Najbolj črn dan doslej: največ potrjeno okuženih in umrlih. V Šentjurju 41 okužb, skupaj v občinah KiO pa 62

24. 10. 2020 16:25

Včeraj smo v Sloveniji zabeležili najbolj črn dan od začetka epidemije. Umrlo je namreč kar 19 obolelih za koronavirusno boleznijo 19. Skupaj je v Sloveniji umrlo že 235 covid bolnikov.

Sicer je bilo včeraj opravljeno tudi rekordno število testiranj, in sicer 7025, rezultati katerih so dali 1963 potrjeno okuženih oseb. To je tudi največji delež potrjenih okužb glede na število opravljenih testov, 27,91 %.

Trenutno je hospitaliziranih 449 covid bolnikov oz. 55 več kot dan prej, kar je tudi največje dnevno povečanje hospitalizacij doslej. Na intenzivni negi se zdravi 63 (48 od teh na respiratorju), kar pomeni da so v intenzivni covid negi trije bolniki manj kot dan prej, na respiratorju pa sta dva bolnika več. V SB Celje se zdravi 51 covid bolnikov (12 več kot dan prej), osem jih je na intenzivni negi, od teh pet na respiratorju. V SB Celje so včeraj umrli štirje bolniki z boleznijo covid-19.

SB Celje si pri obravnavi pacientov pomaga s hitrimi antigenskimi testi

V SB Celje so v minulih dneh nabavili 6150 hitrih antigenskih testov, ki jih že uporabljajo pri obravnavanih pacientih s sumom na obolelost s covid-19. To zdravstvenim delavcem omogoča hitrejše razvrščanje obravnavanih pacientov v rdečo oz. belo cono bolnišnice, saj so rezultati znani že v času obravnave, opravijo pa jih pri vsakem pacientu, ki ga obravnavajo in bi lahko bil okužen tudi z novim koronavirusom. Gre za urgentno enkratno nabavo hitrih testov, katerih število bo po ocenah zadoščalo za krajše časovno obdobje. Za nadaljnje nabave v SB Celje že pripravljajo javna naročila.

Število aktivno okuženih oseb v Sloveniji je 13.021, 14-dnevna pojavnost pa je že 621 potrjeno okuženih oseb na 100.000 prebivalcev.

Po podatkih sledilnika covid-19 je bilo včeraj največ okužb potrjenih v občini Ljubljana, in sicer 263. Na Celjskem oz. Savinjski regiji so včeraj potrdili rekordnih 300 okužb. Največ 60 v Celju, 44 so jih potrdili v Velenju, 41 v Šentjurju in po 18 v Laškem in Šoštanju.

Največ okužb v Savinjski regiji so včeraj pordili v občini Celje (60). Sledijo Velenje (44), Šentjur (41), Laško in Šoštanj po (18), Slovenske Konjice (17), Vojnik (12), Žalec in Štore po (10), Zreče (9), Mozirje (8), Šmarje pri Jelšah (7), Rogaška Slatina in Šmartno ob Paki po (5), Luče in Polzela po (4), Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Ljubno, Podčetrtek in Prebold po (3),  Dobje, Nazarje in Rečica ob Savinji po (2), Bistrica ob Solti (*Posavska regija), Braslovče, Solčava, Tabor in Vitanje po (1).

V savinjski regiji je trenutno 1589 aktivno okuženih, največ v Celju, kjer jih je 274 in Velenju, kjer jih je 258. V Šentjurju je aktivno okuženih 171, v Žalcu pa 124.

Danes v veljavo stopijo nekateri novi ukrepi. Podrobnosti najdete tukaj.

V Domu sv. Jožef Celje so potrdili še dodatnih 6 okužb, okužba potrjena tudi v Domu Lipa

Kot smo poročali v četrtek, je okužba z novim koronavirusom izbruhnila v Domu sv. Jožef v Celju, ko je bilo v domu okuženih skupno 32 oseb. Danes so iz doma sporočili, da imajo trenutno potrjeno okuženih že 26 stanovalcev in 12 zaposlenih v domu. “Po odločitvi zdravnika oz. članov delovne skupine koordinatorjev, ki jo je imenovalo ministrstvo za zdravje, smo danes odvzeli brise devetim stanovalcem. Na rezultate še čakamo. Naši zaposleni delajo z voljo in pogumom do zadnjih možnih zmogljivosti; a razdeljeni v štiri različne skupine, ponoči in podnevi so to res nadčloveški napori. Svetla točka so vsi, ki so nam priskočili na pomoč,” so sporočili na spletni strani doma.

Iz Doma Lipa Štore poročajo, da je med stanovalci v oskrbovanih stanovanjih potrjen prvi primer pozitivnega testa na novi korona virus. “Oseba se počuti dobro in je v samoizolaciji v svojem stanovanju. Po prvih opažanjih ni prišlo do rizičnega prenosa na ostale stanovalce oz. zaposlene. Vse stanovalce v oskrbovanih stanovanjih smo obvestili, da se zadržujejo v svojih stanovanjih in upoštevajo vsa dosedanja navodila in priporočila (dosledno nošenje mask, razkuževanje rok, izogibanje bližnjih stikov…),” sporočajo iz doma.

B.S.

Oznake:
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
148 queries in 1,711 seconds.