Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Možnosti brezplačnega toplega obroka se poslužuje zelo majhen del upravičenih otrok osnovnih šol KiO


V prvem valu epidemije covid-19 je ob zaprtju šol veliko otrok iz socialno šibkejših družin ostalo brez toplega obroka. Ministrstvo za izobraževanje je zato pretekli teden občinam v okrožnici sporočilo, da organizacijo toplih obrokov za učence in dijake, prevzemajo občine.

Brezplačni topli obrok pripada vsem učencem in dijakom iz družin, kjer povprečni mesečni dohodek na osebo ne presega 382,82 evra. Prav tako brezplačni topli obrok pripada učencem in dijakom, ki so nameščeni v rejniško družino.

Kako pa je s koriščenjem možnosti brezplačnega toplega obroka na območju občin Kozjanskega in Obsotelja na enajstih osnovnih šolah? Zanimalo nas je, kakšen delež otrok je upravičenih do brezplačnega toplega obroka in ter koliko jih sploh to možnost koristi.

Na enajstih osnovnih šolah, ki so poslale podatke (od šestnajstih na območju KiO),  je 3.453 učencev. Od tega jih je slaba četrtina upravičenih do brezplačnega toplega obroka. A to možnost koristi manj kot desetina upravičencev.  Vendar pa se število otrok, ki želijo to možnost izkoristiti, iz dneva v dan povečuje. Tako denimo na OŠ Blaža Kocena Ponikva do konca tedna ponovno zbirajo prijave, če bi se za naslednji teden prijavilo več otrok.

Največji odstotek upravičencev, ki koristi možnost brezplačnega toplega obroka, je v osnovni šoli Šmarje pri Jelšah, najmanjši pa v oš Dramlje in VIZ III. OŠ Rogaška Slatina, kjer se nihče upravičencev ni odločil za koriščenje te možnosti.

V občinah Kozjanskega in Obsotelja možnost toplega obroka v času šolanja od doma torej koristi približno 2,5 % vseh šolajočih otrok. A ko gre za reševanje socialnih stisk v težkih okoliščinah nalezljive bolezni, vsaka lačna usta štejejo.

A. Z.