Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Znova krepko čez 2000 okužb. Šentjur danes z občutno manj okužbami. Preobremenjeni epidemiologi izdali navodila in informacije


Včeraj je bilo v Sloveniji potrjenih 2488 primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je drugo najvišje število potrjenih okužb doslej. Tudi delež pozitivnih rezultatov testov na okužbo z novim koronavirusom je bil skoraj enak včerajšnjemu rekordnemu deležu. Tokrat je bilo med 7202 testi s pozitivnim rezultatom kar 34,55 %.

Včeraj je umrlo 14 oseb z boleznijo covid-19, skupaj je tako umrlo že 292 covid bolnikov.

POMEMBNO: NIJZ je zaradi izjemno povečanega obsega dela izdal navodila in informacije za tiste, ki jih ne bodo uspeli poklicati in jim je bila potrjena okužba s Sars-CoV-2 oz. so bili v stiku z okuženo osebo. Vsa navodila NIJZ-a najdete na dnu novice.

Trenutno je hospitaliziranih 660 covid bolnikov oz. 48 več kot dan prej. Na intenzivni negi se zdravi 112 (67 od teh na respiratorju oz. 10 več kot dan prej), kar pomeni da so v intenzivni covid negi 13 bolniki več kot dan prej. V SB Celje se zdravi 87 covid bolnikov (2 več kot dan prej), 17 jih je na intenzivni negi, od teh jih je sedem na respiratorju. V SB Celje so včeraj umrli štirje covid bolnik. Medtem v SB Celje zaradi nujnega prerazporejanja zaposlenih (predvsem v zdravstveni negi) na druge bolnišnične oddelke, ki ga zahteva trenutna epidemiološka situacija, zmanjšujejo obseg ambulantnega dela Ginekološko porodniškega oddelka. Več v novici tukaj. Kot smo pisali, so že pred dnevi v SB Celje imeli kar 105 aktivno okuženih zaposlenih in dodatnih 22 v samoizolaciji.

Število aktivno okuženih oseb v Sloveniji je 20.018, 14-dnevna pojavnost pa je že 955 potrjeno okuženih oseb na 100.000 prebivalcev.

Pomembno je, da epidemijo čim prej ustavimo, saj so hospitalizacije tako na navadnih oddelkih kot v enotah za intenzivno terapijo dolge. Na to lahko vpliva vsak posameznik s svojim vedenjem in z upoštevanjem priporočil.Dr. Mateja Logar

Največ okužb je bilo včeraj ponovno potrjenih v občini Ljubljana, in sicer rekordnih 337. Na Celjskem oz. Savinjski regiji so včeraj potrdili 317 okužb, največ v občini Velenje, in sicer 80 potrjeno okuženih. To je največji dnevni skok potrjeno okuženih v Velenju od začetka epidemije bolezni covid-19. Drugi dve izstopajoči občini na državni ravni sta tudi občini Celje, Šoštanj in Žalec, kjer je bilo včeraj potrjeno okuženih 40, 32 in 30 oseb. V občinah KiO je bilo včeraj potrjeno okuženih 21. Največ v Šentjurju, šest, kar pa je desetkrat manj kot dan prej, ko so jih potrdili kar 64.

V Savinjski regiji je bilo največ okužb potrjenih v občini Velenje (80), sledijo Celje (40), Šoštanj (32), Žalec (30), Vojnik (17), Ljubno (10), Mozirje in Zreče po (9), Gornji Grad (8), Braslovče in Šmartno ob Paki po (7), Luče, Polzela, Prebold in Šentjur po (6), Laško, Šmarje pri Jelšah in Vitanje po (5), Rogaška Slatina, Slovenske Konjice in Tabor po (4), Dobrna, Nazarje, Rečica ob Savinji in Štore po (3), Kozje in Podčetrtek po (2), Rogatec in Bistrica ob Sotli po (1).

Vlada bo danes zvečer analizirala ukrepe in se odločala o podaljšanju dosedanjih in morebitnem dodajanju novih tudi glede zaprtja/odprtja šol. Vodja strokovne svetovalne skupine Bojana Beović ob tem pravi, da je smiselno, da trenutno veljavni ukrepi veljajo 28 dni in v tem času se bo tudi pokazala njihova učinkovitost. Vladi sicer niso predlagali nobenih novih ukrepov.

Počitnice naj bi se neuradno podaljšale za en teden.

NIJZ pripravil navodila oz. informacije za potrjeno okužene in tiste, ki so bili v stiku z okuženim

Ker epidemiologi Nacionalnega inštituta za javno zdravje zaradi izjemno povečanega obsega dela morda ne bodo uspeli poklicati vseh, ki so bili izpostavljeni okužbi z novim koronavirusom oz. so jim okužbo potrdili, so za vse te pripravili navodila in informacije, kako ravnati ob takšni situaciji. Epidemiologi NIJZ-a ob tem še enkrat apelirajo na vse državljane, da širjenje okužbe učinkovito preprečujemo z:

  • nošenjem mask,
  • vzdrževanjem priporočene medosebne razdalje,
  • higieno kašlja in kihanja,
  • pravilnim umivanjem rok ter
  • izogibanjem dotikanju obraza in sluznic.
  • v obdobju 14 dni od izpostavljenosti okužbi z virusom SARS-CoV-2 se izogibajte vsem nenujnim stikom z ostalimi ljudmi, to še posebej velja za stike s starejšimi, tistimi s kroničnimi boleznimi in tistimi, ki imajo oslabljen imunski sistem (bolezni srca in ožilja, bolezni dihal, sladkorna bolezen, oslabljeno delovanje ledvic, zdravljenje raka …),
  • v obdobju 14 dni pozorno spremljajte svoje zdravstveno stanje
  • ob pojavu simptomov ali znakov značilnih za covid-19 (slabo počutje, prehladni znaki, kašelj, vročina, težko dihanje, glavobol, bolečine v mišicah, izguba vonja ali okusa, bolečine v žrelu …), ostanite doma in pokličite osebnega ali dežurnega zdravnika,

Upoštevajte tudi priporočila za preprečevanje širjenja okužbe:

  • izogibajte se vsem nenujnim stikom z ljudmi,
  • vzdržujte medosebno razdaljo vsaj 2 metra,
  • ne dotikajte se oči, nosu in ust,
  • redno si umivajte roke z milom in vodo,
  • če voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabite namensko razkužilo za roke,
  • priporočena je uporaba mask skladno s Priporočili za uporabo mask v času širjenja okužbe s SARS-CoV-2,
  • poskrbite za redno zračenje zaprtih prostorov,
  • zaposlene osebe naj opravljajo delo od doma v dogovoru z delodajalcem (če jim to narava dela dopušča) oz. naj se z delodajalcem dogovorijo o načinu dela, da ne bo možen prenos okužbe

NAVODILA ZA KARANTENO NA DOMU (celotna navodila – klik)

NAVODILA ZA OSEBE S POTRJENO OKUŽBO S SARS-CoV-2 V DOMAČI IZOLACIJI (celotna navodila – klik)

  • ostanete v izolaciji najmanj 10 dni od začetka bolezni, kar pomeni, da ne smete zapuščati doma,
  • omejiti morate stike z ostalimi osebami in dosledno upoštevati priporočila za preprečevanje širjenja bolezni
  • oseba, ki preboleva okužbo brez simptomov, mora biti v izolaciji 10 dni od pozitivnega testa na prisotnost virusa SARS-CoV-2

Izolacija se predvidoma zaključi po 10 dneh, če je bila oseba zadnjih 48 ur brez simptomov in znakov bolezni. Lahko se podaljša, če bolezen traja dlje ali če je potek bolezni hujši in zahteva hospitalizacijo. Kontrolni brisi oz. kontrolna testiranja niso potrebna. Trajanje izolacije določi vaš osebni oziroma lečeči zdravnik.

B.S.