Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Nov dnevni rekord po številu umrlih. V SB Celje sprejeli kar 36 covid bolnikov, UCC bo obravnaval le še nujne covid bolnike (video)


Epidemija v drugem valu očitno še ni dosegla vrha. Število aktivno okuženih se sicer zmanjšuje, a na drugi strani skrbi predvsem še vedno naraščajoče število hospitalizacij in umrlih. Na Institutu Jožefa Stefana poleg tega opozarjajo, da je upočasnitev naraščanja števila okužb prenizka, da bi ustavili epidemijo.

V petek je bilo opravljenih 6340 testov, pozitivnih izvidov pa je bilo 1612. Delež pozitivnih na novi koronavirus je bil torej 25,43 %. Ministrstvo za zdravje je sicer v petek spremenilo sistem testiranja na novi koronavirus. Skladno s priporočili strokovne svetovalne skupine brise namreč ponovno jemljejo pri vseh ljudeh s sumom na covid-19.

Včeraj je po podatkih covid sledilnika umrlo rekordno število oseb obolelih za covidom-19, in sicer kar 34. Skupaj je umrlo že 531 covid bolnikov, samo v zadnjem tednu dni pa je umrlo 193 oseb obolelih za koronavirusno boleznijo 19. Slovenija se z 252 umrlimi na milijon prebivalcev uvršča že na 45 mesto med vsemi državami na svetu, kar je zaskrbljujoče. 

Krivulja hospitalizacij je prav tako še vedno naraščujoča, čeprav je bil dnevni prirast včeraj nižji kot običajno. Izstopa pa predvsem Splošna bolnišnica Celje, kjer so včeraj zabeležili občuten skok hospitalizacij. V SB Celje se namreč zdravi kar 36 covid bolnikov več kot dan prej. Skok hospitalizacij gre verjetno pripisati odprtju novega covid oddelka s 33 posteljami (video spodaj) in že nekaj dni čakajočemu večjemu številu covid bolnikov. Kot smo namreč pisali včeraj, so v Splošni bolnišnici Celje kljub kadrovski stiski že začeli vzpostavljati delo v COVID 4 oddelku. So pa danes obvestili javnost tudi, da se v Urgentnem centru Celje soočajo ne samo z velikim številom pacientov, ki zaradi bolezni COVID-19 potrebujejo nujno medicinsko pomoč in bolnišnično zdravljenje, ampak tudi s pacienti, ki prihajajo z zahtevo po testiranju na novi koronavirus. Ker ob obravnavi prvih osebje bolnišnice nikakor ne zmore obravnavati še pacientov, ki nimajo simptomov okužbe ali pa so le ti blažji, bo celjski urgentni center obravnaval le še paciente s covid-19, ki potrebujejo nujno medicinsko pomoč. Več v sporočilu tukaj.

V SB Celje se sicer skupajsedaj zdravi že 133 covid bolnikov (kar je 21 več kot dan prej), 20 jih je na intenzivni negi, od teh jih je 10 na respiratorju. V SB Celje so včeraj v domačo oskrbo odpustili 13 covid bolnikov, dva covid bolnika pa sta umrla.

Po vseh slovenskih bolnišnicah je trenutno hospitaliziranih že 1084 covid bolnikov oz. 15 več kot dan prej (dnevni prirast je za 31 oseb manjši kot dan prej). Na intenzivni negi se zdravi 175 (117 od teh na respiratorju), kar pomeni da je v intenzivni covid negi 6 bolnikov več kot dan prej, 8 več kot dan prej jih je na respiratorju.

V negovalnih bolnišnicah je dodatno v oskrbi 97 covid bolnikov. Od tega 26 v Bolnišnici Topolšica in 9 v Psihiatrični bolnišnici Vojnik.

Število aktivno okuženih oseb v Sloveniji je 22.979, kar pomeni, da je število aktivno okuženih v Sloveniji padlo že drugi dan zapored. Enako 14-dnevna pojavnost, ki je 1096 potrjeno okuženih oseb na 100.000 prebivalcev.

Na Celjskem oz. Savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 152 okužb. Največ v občini Celje (29), sledijo Velenje (25), Šentjur (15), Slovenske Konjice (12), Žalec (9), Gornji Grad (8), Šoštanj (7), Laško in Zreč po (6), Vojnik, Šmarje pri Jelšah, Rogaška Slatina in Mozirje po (5), Bistrica ob Sotli (*Posavska regija) (4), Tabor (3), Braslovče in Nazarje po (2), Polzela, Šmartno ob Paki, Dobrna, Rogatec, Rečica ob Savinji, Vitanje, Kozje in Luče po (1).

V Savinjski regiji je trenutno aktivno okuženih 2843 oseb, kar je 144 manj kot dan prej. Največ aktivnookuženih je v Celju (486), Velenju (446), Žalcu (258), Šentjurju (232), Šoštanju (151), Slovenskih Konjicah (129) in Vojniku (107). 14-dnevna pojavnost naše regije pa je 1102,6 okuženih na 100.000 prebivalcev.