Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Hospitaliziranih že 1125, v soboto umrlo 23 ljudi. ZD Šmarje na pomoč SB Celje. Od danes na rdečem seznamu vse sosednje države


V soboto je bilo odvzetih 3918 brisev, katerih izvidi na novi koronavirus so izluščili zgolj 889 okužb, kar je najmanj po 1. novembru. Tudi delež pozitivnih izvidov med vsemi odvzetimi brisi kaže, da se drugi val epidemije umirja. Včeraj je bilo namreč pozitivnih le 22,69 % vseh odvzetih brisev. Včeraj je umrlo 23 bolnikov s covidom-19. Skupaj je od začetka epidemije umrlo že 554 ljudi.

Ponovno pa se je povečalo število hospitalizacij. Včeraj so sprejeli 102, odpuščenih pa je bilo 42 obolelih za boleznijo covid-19. Trenutno je hospitaliziranih že 1125 covid bolnikov oz. 41 več kot dan prej (dnevni prirast hospitaliziranih je 26 oseb). Na intenzivni negi se zdravi 174 (125 od teh na respiratorju), kar pomeni da je v intenzivni covid negi 1 bolnikov manj kot dan prej, 8 več kot dan prej jih je na respiratorju.

Na pomoč SB Celje priskočili ZD Šmarje, ZD Laško in SZŠ Celje

V Splošni bolnišnici Celje se skupaj zdravi že 134 covid bolnikov (kar je 1 več kot dan prej), 20 jih je na intenzivni negi, od teh jih je 12 na respiratorju. V SB Celje so včeraj v domačo oskrbo odpustili 6 covid bolnikov, 5 covid bolnikov je umrlo. V SB Celje se še vedno soočajo z veliko kadrovsko stisko. V teh dneh so jim zato na pomoč priskočili zdravstveni delavci ZD Šmarje pri Jelšah, ZD Laško in Srednje zdravstvene šole Celje.

V negovalnih bolnišnicah je dodatno v oskrbi 105 covid bolnikov. Od tega 28 v Bolnišnici Topolšica in 9 v Psihiatrični bolnišnici Vojnik.

Tudi Dom sv. Jožef Celje potrebuje zdravstvene kadre
“Tudi Domu sv. Jožef virus COVID-19 ni prizanesel. Pridružujemo se prošnjam in pozivom, da se v reševanje trenutne, a tudi siceršnje stiske s pomanjkanjem osebja v domovih in sicer v zdravstvu odzovejo zlasti tisti, ki so poklic medicinske sestre ali bolničarja negovalca nekoč videli kot svoje življenjsko poslanstvo, nato pa ga iz različnih razlogov opustili. Bolj kot kdaj prej ste potrebni tako kolegom, kot uporabnikom storitev institucionalnega varstva. Če ste se prepoznali v zgornjih vrsticah, ali pa kako drugače čutite, da bi lahko podprli prizadevanja izčrpanih sodelavcev v našem domu, vas vabimo, da se nam pridružite; bodisi kot medicinska sestra, bodisi kot bolničar negovalec. Hvaležni bomo za vaš odziv, ki ga pričakujemo do 23. 11. 2020. Lahko nam pišete po navadni pošti ali pošljete elektronsko sporočilo na naslova: Dom sv. Jožef, Plečnikova 29, 3000 Celje ali [email protected],” so zapisali v domu.

Več informacij: https://www.jozef.si/domov/prosta-delovna-mesta/

Število aktivno okuženih oseb v Sloveniji je 22.168, kar pomeni, da je število aktivno okuženih v Sloveniji padlo že drugi dan zapored, včeraj za 811 oseb. Enako 14-dnevna pojavnost, ki je padla za 38 okuženih in je 1058 potrjeno okuženih oseb na 100.000 prebivalcev.

Na Celjskem oz. Savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih le 58 okužb. Največ v občini Velenje (12), sledijo Celje in Laško po (6), Žalec in Šentjur po (5), Šoštanj, Šmarje pri Jelšah in Rogaška Slatina po (3), Prebold, Podčetrtek in Vransko po (2), Slovenske Konjice, Vojnik, Polzela, Šmartno ob Paki, Štore, Dobrna, Vitanje, Nazarje in Dobje po (1).

V Savinjski regiji je trenutno aktivno okuženih 2697 oseb, kar je 146 manj kot dan prej. Največ aktivnookuženih je v Velenju (454), Celju (446), Žalcu (237), Šentjurju (220), Šoštanju (151) in Slovenskih Konjicah (120). 14-dnevna pojavnost naše regije pa je 1046,0 okuženih na 100.000 prebivalcev.

Na rdečem seznamu vse slovenske sosede

Vlada je na rdeči seznam držav ponovno uvrstila vse sosednje države, in sicer celotna Hrvaška, Avstrija in Madžarska ter Italija z izjemo Kalabrije, ki ostaja oranžna. Na rdečem seznamu je po novem tudi Srbija, Španija, Ciper in Vatikan. To pomeni da boste morali ob vstopu v Slovenijo iz teh držav v 10-dnevno karanteno, razen če boste  ob prihodu iz teh držav predložili negativen izvid testa na prisotnost SARS-CoV-2 (COVID-19), ki ni starejši od 48 ur in je bil opravljen v državi članici EU, državi članici schengenskega območja ali v Sloveniji. Vstop brez karantene je dovoljen tudi 17 izjemam, med katerimi so čezmejni dnevni delovni migranti, mednarodni prevozniki, osebe v tranzitu ali člani tujih delegacij.

Izjema so nujni neodložljivi opravki ali nujni poslovni razlogi ter zdravstveni posegi ali pregledi. Prav tako lahko mejo prečkajo lastniki nepremičnin ali bivalnih plovil ter zakupniki, najemniki ali uporabniki nepremičnin, bivalnih plovil ali parcel v avtokampu v sosednji državi. Nekatere izjeme veljajo tudi za ožje družinske člane, če potujejo skupaj.

B.S., foto: policija.si