Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Ukrepi podrobneje: od zaprtja gostiln do odpovedi verskih obredov


Znane so podrobnosti ukrepov za zajezitev širjenja bolezni COVID-19, ki jih je sprejela vlada je na sredini večerni seji.

Nekateri ukrepi se nanašajo na vse slovenske regije, nekateri ukrepi pa veljajo samo za rdeče statistične regije, to so regije kjer je 14-dnevna incidenca 140 ali več (140 okuženih na 100 000 prebivalcev). Med rdeče regije spada tudi Savinjska regija.

Novi odloki začnejo veljati 16. oktobra. Omejitve za gostinske obrate, frizerske in kozmetične salone in centre za fitnes bo začela veljati 17. oktobra. Odloki povezani z izobraževanjem pa začnejo veljati 19. oktobra.

Ukrepi, ki veljajo za oranžne regije (veljajo tudi za rdeče):
  • V času med 19. 10. in 23. 10. bo v srednjih šolahglasbenih šolah in v osnovnih šolah od 6. do 9. razreda izobraževanje potekalo na daljavo. Učenci od 1. do 5. razreda bodo pouk obiskovali v šoli. Zavodi za izobraževanje otrok s posebnimi potrebami in osnovne šole s prilagojenim programom bodo izvajali vse programe v šoli oziroma zavodu. Vzgojni program v domovih za učence s posebnimi potrebami se izvaja v domu.
  • V glasbenih šolah se bo pouk izvajal na daljavo.
  • Nespremenjeno izvaja delo v vrtcih, dijaških ter študentskih domovih, pri čemer ministrstvo poziva, da spodbudijo kar največje število dijakov k odhodu domov in na ta način zagotovijo varno okolje tistim dijakom, ki doma nimajo ustreznih pogojev za delo in učenje na daljavo. Enako morajo imeti možnost ostati v domu dijaki in študenti tujci.
  • Izobraževanje na daljavo bo potekalo tudi na področju izobraževanja odraslih in v višjih strokovnih šolah.
  • Visokošolski zavodi delujejo v skladu s sklepi in smernicami univerz oz. njihovih članic
  • Obvezno je nošenje zaščitnih mask za vse učence in dijake, če niso v matičnem oddelku ter za vse učitelje od 6. razreda osnovne šole dalje (14-dnevni odlok).
  • Število oseb se v frizerskih in kozmetičnih salonih ter fitnes centrih in zaprtih športnih objektih za izvajanje športno rekreativnih dejavnosti na področju skupinske vadbe omeji na 20 kvadratnih metrov na posamezno stranko.
  • Gostinski obrati v teh regijah lahko delujejo po že ustaljenih pravilih med 6.00 in 22.30.
  • Še vedno velja splošna omejitev zbiranja do 10 oseb (z nekaterimi izjemami)
  • V oranžnih oz. rumenih statističnih regijah bodo svete maše omejene na 10 vernikov; prav tako se bo v oranžnih statističnih regijah verouk redno izvajal do vključno 5. razreda. Za višje razrede osnovne šole se bo verouk izvajal na daljavo.
Ukrepi, ki veljajo samo za rdeče regije:
  • Velja splošna prepoved zbiranja in druženja ljudi na javnih in zasebnih mestih.
  • Prepoveduje se ponujanje storitev neposredno potrošnikom v fitnes centrih in zaprtih športnih objektih za izvajanje športno rekreativnih dejavnosti na področju skupinske vadbe.
  • Prepovedano je opravljanje gostinske dejavnosti v gostinskih obratih, v kar spadajo gostišča, restavracije, gostilne, kavarne, slaščičarne, okrepčevalnice in bari.
  • Opravljanje gostinske dejavnosti v kavarnah, slaščičarnah, okrepčevalnicah, barih, restavracijah, gostilnah, kmetijah, priprave in strežbe jedi in pijač je dovoljeno v nastanitvenih obratih, vendar le za goste, ki prenočujejo v nastanitvenih obratih in sicer od 6.00 do 22.30. Opravljanje gostinske dejavnosti v nastanitvenih obratih bo dovoljeno le za mizami (sedeča postrežba) z razdaljo med osebami najmanj 1,5 metra, razen za osebe iz istega gospodinjstva. V ostalih gostinskih obratih je dovoljena izključno dostava hrane in pijače ali osebni prevzem.
  • Omejuje se število strank, ki so lahko hkrati v frizerskih ali kozmetičnih salonih, in sicer na eno stranko v prostoru.
  • Prepovedane so poroke, praznovanja obletnic in verski obredi. Izjema so posamični enkratni dogodki, za katere so organizatorji že pridobili dovoljenje NIJZ. Za večkrat ponovljene dogodke, za katere so izvajalci že pridobili dovoljenje NIJZ, kot so kino predstave, pa izjema ne velja.
  • Prepovedano je prehajanje iz rdečih regij v oranžne, glede česar veljajo nekatere izjeme. To so razlogi odhajanja na delo, izvajanje individualne gospodarske dejavnosti, kot je npr. kmetovanje, odhod v bolnišnico, vzdrževanja nepremičnin, obiski staršev, ki potrebujejo oskrbo, urejanje in obisk grobov in podobno. Izjema je tudi koriščenje bonov za že do danes rezervirane počitnice. Dovoljen je tudi tranzit čez rdečo regijo zaradi odhoda v tujino. Upravičenost do izjeme se izkazuje z ustreznimi pisnimi dokazili.
  • Prepovedano je iti iz rdeče v oranžno regijo. Iz oranžne v rdečo pa se sicer lahko gre, a ni priporočljivo
  • Obvezno je nošenje zaščitnih mask na odprtih javnih krajih in v osebnih vozilih (razen če se boste peljali sami ali s člani skupnega gospodinjstva). Izjeme so otroci do dopolnjenega 6. leta starosti, učenci in dijaki v osnovnih in srednjih šolah, ko so v matičnih oddelkih, vzgojitelji predšolskih otrok in učitelji do vključno 5. razreda pri opravljanju neposrednega dela z otroki. Maska na prostem ne bo potrebna zgolj ob individualni športni dejavnosti na prostem (npr. kolesarjenju).
  • Odpovedane so vse svete maše; verouk pa se bo do nadaljnjega izvajal na daljavo. Župniki in duhovniki bodo v rdečih regijah lahko vernikom omogočili individualno duhovno oskrbo, kar pomeni, da bodo lahko verniki ob določeni uri prišli v cerkev in tam prejeli sveto obhajilo, blagoslov in opravili spoved. Podrobnosti na tej povezavi.

Še podrobnejši opis ukrepov najdete v Uradnem listu – tukaj.

Sodelujte v anonimni anketi o spoštovanju ukrepov za zajezitev novega koronavirusa:

Create your own user feedback survey