Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Knjižnica Šmarje pri Jelšah prejela nagrado za najboljši projekt slovenskih splošnih knjižnic


Vsako leto ob Dnevu splošnih knjižnic, 20. novembra, Združenje splošnih knjižnic podeli nagrade najboljšim knjižničnim projektom. Letos nagrade podeljujejo že osmo leto zapovrstjo. Komisija je med osemnajstimi nominiranimi projekti Knjižnici Šmarje pri Jelšah za projekt #OstaniDoma v stiku s knjižnico dodelila 100% vseh možnih točk in ga ocenila kot najboljši projekt na področju storitev za uporabnike ter mu dodelila nagrado ZSK za leto 2020.

“V Knjižnici Šmarje pri Jelšah so se izjemno hitro in učinkovito odzvali na potrebe uporabnikov v času prvega vala epidemije spomladi 2020, ko je bilo ravno to okolje najbolj prizadeto. Tako so prispevali h kvaliteti življenja prebivalcev v času največje stiske. Inovativnost projekta se kaže v načinu komunikacije, katere osrednji nosilec je video medij. V razmerah fizične oddaljenosti so z uporabo najsodobnejše tehnologije in pristopov ponudili uporabnikom različne vsebine in ustvarili občutek bližine ter povezanosti. Nadomestili in ublažili so primanjkljaj, ki ga je predstavljala prepoved fizičnih obiskov knjižnice. K projektu so uspeli pritegniti več partnerjev in jim pomagali, da so se jim pridružili v novih digitalnih okoljih in projekt vsebinsko obogatili.

Knjižnica se je osredotočila na ohranjanje tesnega stika z uporabniki in hkrati osveščala s sloganom ostani doma. Osrednji nosilec komunikacije je video medij (kanal YouTube), podpira pa ga tudi komunikacija po družbenih omrežjih. K sodelovanju je knjižnica intenzivno pritegnila tudi obstoječe in nove sodelavce (mentorji študijskih krožkov UTŽO, gostje). Uporabniki so bili na več načinov povabljeni k aktivnemu sodelovanju. Zaposleni so zelo hitro usvojili nove načine uporabe tehnologije in komunikacijskih kanalov. Knjižnica se je hitro in učinkovito odzvala na potrebe uporabnikov in je uspešno ustvarila občutek bližine in povezanosti v razmerah fizične oddaljenosti. Inovativnost projekta se izkazuje v celovitosti komunikacijskega spleta, razumevanju pomena komunikacije in učinkoviti prilagoditvi zaposlenih na delo v novih okoljih. V ozadju prepoznavamo pomembno vlogo direktorja (spodbujevalno vodenje, mentorstvo, razumevanje komunikacije). Pomembna vloga knjižnice je bila tudi v tem, da je obstoječim raznovrstnim partnerjem pomagala, da so se ji pridružili v novih okoljih. Odzivi uporabnikov, sodelavcev in partnerjev ter številke, ki merijo odziv (naročniki, sledilci, ogled video vsebin) so navdušujoče,” je zapisano v obrazložitvi nagrade.

V Knjižnici Šmarje ponosni na nagrado

V Knjižnici Šmarje pri Jelšah so se nagrade razumljivo izjemno razveselili, saj so njihova prizadevanja obrodila sadove, njihovo delo pa je postalo prepoznavno ter priznano.

“Naš odziv na posebne korona razmere v letu 2020 je bil takojšen. Že marca, ko smo v Šmarju pri Jelšah nemudoma zaprli vsa vrata, smo v Knjižnici Šmarje pri Jelšah delovali proaktivno in intuitivno. Naš zavod povezuje ogromno različnih publik, ljudi vseh starosti, interesov, možnosti in kljub omejitvi fizičnih stikov, jim moramo biti čim bolj na voljo. To lahko naredimo s ponudbo novih kulturnih, izobraževalnih in prostočasnih vsebin, ki ljudem prinašajo kvalitetno preživljanje prostega časa, osebnostno rast, povezovanje med ljudmi in nasploh družbeno rast. Vse to, kar je poslanstvo kulture in našega zavoda. Ob tem pa je zelo pomembno, da nas „vidijo“, slišijo, da začutijo tisto esenco našega zavoda, zaradi česar tudi tako radi prihajajo – zaradi osebnega stika,” je dejal direktor knjižnice dr. Marko Samec ob pričetku projekta. Dodal je, da jih je vodila želja, da ostanejo povezani z uporabniki in obiskovalci, zato so hitro previharili ideje za nove načine sodelovanja in vsebine prilagodili za splet, na Youtube kanal Knjižnica Šmarje pri Jelšah.

Od marca do danes so skupaj z mentorji študijskih krožkov in partnerji na Youtube kanalu Knjižnice Šmarje pri Jelšah ustvarili 172 posnetkov, ki so zbrali skupaj 52.261 ogledov in 2.900 ur gledanja.

Pri pripravi videovsebin so poleg zaposlenih veliko delo prispevali tudi mentorji krožkov, predavatelji in gostje različnih srečanj, ki so se odzvali povabilu in pričeli z ustvarjanjem videoposnetkov ter tako svojo dejavnost nadaljevali na spletu in jo odprli za vse, ne le vpisane člane v svoj program.

“Pomemben prispevek gre tudi vsem uporabnikom, ki spletne vsebine Knjižnice Šmarje pri Jelšah spremljajo, nas podpirajo in spodbujajo, da lahko gradimo pot novih, srčnih oblik sodelovanja in povezovanja,” so ob koncu še zapisali v šmarski knjižnici.