih 1254 covid bolnikov oz. 16 več kot dan prej. Na intenzivni negi se zdravi 201 (155 od teh na respiratorju oz. 1 več kot dan prej). V intenzivni covid negi so štirje covid bolniki manj kot dan prej.

Splošni bolnišnici Celje se skupaj zdravi 145 covid bolnikov, 20 jih je na intenzivni negi, od teh jih je 6 na respiratorju. V SB Celje so včeraj sprejeli 17 covid bolnikov, v domačo oskrbo so jih odpustili 11, v celjski bolnišnici je včeraj umrlo 5 covid bolnikov. Skupaj je od 24. septembra v celjski bolnišnici umrlo že 99 oseb obolelih za koronavirusno boleznijo 19.

Stanje v SB Celje stabilno, a skrbi polna intenzivna enota. Aktivno okuženih preko 160 zaposlenih

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal strokovni direktor Splošne bolnišnice Celje mag. Franc Vindišar, je stanje v celjski bolnišnici ta teden dokaj stabilno, saj ni več tako velikega povečevanja pacientov obolelih za covid-19. Dodal je, da so sicer kapacitete praktično zapolnjene (preko 90 %), najbolj pa ga skrbi zasedenost intenzivne nege, kjer oskrbujejo 20 pacientov, kapaciteta intenzivne covid enote pa je trenutno 21 postelj. Zaradi obolelosti s covid-19 trenutno oskrbujejo tudi enega otroka.

Ob tem Vindišar poudarja, da glede na trenutne razmere v SB Celje še ne razmišljajo o vzpostavitvi ptega covid oddelka, razmišljajo pa o povišanju števila postelj na intenzivni covid negi za pet postelj, na katerih bi oskrbovali paciente, ki potrebujejo neinvazivno ventilacijo. Na navadnih covid oddelkih je trenutno na voljo še 10 do 15 postelj.

Kot je še povedal Vindišar, se v celjski bolnišnici še vedno soočajo s kadrovsko stisko, saj je aktivno okuženih 171 zaposlenih, še 58 jih je v samoizolaciji. Kadrovsko stisko rešujejo s prerazporejanjem kadra iz ostalih oddelkov, ki jih bodisi zapirajo bodisi zmanjšujejo. Bolnišnici je na pomoč priskočilo nekaj medicinskih sester iz dveh zdravstvenih domov, na delo se je vrnilo pet upokojenih medicinskih sester, pomaga pa jim tudi 15 prostovoljcev Rdečega križa. Od zdravnikov so po pozivu za pomoč dobili tri odzive, od teh je zdravnica iz ZD Laško že dva tedna dežurna na covid oddelku.

Opozorila pred nepotrebnimi poškodbami ter poziv tistim, ki potrebujejo nujno pomoč

Ob trenutni situaciji pa je Vindišar opozoril še na dve težavi, ki pestita verjetno vse bolnišnice po Sloveniji. Zdravstveno osebje se namreč, kljub prošnjam, še vedno sooča z velikim številom poškodb občanov, ki jih zadobijo pri različnih-razvedrilno rekreativnih aktivnostih (adrenalinski športi, nesreče s štirikolesniki, motorji, itd.) s čimer se še bolj obremenjuje že tako obremenjno zdravstveno osebje. Zato je na vse še enkrat apeliral, da se ljudje v teh časih takšnih nenujnih in tveganih aktivnosti izogibajo ter tako pripomorejo k razbremenitvi zdravstvenih delavcev.

Izpostavil pa je še en velik problem. Veliko je namreč primerov, ko pacienti v teh časih, kljub resnim zdravstvenim težavam, ne obiščejo nujne medicinske pomoči. Tudi statistika temu pritrjuje, saj se je število pregledov na urgenci močno zmanjšalo. Iz SB Celje zato sporočajo, da so za vse nujne primere ves čas odprti in ni razloga da nujno medicinsko pomoč tisti, ki jo potrebujejo, ne poiščejo. Pri tem je izpostavil nedavni primer, ko je mlajši moški umrl, ker je z obiskom urgence okleval predolgo.

Stanje v DSO na Celjskem se izboljšuje

Poveljnik civilne zaščite MO Celje Teodor Gozdnikar je na novinarski konferenci predstavil stanje v domovih na Celjskem. Povedal je, da se je stanje zadnje dni malenkost izzboljšalo. V Domu sv. Jožef so imeli tako na včerajšnji dan le še pet aktivno okuženih stanovalcev (še nedavno je bilo teh čez 40), Dom ob Savinji ima trenutno dva aktivno okužena stanovalca, v CVD Golovec je stanje prav tako dobro. Goznikar je ob tem povedal še, da sta celjska civilna zaščita in MO Celje omogočila zdravstvenim delavcem varstvo šoloobveznih otrok med 1. in 5. razredom. V ta namen je aktiviranih 15 prostovoljcev, ki skrbijo za varstvo in učenje. Dejavnost se odvija v Celjskem mladinskem centru in Gimnaziji Celje – Center. Trenutno imajo prijavljenih 17 otrok, za njih pa skrbi 11 prostovoljcev. Gozdnikar je pri tem izpostavil sistemsko težavo, s katero so se soočili, saj jim omenjene pomoči ni dovoljeno izvajati v času, ko morajo biti otroci prisotni pri pouku na daljavo, kar pa je sicer poglavitni namen uvedbe te pomoči. Torej, pomagati otrokom v času pouka, medtem ko njihovi starši opravljajo pomembne zdravstvene naloge. Sicer pa je za tovrstno pomoč hvaležna tudi SB Celje, kjer se jim v trenutnih razmerah pozna vsak zaposleni, ki je na voljo.

Statistika občin Savinjske regije

Na Celjskem oz. Savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 270 okužb. Največ ponovno v občini Velenje (53), sledijo Celje in Šentjur po (33), Žalec (23), Vojnik (16), Slovenske Konjice (13), Šmarje pri Jelšah in Šoštanj po (9), Polzela, Rogaška Slatina in Zreče po (7), Braslovče, Štore in Vitanje po (6), Laško, Ljubno, Mozirje in Šmartno ob Paki po (5), Prebold (4), Dobrna, Rečica ob Savinji in Rogatec po (3), Podčetrtek in Kozje po (2), Gornji Grad, Luče, Nazarje, Tabor in Vransko po (1).

B.S.

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
145 queries in 0,796 seconds.