Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Včeraj v občinah KiO 17 okužb. Bolnišnice v naslednjih tednih čakajo zahtevne razmere


Kot je sicer običajno, je tudi ta vikend zaznati manjši padec števila okužb z novim koronavirusom. A glede na statistične izkušnje preteklih tednov, bomo naslednji teden verjetno govorili že o preko tisoč okuženih na dnevni bazi. V naslednjih tednih bodo tako bolnišnice in zdravstveni delavci soočeni z večanjem števila hospitalizacije potrebnih covid bolnikov, kar bo vplivalo na opravljanje ostalih zdravstvenih storitev. SB Celje je ukinjanje nekaterih storitev že naznanila pred dnevi, več tukaj.

 “V naslednjih tednih bomo šli skozi naši generaciji nikoli videno in skozi nekaj, na kar nas ni mogel nihče pripraviti. Čez dva do tri tedne bomo živeli obdobje, ki bo polno nemogočih preprek. Čeprav si želim, da se motim, je statistika v primeru epidemije žal navadno nezmotljiva.” je v današnjem pismu opozoril direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar in dodal, da bodo še danes samoumevni posegi lahko postali stežka dosegljivi, saj bo vse osebje osredotočeno na reševanje življenj v epidemiji.

Včeraj je bilo odvzetih 3765 brisov, potrjenih pa je bilo 726 okužb z novim koronavirusom. Število okužb je torej nekoliko padlo, a delež potrjeno okuženih glede na število opravljenih testov je bil včeraj rekorden, 19,28 %. Včeraj so umrli še štirje covid bolniki, tako da se je skupno število umrlih povzpelo na 188.

V Sloveniji je trenutno aktivno okužena že 6641 oseb. Po podatkih sledilnika covid-19 je bilo včeraj največ okužb potrjenih v občini Ljubljana, in sicer 113. Na Celjskem oz. Savinjski regiji so včeraj potrdili kar 64 okužb, kar je skoraj pol manj kot dan prej. Največ so jih tokrat potrdili v občini Laško, in sicer 17. Drugo najvišje število potrjeno okuženih je bilo v Šentjurju, kjer se soočajo z hitrim naraščanjem okužb. Včeraj so jih potrdili 13. V drugih občinah KiO so potrdili še tri okužbe v Rogaški Slatini in po eno okužbo v Šmarju pri Jelšah in Dobju.

Potem ko je 14-dnevna pojavnost, ki je eden izmed treh parametrov za razglasitev epidemije, že zdavnaj presegla 140 na 100.000 prebivalcev, trenutno je ta že pri 317, je včeraj bil dosežen še drugi mejnik. Danes je hospitaliziranih že 265 covid bolnikov, na intenzivni negi pa jih zdravijo 49 (27 od teh na respiratorju), kar je le en bolnik manj od tretjega parametra, ki mora biti dosežen za razglasitev epidemije. Ta sicer, ob dosegi vseg mejnih vrednosti, ne bo razglašena avtomatično. V SB Celje oskrbujejo 18 covid bolnikov, šest bolnikov je v intenzivni enoti, na respiratorju sta dva covid bolnika.

Po podatkih sledilnika covid-19 je 14-dnevna incidenca Savinjske regije trenutno 274 okuženih na 100 tisoč prebivalcev. V občini Celje je 14-dnevna pojavnost 185,7 okuženih oseb na 100.000 prebivalcev. Med občinami KiO imata najvišjo 14-dnevno pojavnost občini Šentjur (400,5) in Bistrica ob Sotli (374,3). V drugih občinah KiO je 14-dnevna pojavnost naslednja: Rogatec (322), Rogaški Slatini (323,4), Dobje (210,7), Šmarje pri Jelšah (175,3), Kozje (167,3) in edini s pojavnostjo v “zelenem” območju, Podčetrtek (116,1).

Največ okužb v Savinjski regiji so včeraj sicer pordili v občini Laško, in sicer 17. Sledijo Šentjur (12), Celje in Velenje po (7), Zreče (4), Rogaška Slatina, Štore in Vitanje po (3), Slovenske Konjice in Vojnik po (2), Šmarje pri Jelšah, Dobrna, Šmartno ob Paki in Dobje po (1).

V savinjski regiji je trenutno 707 aktivno okuženih, največ v Velenju, kjer jih je 121 in Celju, kjer jih je 92. V Šentjurju pa je aktivno okuženih že 77.

Potem ko so v petek in soboto v veljavo že stopili nekateri novi ukrepi, bodo jutri še tisti, ki so bili določeni za izobraževalne ustanove. Vse ukrepe smo zbrali tukaj. Vlada je sicer napovedala, da bodo začeli pretresati še druge možnosti za dodatno zaostrovanje ukrepov.

Sodelujte v anonimni anketi o spoštovanju ukrepov za zajezitev novega koronavirusa:

Create your own user feedback survey

B.S.