Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Mladinskem društvu Bistrica ob Sotli so spajkali in pletli (foto, video)


Zatopljena v precizno spajkanje

Mladinskem društvu Bistrica ob Sotli so bili v sklopu študijskih krožkov tudi v letošnjem letu ustvarjalni na področju DIY zabavne elektronike in pletenja z ličjem.

Študijski krožek Izberi svoj zvok
Izdelava enostavnega semaforja

V letošnji ediciji tako imenovanih lotarskih krožkov so skozi osem srečanj v poletnih mesecih z udeleženci krožka ustvarjali DIY efekte za električne inštrumente, jih testirali, reševali napake ter jih sprobali skozi jam sešne. Pod mentorstvom Damjana Dobrine so udeleženci naredili svoj efekt pedal po njihovi lastni izbiri, ki so ga na koncu odnesli s sabo domov. Skozi srečanja so udeleženci nadgrajevali svoje znanje o hobi elektroniki. Tisti, ki so se jim pa letos pridružili prvič, pa so pridobili nova znanja o elektroniki, elektronskih elementih, avdio tehniki in praktična znanja spajkanja ter rokovanja z različnim orodjem. Obenem so za elektroniko navduševali tudi najmlajše, s katerimi so ustvarjali zanimive enostavne izdelke. Pri tovrstnih krožkih poudarjajo medsebojno sodelovanje, solidarnost, razvijanje ročnih spretnosti, pomen reciklaže in ponovne uporabe elektronskih naprav. Video utrinke iz krožka Izberi svoj zvok najdete, če v youtube iskalnik vpišete Izberi svoj zvok.

Zadnji pregled pred montažo v ohišje
Študijski krožek Preplet

 

Preplet je že ustaljena oblika spomladansko poletnih in jesenskih študijskih srečevanj. Potem ko so pred nekaj manj kot desetletjem ledino študijskih krožkov Preplet zaorali z mlajšo ekipo, se sedaj študijskega krožka večinoma udeležujejo upokojenke, med obiskovalkami pa je tudi nekaj delovno aktivnih žensk. Cilj študijskega krožka je, da v srečevanjih spoznavajo in se učijo pletenja uporabnih izdelkov z naravnimi materiali. Torej pletarstva, kot so ga poznali nekoč, ko na domačih policah še ni bilo toliko kupljenih izdelkov.

Pričeli smo s pletenjem kite iz ličja

Letos so si za temo študijskega krožka izbrali pletenje iz ličja. Prva aktivnost je bila seveda iskanje osebe, ki bi znala prikazati kako se z ličjem plete. V svojo družbo so povabili gospo Vido Antolinc iz Rogatca, ki se je sicer pletenja iz ličja pričela učiti že v zrelih letih, a jo je to tako pritegnilo, da je poleg znanja izostrila tudi estetski čut in tako za svoje izdelke pridobila znak Art&Craft. Danes pletarstvo poučuje na dvorcu Strmol v Rogatcu, rada pa se je odzvala tudi temu povabilu, saj kot pravi, ji tovrstna srečevanja predstavljajo druženje, ki je pomemben segment življenja.

Visokih ciljev si za tokratni študijski krožek niso zadali, saj se je večina udeleženk pletenja iz ličja učila prvič. Tako so se ustavili pri osnovah. Spoznali so kako se za pletenje pripravi ličje, nato pa se lotili pletenja dolgih kit, ki so jih prepletle ali sešile v podstavke za na mizo. Tiste, ki so izdelek kon Čeprav se sliši enostavno, pa do prvega pletenega izdelka ni tako enostavno priti. Sedaj, ko so spoznali kako plesti iz ličja, kakšen tak pleteni izdelek naredijo tudi doma.

Tudi ličje nam ponuja lep nabor izdelkov za pletenje

Ekipa MDBS