Novih 1656 potrjenih okužb. Okužba potrjena v Domu starejših Šentjur

23. 10. 2020 15:06

Rezultati včerajšnjih 6745 odvzetih brisov so potrdili novih 1656 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je še vedno četrtinski, saj je bilo pozitivnih 24,55 včeraj testiranih oseb. Umrlo je 5 covid bolnikov, s čimer se je skupno število povišalo na 216 umrlih. Število aktivno okuženih oseb v Sloveniji je 11.434, 14-dnevna pojavnost pa je že 546 potrjeno okuženih oseb na 100.000 prebivalcev.

Okužen tudi stanovalec Doma starejših Šentjur. Po oceni epidemiološke službe ni prišlo do tveganja za nadaljnje širjenje okužbe med stanovalci.

Noben za koronavirusno boleznijo oboleli stanovalec Pegazovega doma ni več v bolnišnični oskrbi.

Trenutno je hospitaliziranih 394 covid bolnikov oz. 37 več kot dan prej, na intenzivni negi se jih zdravi 67 (46 od teh na respiratorju), kar pomeni da je v intenzivni covid negi pet bolnikov več kot dan prej, prav tolikšen porast je pri bolnikih na respiratorju. V SB Celje se zdravi 39 covid bolnikov, devet jih je na intenzivni negi, od teh šest na respiratorju.

Po podatkih sledilnika covid-19 je bilo včeraj največ okužb potrjenih v občini Ljubljana, in sicer 177. Na Celjskem oz. Savinjski regiji so včeraj potrdili 285 okužb. Največ 59 v Velenju, 43 so jih potrdili v Celju, 34 v Žalcu in 21 v Šentjurju. To so tudi občine, ki trenutno beležijo konstantno visok dnevni porast okužb.

Največ okužb v Savinjski regiji so včeraj pordili v občini Velenje (58). Sledijo Celje (43), Žalec (34), Šentjur (21), Šoštanj (16), Rogaška Slatina, Slovenske Konjice in Vojnik po (11), Mozirje in Štore po (8), Laško, Prebold, Šmarje pri Jelšah in Zreče po (7), Braslovče in Ljubno po (6), Polzela (5), Kozje in Šmartno ob Paki po (4), Podčetrtek (3), Luče, Nazarje in Vransko po (2), Rečica ob Savinji in Vitanje po (1).

V soboto v veljavo stopijo novi ukrepi. Podrobnosti najdete tukaj.

Noben stanovalec Pegazovega doma ni več v bolnišnici. Okužba v Domu starejših Šentjur. Nove okužbe v Domu sv. Jožef Celje in Domu Nine Pokorn Grmovje

Iz Doma starejših Šentjur so sporočili, da je bila pri stanovalcu, pri katerem so po vrnitvi iz bolnišnice preventivno opravili odvzem brisa, potrjena okužba s koronavirusom. Stanovalca so ob vrnitvi v dom namestili v t. i. sivo cono, kjer ni imel stika z drugimi stanovalci, zanj pa je skrbela ločena ekipa zaposlenih. Po oceni epidemiološke službe ni prišlo do tveganja za nadaljnje širjenje okužbe med stanovalci.

Vsi stanovalci, vključno s stanovalcem, pri katerem je bil test pozitiven, se počutijo dobro in ne kažejo nobenih znakov okužbe. O kakršnikoli spremembi njihovega zdravstvenega stanja vas bomo seveda nemudoma obvestili, so sporočili iz Doma starejših Šentjur.

Kot je sporočila direktorica Pegazovega doma Kristina Kampuš, imajo v domu, po zadnjih odhodih stanovalcev iz rdeče cone, še 9 aktivnih okužb pri stanovalcih, ki so še nastanjeni v t.i. rdeči coni.

“Pri tem naj povemo še to, da sta se včeraj iz bolnišnice vrnila še zadnja stanovalka in stanovalec, ki ne potrebujeta več bolnišničnega zdravljenja, začasno pa sta še nameščena v rdeči coni nekaj dni. Še vedno ostaja v veljavi prepoved obiskov. Stvari, ki jih svojci eventuelno prinesete, morajo odležati 72 ur, zato prosimo, da ne nosite živil, ki ne zdržijo tega časa. Stanovalci se lahko tako v dopoldanskem kot v popoldanskem času sprehodijo na površinah pred domom in izkoristijo sončne dni,” je sporočila Kampušova.

Že včeraj smo poročali o tem, da je trenutno največje celjsko žarišče nastalo v Domu sveti Jožef, kjer je nastanjenih precej starejših občanov in so se z okužbami v manjšem obsegu soočili že v preteklih mesecih. Tokrat za boleznijo covid-19 zbolelo precej več stanovalcev in zaposlenih, saj je trenutno okuženih skupaj kar 32 oseb, od teh je 18 stanovalcev in 14 zaposlenih. Več v novici tukaj.

Tudi iz Doma Nine Pokorn v Grmovju pri Žalcu ponovno poročaju o izbruhu okužb med stanovalci in zaposlenimi. Kot je sporočil direktor doma Tomaž Lenart, je v teh dneh bila potrjena okužba s Sars-CoV-2 pri štirih zaposlenih in štirih stanovalcih.

“Viri okužb pri zaposlenih izvirajo izključno  iz ožjega domačega okolja (prenos okužb od otrok, staršev, partnerjev) in potekajo zelo asimptomatsko ali z zelo blagimi simptomi, nekateri od njih pa v tem času, tudi niso bili v delovnem procesu in stiku s stanovalci in sodelavci. Vse štiri stanovalce, kjer je bila potrjena okužba s COVID-19 smo nemudoma premestili v rdečo cono, kjer se počutijo dobro in imajo blage simptome. Vzpostavili smo redni stik z epidemiološko službo NIJZ in vsemi pristojnimi institucijami in sledimo ukrepom opredeljenim v našem kriznem načrtu,” je zapisal Lenart.

Dodal je, da še nadalje dajejo največji poudarek rednemu spremljanju zdravstvenega stanja stanovalcev ter zaposlenih in dosledno upoštevamo vse preventivne ukrepe (uporaba OVO, pravilno nošenje mask zaposlenih, higiena in razkuževanje rok, varnostna razdalja). Pri vseh,  kjer se pojavi najmanjši sum na okužbo, opravijo odvzem brisa.  Delo na enotah so organizirali tako, da stalni timi opravljajo 13-urni delavnik.

Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
155 queries in 0,868 seconds.