Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Tomi Rumpf: Ivan Gale preprosto ni razumel časa, prostora in svoje vloge, ki mu je bila dodeljena


Tomija Rumpfa, vršilca dolžnosti direktorja Zavoda za blagovne rezerve, širša javnost v prvi vrsti pozna kot poslovneža, nekdanjega direktorja Kobilarne Lipica. Nekoliko manj pa kot veterinarja, pa tudi človeka, ki se je preizkušal v politiki.

Leta 2006 se je kot kandidat LDS s podporo SD, DeSUS in SMS, potegoval za župana občine Šmarje pri Jelšah in izgubil proti dolgoletnemu županu Jožetu Čakšu (SLS). Kasneje, v času Pahorjeve vlade, se je kot vodja kabineta pridružil ekipi ministra za kmetijstvo iz vrst Socialnih demokratov, Milana Pogačnika. Po slabem letu je pristal v Lipici, ki jo je zapustil leta 2012 in kariero nadaljeval na čelu balkanskega podjetja v lasti Perutnine Ptuj.

Lani se je vrnil v domačo veterinarsko postajo v Šmarju pri Jelšah, od koder ga je minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek aprila letos potegnil v vrtinec političnih okoliščin, ki so prinesle prvo veliko medijsko afero 3. Janševe vlade. 

Slabega pol leta kasneje je še vedno na čelu Zavoda, proti njemu je junak petkovih protestnikov, Ivan Gale, vložil kazensko ovadbo, sam pa je v imenu Zavoda sprožil postopek za prekinitev delovnega razmerja Galeta in še dveh sodelavcev. Koronavirusna situacija se medtem slabša in vprašanje zagotavljanja zaščitne opreme lahko kmalu spet pristane v središču medijske pozornosti.

Pravi človek za pogovor torej. 

Gospod Rumpf, v intervjuju za lokalni radio Štajerski val ste pred časom dejali, da je veterina za vas vedno na prvem mestu. Kako to, da ste se po vrnitvi domov pustili potegniti v politično izjemno občutljivo zgodbo ter prevzeli mesto direktorja Zavoda za blagovne rezerve?
Če zelo odkrito povem, ob sprejemanju odločitve tega nisem videl v političnem smislu. Nisem spremljal in poznal vseh ozadij, problematike, ki se je ravno v tistem obdobju odvijala na Zavodu za blagovne rezerve. Sem pa z željo in v skrbi za to, da državljani in državljanke RS pridobijo zadostno količino zaščitne opreme, dal na razpolago svoje znanje in izkušnje za vodenje sistemov. Vedoč, da v kriznih trenutkih dobro funkcioniram, sem sprejel ta izziv in ga še vedno udejanjam.

Povabil vas je minister Počivalšek. Se poznata, sta že prej kdaj sodelovala? Poznava se že vrsto let. Sodelovala sva na različnih področjih. Še ko sem bil direktor veterinarske postaje v Šmarju pri Jelšah, minister pa je bil takrat direktor mlekarne v Arji vasi. Kasneje, ko je postal predsednik Turistično gostinske zbornice, jaz pa sem bil direktor Kobilarne Lipica, smo sodelovali vrsto let na področju promocije slovenskega turizma in pri postavljanju Lipice na zemljevid slovenskih turističnih destinacij.

Bivšega direktorja Antona Zakrajška ste zamenjali 23. aprila, ko so za Zavod za blagovne rezerve (v nadaljevanj Zavod) vedeli že vsi v Sloveniji, saj se je tam odvijala nekakšna nova korupcijska afera, ki so jo nekateri primerjali z orožarskimi posli ob osamosvojitvi ali afero Patria. V kakšnem stanju ste našli ta državni zavod, ko ste kot direktor prvi dan prestopili njegov prag?

(celoten intervju s Tomijem Rumpfom, ker razkriva drugo, do sedaj manj znano plat medalje nabave zaščitne opreme in vloge Ivana Galeta pri tem, preberite na portalu Domovina.jeklik!).