Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Pandemija Podčetrtku odnesla šahovsko evropsko prvenstvo


Posamično evropsko prvenstvo v šahu, ki bi ga decembra moral gostiti Podčetrtek, je zaradi pandemije novega koronavirusa odpovedano. Tako je sporočila sekretarka Šahovske zveze Slovenije Nina Rob.

Podčetrtek bi moral šahovsko evropsko prvenstvo gostiti že v drugi polovici maja, a je bilo tudi takrat prestavljeno zaradi istega razloga.

Šahovska zveza Slovenije predlaga, da se prvenstvo prestavi na leto 2021 oz. 2022. “Prvenstva konec leta, od 8. do 21. decembra, pri nas gotovo ne bo. Imamo dve možnosti, uradno marca ali maja 2022, lahko pa bo tudi že prihodnje leto, če islandski organizatorji ne bodo mogli izvesti posamičnega EP-ja v 2021. V tem primeru bi bili pri nas novembra naslednje leto eno za drugim obe prvenstvi, tako ekipno kot posamično, bomo pa to vedeli šele februarja naslednje leto,” je sporočila Robova.

Aprila naslednje leto je sicer posamično evrospko prvenstvo v šahu predvideno v islandskem Reykjaviku, a bi ob morebitni odpovedi Islandije ECU za organizacijo EP verjetno ponovno predlagala Slovenijo. Na prestavljenem evropskem prvenstvu v Podčetrtku je ŠZS sicer pričakovala približno 400 tekmovalcev iz 45 držav.

“V ŠZS smo bili po odločitvi ECU-ja in decembrski odpovedi ter prestavitvi, že drugi letos, sprva malo razočarani. Pa obenem tudi olajšani glede na trenutne zdravstvene razmere. Od njih je odvisno, kako se bo vse skupaj razvijalo v prihodnje. Nič pa ni zamujenega kar se finančnih stvari tiče, nekaj stroškov smo sicer že imeli, a ne bistvenih. Imeli bodo tudi več časa za nemoteno pripravo na prvenstvo,” je dodala Robova.

Slovenija bo naslednje leto sicer gostila še ekipno evropsko prvenstvo v šahu, vendar ne v Podčetrtku temveč Portorožu. Na njem bi lahko nastopil tudi svetovni prvak Magnus Carlsen iz Norveške, najboljši šahist sveta v zadnjem obdobju. Evropsko prvenstvo v šahu je sicer najpomembnejši šahovski dogodek v Sloveniji po 35. olimpijadi leta 2002 na Bledu.