Včeraj 2605 potrjenih okužb z več kot tretjinskim deležem pozitivnih testov. Skok okužb tudi v občinah KiO

28. 10. 2020 15:10

Včeraj je bilo v Sloveniji potrjenih rekordnih 2605 primerov okužbe z novim koronavirusom. Rekorden je bil tudi delež pozitivnih rezultatov testov na okužbo z novim koronavirusom, saj jih je bilo od 7471 s pozitivnim rezultatom kar 34,87 %.

Po mnenju prof. dr. Alojza Ihana, predstojnika katedre za mikrobiologijo in imunologijo je epidemija postala neobvladljiva (video spodaj).“Trenutne številke so namreč take, da smo prepuščeni nekakšnemu viharju, kot barka na morju. Takoj, ko številke okuženih presežejo en odstotek populacije, je pravzaprav nemogoče zadržati epidemijo zunaj bolnišnic. Obseg epidemije nam kaže, da smo doživeli neuspeh v nekaj bistvenih zadevah, ki se tičejo jemanja te epidemije resno pri ljudeh,” je med drugim dejal Ihan.

Včeraj je umrlo 14 oseb z boleznijo covid-19, skupaj je tako umrlo že 278 covid bolnikov.

“Zdravstveni delavci se ne bomo predali, do konca bomo stali ob strani bolnikom,” je na današnji novinarski konferenci dejal direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Dr. Aleš Rozman. Dodal je, da bodo bolnišnice do konca tega tedna potrebovale 1000 postelj ter ob tem apeliral na državljane,“Držite se ukrepov, tudi tisti, ki ne verjamejo v virus, verjemite vanj naslednji mesec. To se vsak dan šteje v ljudeh na intenzivnih oddelkih, v ljudeh, ki umirajo.” Kot je še povedal se ne sprašujejo več, katera bolnišnica mora koga vzeti, tudi tisti, ki niso bili toliko vešči dela z virusnimi pljučnicami in na intenzivnem oddelku, so se sprijaznili, da bodo dali vse od sebe, dobili dodatno znanje in se vključili v reševanje teh bolnikov.

Trenutno je hospitaliziranih 612 covid bolnikov oz. 52 več kot dan prej. Na intenzivni negi se zdravi 99 (57 od teh na respiratorju), kar pomeni da so v intenzivni covid negi 12 bolniki več kot dan prej. V SB Celje se zdravi 85 covid bolnikov (12 več kot dan prej), 17 jih je na intenzivni negi oz. dva več kot dan prej, od teh jih je pet na respiratorju. V SB Celje je včeraj umrl en covid bolnik.

Število aktivno okuženih oseb v Sloveniji je 18.269, 14-dnevna pojavnost pa je že 872 potrjeno okuženih oseb na 100.000 prebivalcev.

Po podatkih sledilnika covid-19 je bilo včeraj največ okužb potrjenih v občini Ljubljana, in sicer 305. Na Celjskem oz. Savinjski regiji so včeraj potrdili 391 okužb, največ v občini Celje, in sicer 80 potrjeno okuženih. To je največji dnevni skok potrjeno okuženih v Celju od začetka epidemije bolezni covid-19. Občutnejši skok števila okužb smo zabeležili tudi v občinah Kozjanskega in Obsotelja, skupaj kar 101 potrjena okužba. Največ so jih potrdili v občini Šentjur, in sicer kar 64. V občini Šentjur so v zadnjem tednu dni v povprečju potrdili 24 okužb na dan, 14-dnevna pojavnost pa je visokih 1305,6 okuženih na 100.000 prebivalcev. To pa ni najvišja pojavnost na območju KiO. Občina Dobje ima namreč 14-dnevno pojavnost kar 1369,9 okuženih na 100.000 prebivalcev.

V Savinjski regiji je bilo največ okužb potrjenih v občini Celje (80), sledijo Šentjur (64), Velenje (43), Žalec (24), Slovenske Konjice (22), Šoštanj (18), Polzela in Zreče po (15), Vojnik (14), Laško in Šmarje pri Jelšah po (13), Rogaška Slatina (10), Mozirje, Dobje in Dobrna po (7), Ljubno in Prebold po (6), Gornji Grad (5), Štore (4), Podčetrtek, Šmartno ob Paki, Vitanje in Vransko po (3), Braslovče in Bistrica ob Sotli (*Posavska regija) po (2), Kozje, Luče, Rogatec in Tabor po (1).

Okužba potrjena še pri eni stanovalki Doma Lipa Štore

Potem, ko so v Domu Lipa Štore pretekliteden potrdili okužbe pri enem stanovalcu oskrbovanih stanovanj ter dveh zaposlenih, so dodatno okužbo z novim koronavirusom potrdili še pri eni stanovalki.

“V nedeljo smo testirali 20 stanovalcev in danes je bila potrjena okužba pri eni od stanovalk, ki smo jo premestili v rdečo cono. Čakamo še na vrnitev prvo okuženega stanovalca iz bolnice, ki bo ravno tako nameščen v rdeči coni. Zdravstveno stanje vseh ostalih stanovalcev budno spremljamo in ob najmanjšem sumu ukrepamo v skladu s strokovnimi smernicami. Stanovalci dano situacijo potrpežljivo in optimistično sprejemajo, za kar smo jim zelo hvaležni,” so zapisali v Domu Lipa Štore.

Oznake:
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
148 queries in 0,962 seconds.