Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Šmarju ocenjevali vina 17 vinarjev iz Slovenije in Hrvaške (foto)


V Šmarski vinski kleti je v okviru čezmejnega projekta „In cultura veritas“, 29. 9. 2020 potekalo prvo ocenjevanje vin vinsko turističnih cest na obeh straneh meje. Tako so s svojimi vini sodelovali pridelovalci vin, ki imajo vinograde na Šmarsko-Virštanjski vinski turistični cesti VTC-10 (Slovenija), Plešivički, Zelinski in Samoborski vinsko turistični cesti (Hrvaška).

S tem ocenjevanjem bomo pripomogli k večji turistični prepoznavnosti vin in promociji teh vinsko turističnih cest.

Vina je po 100 točkovni metodi ocenila 5-članska strokovna ocenjevalna komisija v naslednji sestavi: Darja Bovha, Leonida Gregorič, Simona Hauptman, Ivan Mijošek in Roman Štabuc. Ocenjevalno komisijo je vodila Tadeja Vodovnik Plevnik.

Na ocenjevanju je sodelovalo 17 vinarjev, in sicer 14 iz Slovenije in 3 iz Hrvaške. Bile so zastopane vse sorte, in sicer kraljevina, laški rizling, zeleni silvanec, vsi trije pinoti, chardonnay, renski rizling, sauvignon, traminec in rumeni muškat in bele zrvsti. Od rdečih pa je poleg zvrsti bila najbolj zastopana seveda modra frankinja. Tako se je skupaj zbralo 44 vzorcev. Od tega 39 mirnih vin normalnih trgatev različnih letnikov in 5 penin.

Rezultate ocenjevanja bomo javno razglasili na dogodku „Kulturna dediščina sožitja z vinom in lokalno ponudbo“, ki bo potekal 14. oktobra 2020 v Rogatcu v Grajski pristavi. Rezultati bodo objavljeni tudi na spletni strani KGZS-Zavoda Maribor in drugih socialnih omrežjih.

Trije najbolje ocenjeni vinarji se bodo s svojimi vini predstavili na dogodku „Kulturna dediščina sožitja z vinom in lokalno ponudbo“, ki bo potekal 14. oktobra 2020 v Rogatcu. Z njimi pa se bo posnel tudi kratek predstavitveni film, ki bo objavljen na spletni strani KGZS-Zavoda Maribor in drugih socialnih omrežjih.

Trije najbolje ocenjeni vinarji:
  1. Vina Mramor, Vrenska gorca, Slovenija, za ZELENI SILVANEC 2019 – 91 točk
  2. O. G. Jarec – Kure, Sveti Ivan Zelina, Hrvaška, za MANZONI BIJELI 2019 – 89 točk
  3. Vina Kolar, Uroš Kolar, Sp. Ponkivica, Slovenija, za RUMENI MUŠKAT 2019 – 89 točk
Projekt čezmejnega sodelovanja Slovenije in Hrvaške “In cultura veritas”, v katerem je vodilni partner Zagrebška županija, je na 3. roku javnega poziva Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Hrvatska uspešno pridobil sredstva za realizacijo skupnih ciljev nove destinacije. Ob vodilnem partnerju na hrvaški strani v projektu sodelujejo še dva partnerja iz Hrvaške: Muzejski dokumentacijski center (MDC) in Združenje hrvaških potovalnih agencij (UHPA). Na slovenski strani pa ob Razvojni agenciji Sotla v projektu sodeluje tudi Občina Šmarje pri Jelšah in KGZS – Kmetijsko gozdarski zavod Maribor.

Projekt nadaljuje dobro čezmejno sodelovanje med Slovenijo in Hrvaško. Skupen cilj partnerjev je dodaten dvig prepoznavnosti, privlačnosti, dostopnosti in zaščite kulturne dediščine vključenih območij ter povečanje gospodarske aktivnosti z razvojem nove, trajnostno usmerjene turistične destinacije.

Z nadgradnjo vsebin na vinskih cestah želijo v destinaciji razviti nove vsebine, ki bodo zanimive za obiskovalce, hkrati pa bodo ponudnike spodbujale k razmišljanju o vključevanju dediščine v svojo ponudbo. Ker bo nova destinacije povezovala 4 vinske ceste (Šmarsko-Virštanjsko (VTC 10) na slovenski ter Plešivičko, Zelinsko in Samoborsko na hrvaški strani), bodo tudi vsebine imele poudarek na dediščini vinogradništva in vinarstva, tako bodo v projektu organizirane vinske razstave v muzejih, degustacije v objektih kulturne dediščine in podobno.

Tadeja Vodovnik Plevnik,  specialistka za vinarstvo, KGZS-Zavod Maribor, foto: Zala Plevnik