Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Hospitaliziranih že 925 covid bolnikov, v zadnjih petih dneh umrlo 120 oseb. V SB Celje na posteljo čaka kar 17 bolnikov s covidom-19 (video)


Testiranje v manjšem obsegu se odraža tudi v številu pozitivnih rezultatov testov. Včeraj je bilo tako na podlagi 4587 odvzetih brisov potrjenih 1176 okužb. Pozitivna je bila četrtina opravljenih testov oz. 25,64 %. Največ okužb je bilo včeraj ponovno potrjenih v Ljubljani.

Danes je zaživel telefon za psihološko podporo prebivalcem ob epidemiji covida-19. Na brezplačni telefonski številki 080 51 00 bodo strokovno pomoč nudili strokovnjaki s področja duševnega zdravja.

Kljub padanju krivulje števila potrjeno okuženih, pa skrbi nadaljnje naraščanje hospitalizacij in števila umrlih.

Trenutno je tako hospitaliziranih že 925 covid bolnikov oz. 57 več kot dan prej. Na intenzivni negi se zdravi 146 (90 od teh na respiratorju), kar pomeni da je v intenzivni covid negi šest bolnikov več kot dan prej, kar devet več kot dan prej pa jih je na respiratorju. V SB Celje se zdravijo 106 covid bolniki (dva manj kot dan prej), 18 jih je na intenzivni negi, od teh jih je osem na respiratorju. V SB Celje je včeraj umrlo pet covid bolnikov. V SB Celje na sprejem v bolnišnico čaka kar 17 bolnikov s covidom-19, zato nujno širijo posteljne zmogljivosti in prerazporejajo kader, da bi odprli četrti covidni oddelek.

Skupaj je včeraj umrlo 24 bolnikov obolelih za koronavirusno boleznijo 19. V zadnjih petih dneh je tako umrlo že 120 covid bolnikov, od začetka epidemije pa skupaj že 412 oseb.

Strokovnjaki so sicer že ob napovedi spremembe način testiranja opozorili, da so glavni pokazatelj poteka epidemije število hospitalizacij in umrlih. Ta dva parametra kažeta, da zaenkrat še ne moremo govoriti o pojenjanju drugega vala.

Število aktivno okuženih oseb v Sloveniji je 22.896, 14-dnevna pojavnost pa je 1092 potrjeno okuženih oseb na 100.000 prebivalcev.

Na Celjskem oz. Savinjski regiji so včeraj potrdili 142 okužb. Največ v občini Velenje (28), sledijo Celje (23), Žalec (18), Vojnik (10), Braslovče (8), Polzela (7), Šoštanj in Gornji Grad (6), Prebold, Slovenske Konjice in Šmarje pri Jelšah po (4), Mozirje, Šentjur, Štore in Tabor po (3), Ljubno, Šmartno ob Paki in Zreče po (2), Dobrna, Kozje, Laško, Rogatec, Vitanje in Vransko po (1). V občinah KiO je bilo torej včeraj potrjenih zgolj 9 okužb.

V Savinjski regiji je trenutno aktivno okuženih 2880 oseb, največ v Celju (524), Velenju (444), Šentjurju (262), Žalcu (260), Šoštanju (1576), Slovenskih Konjicah (138) in Vojniku (104). 14-dnevna pojavnost naše regije pa je 1116,9 okuženih na 100.000 prebivalcev. Tedenski prirast okuženih je 15,1 %.

Dr. Dragan Kovačić: kljub temu da sem mlad, zdrav in športno aktiven sem mislil, da bom covid-19 moral premagovati v bolnišnici
“Bolnikov je res, res ogromno. To je neprimerljivo s čimer koli, kar smo tisti, ki že desetletja delamo v medicini, videli. Gre za eno samo diagnozo, ogromno bolnikov, tudi takih, ki so res hudo bolni.,” je povedala vodja strokovne skupine za covid-19 Bojana Beović na novinarski konferenci.

Na vladni novinarski konferenci je danes nastopil tudi novi v. d. direktorja Splošne bolnišnice Celje dr. Dragan Kovačić. Predstavil je aktualno stanje v SB Celje, ki je tretja največja covid bolnišnica v Sloveniji. Kot je povedal je bilo od 22. septembra 2020 v Celju hospitaliziranih 1173 covid bolnikov, 257 ljudi na intenzivnem oddelku, število umrlih pa je skupno 39. Kar je grozna številka, a jo je treba, kot je poudaril, gledati v razmerju do števila hospitaliziranih bolnikov. Umrlo je 3,3 odstotka hospitaliziranih bolnikov in 15,2 odstotka bolnikov na intenzivnem odelku. Ta procent je znatno nižji, kot je tisti, ki ga vidimo v literaturi, ob čemer je Kovačić pohvalil dobro delo njihoveih “intenzivcev”.

Razpon umrlih v celjski bolnišnici je od 64 let, to je bila najmlajša pacientka, pa do 95 let. Na ostalih oddelkih imajo bolnike v povprečju stare 61 let, na intenzivnih oddelkih 70 let, 20 odstotkov jih prihaja iz domov za starejše občane. Število hospitalizacij počasi narašča, praktično vse njihove kapoacitete v trenutno treh covid oddelkih pa so zasedene. Glede težkega stanja celjske bolnišnice smo pisali že pred dnevi v novici tukaj. Ob tem pa je izpostavil še en fenomen, in sicer naraščanje covid obravnav na eni in padanje necovid obravnav na drugi strani. Zaskrbljujoče je oboje, je dejal. V SB Celje imajo sicer trenutno na bolniškem staležu 177 medicinskih sester in 23 zdravnikov. To je cca. 10% zaposlenih, je še povedal Kovačić.

Kovačić se je med drugim dotaknil tudi svoje izkušnje z boleznijo covid-19. Povedal je, da je bilo prebolevanje covida-19 težko. Kljub temu da je mlad in športno aktiven, je namreč mislil, da ne bo zdržal doma in bo moral v bolnišnico. Izpostavil, naj ljudje “…uporabljajo vsa orožja – od distance do mask. Pomagajte nam, da bomo zdržali v tem valu. Predvidevam, da ga bomo premagali v nekaj tednih, potem pa lahko rečem samo nasvidenje v naslednji vojni, ko bo prišel naslednji val. Iz vala v val smo vse bolj podkovani z znanjem, izkušnjami, imamo nove sheme zdravljenja. Čas je na naš strani, številna podjetja izdelujejo cepivo, ki slej ko prej bo, potem se bomo te nočne more lahko rešili.”

Novinarsko konferenco, na kateri je govoril tudi v.d. direktorja SB Celje dr. Dragan Kovačić, si lahko v celoti ogledate spodaj: