Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Novi ukrepi za našo regijo: omejitev gibanja med regijami, maske obvezne tudi zunaj, pouk na daljavo …


Vlada Republike Slovenije je do poznega večera odločala o novih ukrepih, ki bi zajezili hitro širjenje okužb z novim koronavirusom.

Nekateri ukrepi bodo veljali za vso Slovenijo, tisti strožji pa za regije, ki so glede na 14 dnevno incidenco v rdeči coni. Med sedmimi je tudi Savinjska regija, zato nas od petka dalje čakajo nove omejitve.

Z novimi ukrepi je po seji vlade ljudi precej na splošnem nivoju seznanil predsednik vlade Janez Janša.

Vlada RS se je odločila, da nekatere ukrepe sprejme za celotno državo, nekatere pa selektivno glede na situacijo po posamičnih regijah. Trenutno imamo v Sloveniji 7 regiji, ki presegajo število okužb, 14 dnevne incidence, kar pomeni, da imamo več kot 140 okuženih na 100 tisoč prebivalcev. 5 regij je v oranžni oz. rumeni barvi.

Za celotno državo ob od petka veljala aktivacija dodatnih rezerv v slovenskem zdravstvenem sistemu, omejitev neposrednega dela v šolah – od ponedeljka naprej bo pouk v osnovnih šolah od razrednega pouka dalje (od 6. razreda dalje) in srednjih šolah potekal na daljavo. V tednu krompirjevih počitnic bodo presodili ali je treba učenje na daljavo podaljšati, sprostiti, pač odvisno od situacije.

Med ukrepi, ki veljajo za vse je tudi možnost podaljšanja turstičnih bonov v naslednje leto.

Za rdeče regije:

od petka dalje bodo veljali naslednji ukrepi:

Začasna prepoved vseh prireditev in zbiranj nad 10 oseb, omejitev nekaterih storitvenih dejavnosti, določenih športnih aktivnosti, omejitev gibanja med regijami, za te regije bo uvedeno tudi obvezno nošenje zaščitnih mask tudi na prostem, razen ob predpisanih izjemah.

Ponekod problem predstavljajo posamični izbruhi, bodo znotraj teh regij, ki niso v rdeči, pozivajo župane v teh občinah, da v okviru svojih pristojnosti, da za svoje občine sprejmejo podobne ukrepe kot so v rdečih regijah.

Apelira na vse, ki niso si naložili prostovoljne aplikacije COVID-19, bi se lahko izognili, če bodo uporabili aplikacijo vsi, ki imajo pametne mobilne naprave. Tega v zadostni meri še nismo storili in ta aplikacija ne daje zadostnih učinkov, kot bi jih lahko.

Janša: težava je neodgovorna manjšina

Na podlagi oceni, ki so jih sprejemali danes je predsednik vlade dejal, da se je v preteklih tednih večina, zadnjem času velika večina državljanov držala omejitev, ki so predpisane. Da pa v tej situaciji, ko je virusa veliko ne samo pri nas temveč tudi okoli nas, to ne zadostuje. Zato s tega mesta, poleg zahvale večini, ki upošteva vse ukrepe, tudi poziv neodgovorni večini, ki tega ni počela in s tem pomagala, da smo prišli v situacijo, ko je treba ukrepe zaostrovati.

Ukrepi za poslabšanje situacije so pripravljeni, tudi za rdečo fazo, vključno z razglasitvijo epidemije, vendar bi se temu radi izognili, ker to terja svojo ceno in finančne blazine v takšni meri kot spomladi ni na razpolago. Zaradi tega je odgovorno ravnanje še tako pomembno.

Od naslednjih dveh tednov bo odvisno ali bomo virus obvladali, ali pa to ni mogoče. A Slovenci, ko je hudo, znamo stopiti skupaj, je poudaril Janša in glede tega izrazil optimizem.

Ukrepi bodo podrobneje pojasnjeni jutri na novinarski konferenci.  V odloku so sprejete izjeme, ki so praktično enake kot so bile spomladi.
R. Č.

Sodelujte v anonimni anketi o spoštovanju ukrepov za zajezitev novega koronavirusa:
Create your own user feedback survey